26 Eylül 2024 Perşembe

Tam Kanal İstanbulluk 'kaza'

İstanbul Rumeli Hisarı'nda 'Songa Iridium' adlı kuru yük gemisi, kıyıya çarptı. Kazada can ve mal kaybı olmadı.

İstanbul Rumeli Hisarı'nda 'Songa Iridium' adlı kuru yük gemisi, Aşiyan Mezalığı'nın hemen önünde kıyıya çarptı. Liberya bandralı gemi, Odessa-İstanbul (Ambarlı) seferini yapıyordu.

Kanal İstanbul tartışmalarının devam ettiği, Boğaz trafiği ve "güvenliği" üzerine AKP/Saray tarafından gündeme getirilerek İstanbulluları "ikta" etmeye çalıştığı bir sırada "kaza" meydana geldi.

​​Kazada ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Kıyıya oturan 191 metre uzunlukta, 28 metre genişliğindeki kargo gemisini kurtarma çalışmaları sürüyor.

ÇOK 'TEMİZ' BİR KAZA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, denizde kirlenme olmadığı ve hareket edebilir durumdaki geminin kıyı emniyeti tarafından çekileceği belirtildi. Bakanlık boğaz trafiğinde aksama yaşanmayacağını duyurdu.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada geminin, makine arızası nedeniyle kıyıya çarptığı belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gemi kaazasında can, mal kaybı yok. Deniz ve çevre kirliliği oluşmamıştır. Römorkörlerle çekilen gemi İstanbul Limanı Demir Mevkii'ne alınacaktır."

SON 60 YILDA TOPU TOPU 6 KAZA MEYDANA GELDİ
AKP ve Saray'a yakın medya kuruluşları, bugünkü "kaza" ile ilgili olarak hemen Boğaz'ların güvenliğini tartışmaya açtı. Ancak, kayıtlara bakıldığında, dünyanın en "riskli" boğaz geçişi olarak gösterilen İstanbul Boğazı'nda, son 60 yılda kayıtlara geçen toplam kaza sayısı sadece 6'dır.

14 Aralık 1960
İstanbul Boğazı'nda Peter Verovitz (Yugoslav) ile World Harmony (Yunan) adlı iki tankerin çarpıştığı kaza nedeniyle denize akan petrol kısa süreli olarak boğazdaki canlı yaşamına zarar verdi ve kazada 20 kişi hayatını kaybetti.

18 Kasım 1966
Rumen Ploesti gemisinin boğazda sefer yapan yolcu motorunu batırması nedeniyle, kazada 8 yolcu hayatını kaybetti.

15 Kasım 1979
İstanbul Boğazı'nda yaşanan en büyük deniz kazası 15 Kasım 1979 tarihinde gerçekleşti.  Yunan tankeri Evrialı ile Rumen bandıralı Independenta tankeri İstanbul Boğazının bittiği noktada çarpıştı ve 95 bin petrol boğaz akıntısına dâhil oldu. Patlayan tankerlerde yangın sebebiyle 43 mürettebat öldü.

14 Kasım 1991
Lübnan bandıralı koyun yüklü Rabunion gemisi Filipin bandıralı Madonna Lili ile çarpıştı ve Rabunion 22 bin koyun ile birlikte Boğaz'ın en dar yerinde battı.

13 Mart 1994
Güney Kıbrıs bandıralı Nassia ve Shipbroker tankerlerinin çarpışması sonucu 29 denizci hayatını kaybetti. Boğaza ise toplam 13 bin ton petrol aktı.

21 Temmuz 2015
Sierra Leona bayraklı dev kuru yük gemisi, Kanlıca'daki Ethem Pertev Yalısı'na çarptı ve büyük hasara yol açtı.