29 Eylül 2024 Pazar

Tıp öğrencilerinin koronavirüs isyanı: Ölmemiz mi gerekiyor?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görevli iki tıp fakültesi son sınıf öğrencisinin testleri pozitif çıktı. Sosyal medyada paylaşım yapan öğrenciler, "Diğer üniversiteler gibi online eğitime geçilmesi için canımızdan mı olmamız gerekiyor?" diye sordu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi'nde iki intörnde (asistan hekim) koronavirüsüne rastlanması, öğrencileri ayaklandırdı.

Üniversite yönetiminin YÖK'ün kendilerine tanıdığı online eğitim hakkını uygulamadığını söyleyen öğrenciler, yetersiz tıbbi ekipman ile çalıştıkları belirtti.

Sosyal medya hesaplarından #Adüinternleri hashtag'ı üzerinden seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, yaşananların sorumlusunun Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir olduğuna dikkat çekti.

'HASTANIN POZİTİF OLDUĞU GİZLENİYOR'
Virüs kapan öğrencilerin yeterli koruyucu ekipmanı olmadan pandemi bölümüne gönderildiğini söyleyen öğrenciler, Covid-19 şüphelisi hastanın durumunun açıklanmadan tedaviye gönderildiğini, servislerde hangi hastanın pozitif şüphelisi olduğunu temastan sonra öğrendiklerini dile getirdi.

Yaşadıkları zorlukları sosyal medyadan paylaşan öğrenciler, "Covid-19 şüpheli hastaya ısrarla girişimsel işlem yaptırıyorsunuz. İntörnü yetersiz ekipmanla Covid-19 şüpheli hastaya, şüpheli olduğunu söylemeden gönderip, 'neden bize söylenmedi' deyince de 'Hastanın dosyasına neden bakmadın, nasıl doktor olacaksın' diye intörn suçlanıyor. Gerçekten yazık" ifadelerini kullandı.

'LÜTFEN BİZİ KORUYUN'
Doktor adayı öğrenciler, yönetimin kendileriyle ilgili olarak "işine geldiğinde doktor, işine gelmediğinde öğrenci" tavrı sergilediğini söyledi.

Kendilerinden bir maske bile esirgendiğini söyleyen bir öğrenci mesajında şu ifadelere yer verdi: "İntörnlerin şartlarıyla diğer sağlık çalışanlarının şartları bir değil. Küçücük odada beraberiz. Aramızda bulaş riski fazla. Üstelik otobüs kullanarak okula gidip geliyoruz. Lütfen bizi koruyun."

Bir başka öğrenci ise, "Tıp Fakültesi öğrencisi de sağlık çalışanı da hayatta seçtikleri meslekten öte insandır. Herkes için koruyucu formüller onlar için de geçerlidir" ifadelerini kullandı.