29 Eylül 2024 Pazar

Taşdemir ve Gülüm hapishanelerdeki hak ihlallerini Meclis'e taşıdı

HDP milletvekilleri Dirayet Dilan Taşdemir ve Züleyha Gülüm, Maraş Türkoğlu ve Silivri 5 No’lu Hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan hak ihlallerine ilişkin bir açıklama istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dirayet Dilan Taşdemir ve Züleyha Gülüm, farklı hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı. Taşdemir ve Gülüm, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttikleri soru önergeleriyle bu hak ihlallerine ilişkin bir açıklama yapılmasını talep etti.

TAŞDEMİR: MARAŞ TÜRKOĞLU’NDA HAK İHLALLERİ GİDEREK ARTIYOR
HDP Ağrı milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Maraş’ta bulunan Türkoğlu Kapalı Hapishanesi’nde tutsaklara dönük keyfi uygulamaların artarak devam ettiğine dikkat çekti, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün hapishaneyi ziyaret ederek yetkililer hakkında soruşturma başlatmasını istedi.

Maraş Türkoğlu Hapishanesi’nde tutsakların hastaneye götürülmediğini, verilen yemeklerin çok az ve sağlıksız olduğunu, açık görüş sürelerinin giderek kısaltıldığını, hapishanedeki demirbaş ürünler için bile tutsaklardan para alındığını, gardiyanların tutsaklara dönük saldırgan davrandığını dile getiren Taşdemir, tutsakların fiziksel, psikolojik şiddete ve pek çok hak gasbına maruz kaldığını belirtti.

Dirayet Dilan Taşdemir, bu hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanlığı’na aşağıdaki soruları yöneltti:

Birden fazla kötü muamelenin yaşandığı iddia edilen, Maraş Türkoğlu Kapalı Cezaevi ile ilgili iddiaların aydınlatılması ve söz konusu insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi için Bakanlığınızın bir önlemi veya girişimi olacak mıdır? 

Maraş Türkoğlu Kapalı Cezaevi’nde yaşanan söz konusu iddialara ilişkin bakanlığınızca bir girişimin olmamasının özel bir sebebi var mıdır?

Maraş Türkoğlu Kapalı Cezaevi’nde demirbaş malzemelerin mahpuslar tarafından karşılandığı bilgisi doğru mudur?

Maraş Türkoğlu Kapalı Cezaevi’nde gardiyanların çok sık değişmesinin sebebi nedir?

Yeni başlayan gardiyanlara saldırgan olmaları talimatı kimler tarafından verilmiştir? Mahpuslara beslenemeyecekleri kadar az ve kötü yemek verildiği bilgisi doğru mudur?

GÜLÜM: EROL BALCI NEDEN TAHLİYE EDİLMİYOR?
HDP İstanbul milletvekili Züleyha Gülüm, Türkiye hapishanelerinde tutsaklara dönük sistematik hak ihlallerinin devam ettiğini belirterek, özellikle siyasi tutsakların infaz süresini tamamlamalarına rağmen tahliye edilmediklerine dikkat çekti.

Silivri 5 No’lu Hapishanesi’nde tutulan ve tutsaklığı süresince sağ gözünü tamamen kaybeden yüzde 90 engelli Erol Balcı’nın durumuna işaret eden Gülüm, Balcı’nın 5 yıl 6 aylık hapis cezasının infazını Aralık 2021’de tamamlamış olmasına rağmen tahliye edilmediğini kaydetti. Balcı’nın tahliyesinin 26 Kasım 2022’ye ertelendiğini belirten Gülüm, yaşamını tek başına idame ettiremeyen Balcı’nın maruz kaldığı hukuksuzluklara ilişkin dilekçelere de cevap verilmediğini vurguladı.

Gülüm, Adalet Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

Cezaevinde olduğu sürede sağ gözünü tamamen kaybeden ve yüzde 90 engeli bulunan Erol Balcı’nın sağlık sorunlarına ve cezasını tamamlamış olmasına rağmen cezaevinde tutulduğundan haberdar mısınız?

Erol Balcı’nın infaz süresinin tamamlanmış olmasına rağmen cezaevinde tutulmasının asıl gerekçesi nedir?

Balcı ve avukatları tarafından verilen dilekçelere neden cevap verilmemektedir?

Hasta mahpus Erol Balcı’nın maruz kaldığı hukuksuzluklara bir an önce son verilmesi ve benzer hukuksuzlukların yaşanmaması için bir girişiminiz olacak mıdır?