29 Eylül 2024 Pazar

TGS: Sansüre boyun eğmeyeceğiz

Türkiye Gazeteciler Sendikası dün gece Meclis'ten geçen sansür yasasına tepki göstererek, gerçekleri yazmaya devam edeceklerini açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), sansür yasası olarak bilinen "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin tüm tepkilere rağmen yasalaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Türkiye'nin seçim sürecine girdiği, yoksulluğun her geçen gün derinleştiği, enflasyonun yüzde 186 olduğu, insanların evlerine ekmek götürmekte zorlandığı bir dönemde 1 Ekim'de açılan Meclis'in ilk işi basın ve ifade özgürlüğünü yok etmek oldu" denilen açıklamada, iktidarın tüm basın meslek örgütlerinin itirazlarına kulak tıkadığı belirtildi.

Kanun teklifinin içeriği muğlak, yoruma açık 29'uncu maddesiyle başta gazeteciler olmak üzere tüm toplumun yazıp çizdikleri nedeniyle hapis cezasıyla tehdit edildiği belirtilen açıklamada, gazetecilerin fiili hizmet süresi zammının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca verilen basın kartına bağlandığı, bu kartların ise Basın İlan Kurumunun "Basın Ahlak Esasları"na göre iptal edileceği ifade edildi.

Yasayla internete sansürün dozunun arttırıldığı belirtilen açıklamada, "Sosyal ağ sağlayıcılarına ve yazışma uygulamalarına yönelik reklam kesintisinden, site trafiğinin yüzde 90-95 daraltılmasına yani erişime engellenmesine varan bir dizi ağır yaptırım getirildi. İnternet haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alınarak içeriklerini iki yıl süreyle muhafaza etme, tekzip metinlerini yayınlama yükümlülüğü getirildi ve resmi ilan hakkı verildi" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Tüm itirazlara rağmen bir 'oldu bitti' yasası ile basın ve ifade özgürlüğü rafa kaldırıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak sansüre boyun eğmeyeceğimizi, her ne kadar yasalaşmış olsa da bu kanunun iptal edilmesi için elimizden gelen tüm mücadeleyi sürdüreceğimizi ilân ediyoruz. Susmayacağız. Yazmaya, konuşmaya, gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edeceğiz."