29 Eylül 2024 Pazar

Talana ve soykırıma karşı 17 Eylül'de Cizre'ye yürüyüş

İzmir'de yapılan açıklamada, "talana ve soykırıma karşı özgürlük" şiarıyla 17 Eylül'de gerçekleşecek Cizre yürüyüşüne çağrı yapıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonunun çağrısıyla, 17 Eylül Cizre buluşmasına ilişkin İzmir Karşıyaka iskelesi karşısında açıklama yapıldı. Eylemde, "Savaşın yıkımına doğanın talanına karşı duralım", "Ranta karşı doğanı savun. Dersim'in Hozat ilçesi Boydaş köyünde katliam var. Yok edilen tarihimiz, börtü böceğimiz, toplumsal hafızamız!" yazılı pankartlar açıldı. Eyleme HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik de katıldı. 

Basın metnini okuyan Meltem Işık, ülkenin doğusundan batısına dört bir koldan yürütülen ekolojik talanın tüm canlıların yaşam alanlarını yok etmekte ve insanlarımızı göçe zorladığını belirtti. Işık, "Ekolojik talan savaş politikalarından bağımsız değildir. Yakılan ormanlar, kesilen ağaçlarla bölge çölleştirilip, insanların tarım  yapmasının önüne geçilerek zorunlu göçe sebebiyet vermektedir. Bölge illerinde, özellikle son yıllarda güvenlik gerekçesiyle kalekollar inşa etmek için ormanlar yakılmaktadır. Tüm bunlar savaş siyasetinin ürünüdür" dedi. 

Söndürülemeyen orman yangınları ve ağaç katliamlarının bölgenin ekosistemine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verdiğinin altını çizen Işık, Şırnak'ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir büyük bir doğa talanı yapıldığını hatırlattı. Sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla bir ekosistem yok edildiğini, yok etmenin yanında, kesilen ağaçların satılarak, ranta dönüştürüldüğünü kaydeden Işık, şöyle devam ediyor: "Şırnak'ta uzun süredir ağaç katliamı yapılmakta ve yapılmaya devam etmektedir. Yürütülen bu ağaç ve doğa talanı, tüm canlıların yaşamını tehdit etmekte ve bölgeyi kurak bir araziye dönüştürmektedir. Kesilen ağaçlar kimler tarafından kesiliyor? Kimler bu işten rant sağlıyor? Bütün bunlara verilecek cevabımız; "'Ekosistemi savunmak, doğa talanına Hayır' demektir."

Tarihine, kültürüne, değerlerine, doğaya sahip çıkanlar olarak; yaşamın son bulmaması adına 17 Eylül'de Cizre'de buluşacaklarını duyuran Işık, "Sizleri eko-kırıma ve talana karşı seslerimizi yükseltip birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Kadınlarla, gençlerle, tüm doğa ve yaşam savunucuları, ekoloji dernekleri, sendikalar, sivil toplum örgütleriyle, toplumun tüm kesimleri ile yan yana gelerek, bu doğa talanına ve eko-kırıma dur demek için; ‘talana ve soykırıma karşı özgürlük' şiarıyla Cudi'ye yürümek üzere sizleri Cizre'ye davet ediyoruz" çağrısı yaptı.