27 Eylül 2024 Cuma

Temelli: Adalet ve hukuk için bu iktidar yıkılmalıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Erciş'te halk buluşmasında yaptığı konuşmada, ülkedeki hukuksuzluk ve adaletsizliğe dikkat çekti. Temelli, "Adalet için, hukuk için bu iktidar yıkılmalıdır" diyerek, toplumun tüm kesimlerini mücadeleye çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Erciş'te düzenlediği halk buluşmasına katıldı. 

'ADALET İÇİN, HUKUK İÇİN İKTİDAR YIKILMALIDIR'
Adaletsizliğin ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirten Temelli, "Bu adaletsizliğin en büyük bedelini de Kürt halkı ödüyor" dedi. Tutuklu olan HDP'lileri selamlayan Temelli, "Neden var bunca adaletsizlik, bunca hukuksuzluk? Sadece yargıda değil, burada, Van'da, Türkiye'nin neresine giderseniz gidin her yerde büyük bir adaletsizlikle karşılaşıyorsunuz. Çünkü hukuk yok; hukuksuzluk, zorbalık var. Bunun nedeni de bu iktidardır. Bu iktidar bütün bu adaletsizliğin, hukuksuzluğun müsebbibidir. O yüzden adalet için, hukuk için bu iktidar yıkılmalıdır. Başka da seçenek yoktur.

"HDP'nin yaptığı işte budur. Bir seçenek yaratmaktır, üçüncü yol yaratmaktır. Adalet için, özgürlük için, demokratik bir cumhuriyet için, bir arada yaşamak için demokratik bir seçenek yaratmaktadır. O yüzden de bu iktidar elindeki bütün şiddet aygıtlarıyla, medyasıyla eline geçirdiği her şeyle HDP'ye saldırmakrtadır."

'HDP' SALDIRMAK DIŞINDA SEÇENEKLERİ YOK'
AKP'nin düşmanlık hukuku ile yol almaya çalıştığına işaret eden Temelli, "Kürt düşmanlığını siyaset yapma haline getirmiş. Sadece Kürt halkına mı? Aslında bütün halklara, insanlığa, doğaya düşman. Çünkü bu düşmanlık hukuku ile ayakta kalıyorlar. Ellerinde kalan yegane şey bu HDP'ye saldırmak dışında başka bir seçenekleri yok" şeklinde konuştu.

HDP'nin, HDP'lilerin tüm saldırılara rağmen geri adım atmadığını vurgulayan Temelli, şöyle devam etti: "Aksine daha da güçlendik daha da büyüdük. İşte burada bir aradayız. 'Mücadelemizi nasıl büyütürüz'ü konuşuyoruz. 'Bu 3. yoldaki kararlı yürüyüşümüzü nasıl iktidara taşırız' bunun yolunu arıyoruz. Kimsenin kuşkusu olmasın ki bunun yolunu bulacağız. Çünkü biz onurlu bir barış istiyoruz. Çünkü biz demokratik cumhuriyette bir arada yaşamın mümkün olacağına inanıyoruz. O yüzden yan yanayız, bir aradayız."

'BU İKTİDAR GİDEBİLDİĞİ HER YERE KÖTÜLÜK TOHUMLARINI TAŞIYOR'
Temelli, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu iktidar barışa karşı. Toplumsal barışı yok etti. Toplumun bir arada yaşama iradesine saldırıyor. Ayrımcılığı adeta bir araç haline getirmiş. Herkesi birbirinin karşısına koyarak, kamplaştırarak, düşmanlaştırarak bu ülkeye en büyük kötülüğü yapıyor. Sadece bu ülkeye de değil. Orta Doğu'ya, Libya'ya da yapıyor. Gidebildiği her yere kötülük tohumlarını taşıyor, ayrımcılık tohumlarını ekmek istiyor. Bu ayrımcılık tohumlarını götürüp oralara ekmek istiyor. Halkların ekmeğine çöreklenmek istiyor."

Artık TÜİK rakamlarının bile işsizliği saklayamadığını söyleyen Temelli, "Asgari ücrete bakın açlık sınırının altında. Yoksulluk sınırına bakın. İşsizliğe bakın. Bütün bunlar bütün çıplaklığı ile ortadayken halka yalan söylemeye, halkı aldatmaya devam ediyorlar. O yüzden de Kürt'e savaş düşüyor, Türk'e de intihar düşüyor. Bunca ölüm neden? Bunca ölüm işte bu iktidarın zihniyetinden kaynaklanıyor. Bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu şiddete son verme zamanıdır, savaşa son verme zamanıdır, toplumsal barışı, iktisadi barış birlikte var etme zamanıdır. Bunu başaracağız." 

'ÇÖZÜM HALKLARIN, KADINLARIN, EMEKÇİLERİN İRADESİ İLE OLUR'
Tüm sorunların demokrasi ve barış kılınması ile çözülebileceğine işaret eden Temelli, "Halkların, emekçilerin, kadınların iradesi ile mümkün olabilir. O yüzden de herkesi siyasete davet ediyoruz. Herkesi demokratik çözüm, demokratik anayasa, demokratik cumhuriyet için harekete geçmeye davet ediyoruz. İttifaklar öyle partiler arasında sözleşmeyle yapılacak bir şey değil. İttifaklar öyle halkların fiili durum yaratmasıyla mümkün. O yüzden de diyoruz ki bütün toplumsal kesimler bu toplumsal mutabakatı kabul etmeli. Türkiye'nin de Orta Doğu'nun da önünü açmalı. Bu toplumsal mutabakat bir erken seçimle Türkiye'yi değiştirip dönüştürecektir.

"Kelebek etkisi diye bir şey var. Dünyanın bir ucunda bir kelebek kanadını çırparsa öbür ucunda fırtına olur. Ben de diyorum ki ey Orta Doğu halkları çırpın kanadınızı da o dünyanın merkezlerinde bir fırtına kopsun. O Washington'da, Londra'da, Paris'te, Moskova'da fırtına kopsun artık. Gelin birlikte çırpalım kanatlarımızı. Kayaları delen damlaların gücü değil, damlaların istikrarı ve mücadelesidir. O yüzden atacağınız her adım kıymetlidir, önemlidir, büyüktür. Hep birlikte bu adımları atacağımıza inanıyorum. HDP'nin tüm halklarımıza, tüm emekçilere, tüm kadınlara çağrısı budur. Adalet, özgürlük ve onurlu bir barış ve demokratik cumhuriyet için gelin hep birlikte bu adımları atalım."