27 Eylül 2024 Cuma

Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon ESP'yi ziyaret etti

ESP'yi ziyaret eden Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon üyeleri, Türkiye hapishanelerinin durumuna ilişkin bilgi aldı ve Türkiye hapishanelerindeki durumu uluslararası kamuoyuna taşımanın yollarını tartıştı.

Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon, Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ni (ESP) ziyaret etti. İspanya, Belçika, İrlanda, Birleşik Krallık ve Norveç'ten gelen avukat, hak savunucusu ve parlamento üyelerinden oluşan heyeti, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve PM üyeleri Ezgi Gürbüz ile Meral Tatar karşıladı.

GÜMÜŞTAŞ: TECRİDE KARŞI MÜCADELE ÖNEMLİ BİR YERDE DURUYOR
ESP Eş Genel Başkanı Gümüştaş, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve İmralı Hapishanesi başta olmak üzere hapishanelerdeki tecridi yakından takip ettiklerini söyledi, İmralı tecridinin kaldırılması ve hapishanelerdeki hak ihlallerinin son bulmasının Türkiye'de demokrasinin gelişimi için gerekli siyasi bir mücadele alanı olduğunu vurguladı. Ulusal ve uluslararası anlamda yapılabilecek çalışmaların öneminin farkında olduklarını belirten Gümüştaş, sosyalistler olarak tecride karşı mücadelenin, Türkiye halklarının kurtuluşu için önemli bir yerde durduğunu kaydetti.

Heyet üyeleri ardından, Türkiye'de hapishanelerin durumu, tecrit, hak ihlalleri, infaz yakmalar, yayın yasakları vb uygulamalara ve bu uygulamalar karşısında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Yapılan görüşmede, Türkiye hapishanelerinin durumuna ilişkin uluslararası delegasyonun neler yapabileceği, Türkiye hapishaneleri ve tecridin uluslararası kamuoyunda gündem edilmesinin gerekliliği de konuşuldu.

ESP'nin tecrit ve hak ihlallerine karşı örgütlediği açlık grevi eylemleri hakkında da bilgi alan heyet, tecride karşı ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.

Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon, dün de İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da temaslarda bulunmuştu. Heyet üyeleri dün, İstanbul'da İHD ve İstanbul Barosu'nu, Ankara'da Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nı (TİHV), Diyarbakır'da ise İmralı Hapishanesinde tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar'ın aileleriyle görüştü.