27 Eylül 2024 Cuma

Temelli: Ülke yönetmek yerine algı yönetmenin sonucunu yaşadık

Çığ felaketinin meydana geldiği Van'a giden Temelli, "İkinci çığ felaketi yaşanmayabilirdi. Ülke yönetmek yerine algı yönetmenin sonucunu yaşadık. Valilerin görevi kayyımlık, başdanışmanların görevi şov yapmak değildir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sezai Temeli başkanlığında Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Demokratik Toplum Kongresi Başkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, HDP Milletvekilleri Celadet Gaydalı, Mensur Işık, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Musa Farisoğulları, Sait Dede, ve HDP PM üyeleri ile Van, Bitlis ve Muş İl ve İlçe yöneticilerinden oluşan heyet çığ felaketinin yaşandığı Van'daydı. Hastanelerde yaralıları ziyaret eden HDP, DTK ve DBP heyeti yarın da taziye ziyaretlerinde bulunacak.

Hastane ziyaretlerinden sonra gelişmelere ilişkin gözlemlerini aktarmaya çalışan heyetin açıklama yapması polis tarafından bir süre engellenmeye çalışıldı. Engelleme girişimine rağmen açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli, felakette tedbirsizlik ve ihmaller bulunduğuna da işaret etti. 

İKİNCİ ÇIĞ FELAKETİ YAŞANMAYABİLİRDİ
"Bildiğiniz gibi büyük bir felaket büyük bir acı yaşadık. İçimize çığ düştü. Yaşanan iki çığ felaketi sonucunda yaklaşık 41 insanımızı yitirdik ve hala çığın altında olanlar olabilir. Kesin bir sayı maalesef açıklayamıyoruz" diyen Temelli, şöyle devam etti:

"Evet çok büyük bir felaket ama bu felaket sadece çığa bağlanacak bir felaket değil. Dünyanın her yerinde çığlar oluyor. Dünyanın her yerinde kayıplar oluyor ama bu denli büyük felaketler yaşanmıyor. Bu kadar büyük bir felaketin yaşanmasının nedeni bu ülkenin artık bir felaketler ülkesine dönüşmesidir. İlk çığ felaketinden sonra ikinci felaket olmayabilir yaşanmayabilirdi. Sorumluların orada olması ve çığ felaketine karşı çok duyarlı bir çalışmanın yapılması gerekirken maalesef orada algı yönetme meraklılarının, ülke yönetmek yerine algı yönetmeye kalkışmalarının bir sonucunu yaşadık. Peşi sıra onlarca insanımızı, canımızı kaybettik."

VALİLERİN GÖREVİ KAYYIMLIK, BAŞDANIŞMANLARIN GÖREVİ ŞOV YAPMAK DEĞİLDİR
Yaşamlarını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralıların bir an önce sağlığına kavuşmasını dileyen Temelli, "Evet bu ülkede depremler olabilir çığlar düşebilir. Ama bu doğal afetlere karşı tedbir almak hükümetin, iktidarın görevidir, valilerin görevidir, kaymakamların görevidir. Valilerin görevi kayyımlık yapmak değildir. Cumhurbaşkanı başdanışmanlarının görevi şov yapmak değildir. İdarenin yapması gereken, tedbir almaktır. Çığ gibi bir felaketin bu denli büyük yaralar açması engellenebilirdi. Bahçesaray dün ortaya çıkmış bir çığ meselesi değildir, yıllardır üzerinde konuşulan ama bir türlü çözüm üretilemeyen bir olaydır. Acımız büyük, bunları çok daha ayrıntılı konuşacağız" şeklinde konuştu.

HALKIMIZI İKTİDARIN YARATTIĞI KABUSTAN HEP BİRLİKTE KURTULMAYA ÇAĞIRIYORUM
Temelli, şöyle devam etti: "Bugün Meclis'te de arkadaşlarımız açıklama yaptı, dile getirdi. Meclis çalışmalarına katılmadılar. Çünkü böyle büyük felaketlerin yaşandığı bir dönemde hala imar kanunları ile depreme davetiyeler çıkarmak, hala Ahlat'a gidip Saray yapmak Meclis'in derdi olmamalı. Bu acıları bir daha yaşamamak için tedbirleri konuşmak gerekir diye düşünüyoruz. Buradan bir kez daha tüm halkımızı duyarlı olmaya ve iktidarın yarattığı kabustan hep birlikte kurtulmak için çaba göstermeye davet ediyorum. Bir kez daha yitirdiklerimize rahmet, yaralılara geçmiş olsun diliyorum."