27 Eylül 2024 Cuma

TBB: Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenmek yasaktır

TBB, evlat edinen çocuklarla soybağı kurulduğunu kaydetti. Kanunen de evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenmenin yasak olduğu vurgulanan açıklamada, çocukların üstün yararının gözetilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Barolar Birliği, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nca yapılan, ancak tepkiler üzerine internet sitesinden kaldırılan; "Deprem Bölgesinden Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı açıklamaya tepki gösterdi.

'EVLAT EDİNME YOLUYLA SOYBAĞI KURULUR'
Evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenmenin yasak olduğu belirtilen açıklamada, Türk Medeni Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca evlat edinme yoluyla soybağı kurulduğunu yani evlatlık, evlat edinenin nüfusuna kaydolunduğu hatırlatıldı. Türk Medeni Kanunu'nun 500. maddesi uyarınca evlatlığın, tıpkı öz çocukları gibi, evlat edinenin mirasçısı olduğu ayrıca evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığının da devam ettiği belirtilen açıklamada, evlat edinenin ve akrabalarının evlatlığa mirasçı olamayacağının altı çizildi.

'KANUNA VE İLGİLİ MEVZUATA AYKIRI'
Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenmenin yasak olduğu kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Ayrıca yine bir süredir çeşitli medya mecralarına yansıyan, depremzede çocukların Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili mevzuata aykırı olarak bir takım kurum ve kuruluşlara teslim edildiğine yönelik haberler de Birliğimiz tarafından kaygıyla takip edilmektedir.

'HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK DOĞURACAKTIR'
Gerek ulusal gerekse uluslararası hukuk çerçevesinde, bilhassa refakatsiz kalan ya da ailesinden ayrı düşmüş çocuklarla ilgili tüm iş ve işlemlerde çocukların üstün yararlarının gözetilmesi ve en yüksek koruma hizmetlerinden yararlandırılmaları devletin temel görevleri arasındadır. Refakatsiz kalan çocuğun korunmasına ilişkin hizmetler devlet tarafından ve yargı kararına dayalı olarak yapılabilir. Bu hizmetin protokol adı altında yapılan düzenlemeler ile özel kişilere, vakıf ya da derneklere verilmesi mümkün değildir. Bu durumdaki çocukların sosyal hizmet kuruluşları dışında tutulması ilgililerin hukuki ve cezai sorumluluğunu doğuracaktır.

'KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Konuya yönelik olarak bazı barolarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının hassasiyeti ve suç duyuruları çerçevesinde soruşturma başlatıldığı bilgisi de tarafımıza iletilmiş olup, bu konunun da takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz."