27 Eylül 2024 Cuma

Suruç katliamı 54. ayında: Anılarıyla mücadelemizi yürütüyoruz 

Suruç Ailileri İnisiyatifi, katliamın 54. ayında adalet talebini yineledi ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Suruç katliamının 54. ayı. 54 ay önce yakılıp, yıkılan bir kenti yeniden inşa etmek için yola çıkan 33 düş yolcusu Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde IŞİD'in düzenlediği bombalı saldırı ile katledildi. 33'lerin ardından adalet mücadelesi sürüyor.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kadıköy Halitağa Caddesi'nde bir kez daha Suruç şehitleri anıldı, adalet istendi. "Kalplerimiz Suruç için atsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde Suruç şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Bu ayki oturuma Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Musa Piroğlu ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci de katıldı.

SÜRÜCÜ: KOBANE ÖZGÜRLEŞTİ, DAİŞ KAYBETTİ
Suruç katliamı davalarını ilk günden bu yana takip eden HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "33 barış güvercinini kaybettik ama onlar yüreğimizde yaşıyor. Kobane özgürleşti, DAİŞ kaybetti. Yoldaşlarımızın anısıyla bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz" dedi. AKP iktidarı boyunca yaşanan katliamları hatırlatan Sürücü, şöyle devam etti: "Kaçının faili gerçek anlamda yargılandı? Suruç davasının başından beri takip ediyorum, her bir mahkemede orada yitirilen her bir canla bizim de canımız gitti. Mahkemede sanık olması gerekenler tanık olarak dinlendi." Sürücü, 33 düş yolcusunu saygıyla andı, mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

PİROĞLU: ADALETSİZLİK BU ÜLKENİN TEPESİNDE
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da, Suruç katliamında adalet sağlanmadığı sürece bu ülke topraklarına adalet gelmeyeceğinin altını çizdi. "Katiler hep sokaklarda gezmeye devam edecek, insanlar sıranın kendine gelmesini bekleyecek" diyen Piroğlu, bu ülkede adaletsizliğe uğramak için Kürt, Ermeni, Alevi, kadın olmaya gerek olmadığını vurguladı ve ekledi: "Adaletsizlik bu ülkenin tepesinde bulunuyor."

Piroğlu, adalet aradıklarını vurguladı ancak adalet katillerden, hak yiyenlerden değil vicdanlarda aradıklarını söyledi. Piroğlu, "Hakkımızı soracağız, hesap soracağız, hesabı halklarımız soracak" dedi.

Basın açıklamasını Suruç şehitlerinden Vatan Budak'ın babası Murat Budak okudu. Suruç katliamı sanıklarının yargılandığı davanın 31 Ocak Cuma günü Urfa'nın Hilvan ilçesinde görüleceğini hatırlattı. Budak, "Suruç davasında geldiğimiz aşamayı özetlemek gerekirse; katliamı gerçekleştirenlerden sadece 1 sanık tutuklu olarak yargılanıyor. Diğer sanıklar hakkında çıkarılan yakalama kararı uygulamaya sokulmuyor. Ailelerimizin ve avukatlarımızın talepleri ısrarlı çabalar sonucu kabul ediliyor" diye konuştu.

Budak, Suruç katliamında parmağı bulunanların yargılanması ağır aksak ilerlerken Suruç için adalet istemenin dava dosyalarına suç delili olarak konulduğunu, Suruç gazileri ve Suruç ailelerinin tutuklanarak hapishaneye konulduğuna dikkat çekti.

Baba Budak şöyle konuştu: "Suruç mahkemelerine getirilmeyerek ifade vermelerinin önüne geçiliyor. Ekim ayında bu tutuklamalara bir yenisi eklendi. Suruç'ta ölümsüzleşen Polen Ünlü'nün abisi stajyer avukat Doğukan Ünlü, 14 Ekim'de düzmece iddialarla tutuklanarak hapishaneye konuldu. Aradan 3 ay geçmesine rağmen henüz iddianamesi bile hazırlanmadı. Doğukan ünlünün bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz."

'HİÇ BİR DÜŞ YARIM KALMAYACAK'
Ağos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i katledilişinin 13. yılında anan Budak, şöyle devam etti: "Biz Suruç katliamında olduğu gibi Hrant Dink katliamının da tüm yönleriyle aydınlatılmasını istiyoruz. Suruç için adalet, Hrant Dink için adalet sözümüzü buradan bir kez daha yineliyoruz. Hiçbir düş yarım kalmayacak. Suruç için adalet herkes için adalet."

Ardından, 33 düş yolucusunun anısına oturma eylemi yapıldı ve şehitlerin isimleri okundu, kitle "Yaşıyor" diye slogan attı. Eylem, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç'u unutma unutturma" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.