29 Eylül 2024 Pazar

'Tezcan Karakuş Candan yalnız değildir'

Tezcan Karakuş Candan'ın memuriyetten çıkarılmasına tepki gösteren Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, iktidarın gözdağı ve yetki gasbı çabalarına karşı mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın memurluğunun düşürülmesine tepki göstermek için Sanat Sokakta toplandı. "Tezcan Karakuş Candan yalnız değildir" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Ergin Tekin okudu.

Saray rejiminin muhaliflere dönük saldırılarına her gün bir yenisini eklediğini belirten Tekin, bu kez Ankara'da "kamusal alanların ranta açılmasına", "iktidarın rant hırsına dur" diyen Mimarlar Odası'nın hedef seçildiğini kaydetti.

"Kamu yararı öncelikli görevleri arasında olan ve kentin kamusal alanlarının, kültürel ve tarihsel varlıkların korunması için mücadele şehircilik bilincinin evrensel değerlerine sahip çıkan yasayla kurulmuş bir kurum olan TMMOB Mimarlar Odasına yönelik iktidarın saldırıları Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın şahsında komplovari bir hukuksuzluk dayatmasına kadar vardı" diyen Tekin, aynı zamanda Çankaya Belediyesi'nde çalışan Candan'ın İçişleri Bakanlığı tarafından açılan soruşturmayla kamu görevinden çıkartıldığını aktardı.

Belediyenin şikayeti olmaksızın İçişleri Bakanlığı'nca idari bir soruşturma açılamayacağı yönündeki Danıştay kararını hatırlatan Tekin, hukukun bir kez daha ayaklar altına alındığını söyledi. Bu kararla Candan şahsında Mimarlar Odası ve muhaliflere gözdağı verilmek istendiğini dile getiren Tekin, kararın aynı zamanda yeni bir yetki gasbı girişimi olduğuna işaret etti.

Bu gözdağı girişimi üzerinden Mimarlar Odası'nın demokrasiden yana haklı sesinin susturulamayacağını ifade eden Tekin, şöyle devam etti: "Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da kentlerimizin, doğanın, emeğin saray rejimi tarafından rant politikalarına teslim edilmesine sessiz kalmayacağız. Yine bu kapsamda kamu yararı görevini, meslek ilkelerinin yüklediği sorumluluğu yerine getirdiği için kamu görevinden hukuksuzca çıkarılan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan'ı itibarsızlaştırma girişiminin karşısında dayanışma içinde olacağımız ve bu hukuksuzluk sona erene kadar birlikte mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz."

Eylem sloganlarla son buldu.