29 Eylül 2024 Pazar

'Tanık' ifadesini reddetti HDP'li Türkoğlu tahliye oldu

Bir "tanığın" aleyhinde ifade verdiği gerekçesiyle tutuklanan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Halide Türkoğlu, ifadenin geri çekilmesinin ardından tahliye oldu.

Açık tanık Kezban Kuday'ın "ideolojik eğitim veriyor" yönündeki ifadesi bahane edilerek tutuklanan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Halide Türkoğlu'nun ilk duruşması Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kuday'a ait olduğu ifadeler doğrultusunda aralarında HDP Gençlik Meclisi, PM ve MYK üyelerinin de bulunduğu 10 kişiyle birlikte tutuklanan Türkoğlu ve avukatı Resul Temur duruşmada hazır bulundu. Tanık Kezban Kuday'ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandığı duruşmayı, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile çok sayıda HDP'li izledi.

İddialara ilişkin savunma yapan Türkoğlu, kendisine isnat edilen suçlamalar sırasında HDP PM üyesi ve Eğitim Komisyonu Eşsözcüsü olduğunu söyledi, partisinin tüzüğü doğrultusunda eğitimler verdiğini kaydetti. Eğitim verdiğine dair daha önce de gözaltına alındığını ve adli kontrolle serbest bırakıldığını anlatan Türkoğlu, aynı iddiadan bu kez tutuklandığını hatırlattı.

'TANIK İFADESİ EMNİYETTE KURGULANMIŞTIR'
HDP'de siyasi faaliyet yürütmenin suçlama konusu yapıldığını belirten Türkoğlu, "İktidar bunu bir baskı aygıtına dönüştürmüştür" diye konuştu.

Kezban Kuday adlı kişiyi tanımadığını ifade eden Türkoğlu, Kuday'ın ifadeleri nedeniyle aylardır tutuklu kaldığını belirterek, ifadenin polis kurgusu olduğunu söyledi.

TANIK BEYANLARINI KABUL ETMEDİ
Türkoğlu'nun tutuklanmasının gerekçesi yapılan Kezban Kuday, Halide Türkoğlu'nu tanımadığını söyledi. Sadece tesadüfen birkaç yerde denk geldiklerini ve kendisiyle ilgili ifade vermediğini söyleyen Kuday, "Daha önce örgütsel eğitimler verdiği şeklinde bir beyanım olmamıştır. Kendisinin HDP içinde tam olarak ne yaptığını bilmiyorum" şeklinde beyanda bulundu.

Savcı Türkoğlu'nun tutukluluğunun devamını isterken, avukat Resul Temur, ifade tutanağında Halide Türkoğlu'nun adı geçmezken iddianamede yer verildiğine dikkat çekti. Tanığın ifadesinin ilk 16 sayfasının avukatı huzurunda alındığını ancak bu ifadeye avukatı olmadan sonra 14 sayfalık bir ekleme yapıldığını belirten Temur, Kuday'ın avukatının alınan bu ifadeye imza atmadığını kaydetti.

Kuday'ın avukatı huzurunda alınan ifadesinde Halide Türkoğlu ve diğerler kişilerin isimlerine yönelik bir beyanı bulunmadığının altını çizen Temur, "İfade tutanağı usule ve hukuka aykırı olarak alınmıştır. Kezban Kuday'ın özel müdafisi olmasına ve şüpheli olmasına rağmen tanıkmışçasına özel müdafisi olmamasına rağmen usule aykırı fotoğraftan teşhis yaptırılmaktadır. Bu PVSK'ya aykırıdır" diyerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme, Türkoğlu'nun tahliyesine karar vererek, duruşmayı 9 Aralık'a erteledi.