27 Eylül 2024 Cuma

TBB'nin olağanüstü kurul reddi kararı yargıya taşındı

Avukat Ömer Lütfü Avşar, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu'na 12 baronun yaptığı olağanüstü genel kurul çağrısını reddetmesi nedeniyle Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Ankara Barosu avukatlarından Ömer Lütfü Avşar, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu'na, 12 baronun yaptığı olağanüstü genel kurul çağrısını reddetmesi nedeniyle Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Yargıtay'ın adli yıl açılış töreni nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı törene katılarak yargı bağımsızlığına aykırı hareket ettiği için istifa etmesi çağrısında bulunan onlarca baro, çağrılarının karşılık bulmaması üzerine olağanüstü genel kurul istemişti.

TBB, bu talebi reddetti. TBB'nin ret gerekçesi, "Baro yönetim kurullarının talebinin esasen birlik başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin yeniden seçilmesi için olağanüstü bir genel kurul yapılması yönünde olduğu ve olağanüstü genel kurul toplantısında bu kararın alınamayacağı, 4 yıllık görev süresi dolmadan Türkiye Barolar Birliği başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmasının kurum neresinde istikrarsızlık yaratacağı, genel kurulun toplanmasını talep eden baroların gündemde yer alan seçim dışındaki taleplerinin bir kısmının soyut olmak üzere dilek ve temenni niteliği taşıdığı" şeklinde açıklanmıştı.

Ancak başvuruyu yapan 12 baro kararın iptali yönünde yeni bir girişimde bulunmadı.

Artı Gerçek'in haberine göre Ankara Barosu avukatlarından Ömer Lütfü Avşar, ise kararın iptali için başvurdu. Avşar, başvuru gerekçesinde şu ifadeleri kullandı: 

"Avukatlar, Baroların ve Türkiye Barolar Birliği başkanının siyaset argümanı değildir... Baroların ve TBB'nin yargının temel erki olan Avukatları temsil mükellefiyetleri, yine kendilerini yasalara ve temsil yetkileri dahilinde aldıkları kararlara uymayı zorunlu kılar. Ankara Barosu DSA Genel Kurulumuzda söylediğim üzere, Baromuzun aldığı kararın arkasında durmasını bekledik ve bugün itibariyle TBB'nin yasaya aykırı genel kurul red kararının iptali için Ankara idare mahkemesi nezdinde dava açtım... Hukuk, gerektiği gibi ve adil olma sanatıdır."