29 Eylül 2024 Pazar

Suruç İçin Adalet Platformu'ndan duruşmanın avukatsız görülmesi kararına tepki

Suruç İçin Adalet Platformu, yarın görülecek Suruç davasının 14. duruşmasının avukatsız yapılması yönündeki kararı kınadı. Platform,  Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, bu kararından vazgeçmeye, etkili kovuşturma yapmaya, sanık Abdullah Ömer Arslan hakkında gerekli işlemleri hızlı bir şekilde yapmaya çağırdı.

Suruç katliamının üzerinden 58 ay geçti. Bugüne kadar görülen 13 duruşmada, ailelerin ve avukatların etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi yönündeki talepleri kabul edilmedi. Suruç katilamı davasının 14. duruşması yarın (20 Mayıs) Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Ancak, salgın nedeniyle mahkeme duruşmaya avukatların katılmaması yönünde karar aldı.

Suruç Aileleri Platformu, salgına karşı önemlem alınmasının önemli olduğunu belirtti ancak, müşteki avukatlarının duruşmaya katılmasının engellenmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Mahkeye bu karardan vazgeçmesi için çağrı yapan Platform açıklamasında, "Yapılması gereken, halen görülmeye devam edilen diğer davalarda olduğu gibi yeterli sağlık önlemleri alınarak, usule uygun bir şekilde yargılamaya devam etmek ve müşteki tarafı olarak taleplerimizi karara bağlamaktır" denildi.

Açıklamada, dava sürecine ilişkin şunlar paylaşıldı: "Mahkeme 13 celse boyunca katliam öncesi ve sonrasına ilişkin görüntülerin tamamını dosyaya getirtememiş, görüntüler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptıramamış, Abdullah Ömer Arslan hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen birleştirme işlemlerini dahi tamamlayamamıştır. Abdullah Ömer Arslan, soruşturma aşaması boyunca özel olarak korunmuş, bu konudaki ısrarımız sonucu ancak tanık olarak dinlendiği duruşmadaki çelişki ifadeleri ve sonrasında dosyaya giren belgeler sonucunda hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Fakat üzerinden iki celse geçmiş olmasına rağmen mahkeme, soruşturmanın akıbetini takip etmemiş ve birleştirme işlemlerini tamamlayamamıştır. Abdullah ömer Arslan, soruşturma aşamasında olduğu gibi kovuşturma sürecinde de korunmaya devam etmektedir. Katliam faili olarak hakkında soruşturma yürütülmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir gözaltı ya da tutuklama tedbiri uygulanmamıştır."

Ufra 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sorumluluklarını yerine getirmesi için bir kez daha çağrı yapan Suruç İçin Adalet Platformu, şöyle devam etti: "Mahkemenin görevi yargılamayı yavaşlatacak önlemler almak değil, katliamı tüm yönleriyle aydınlatmak için etkili bir kovuşturma yürütmektir. Bu nedenle mahkemenin, Abdullah Ömer Arslan hakkında gerekli işlemleri ivedilikle yapmasını bekliyor ve yapılmayan işlemler ve alınmayan önlemler nedeni ile Abdullah ömer Arslan'ın kaçması halinde, soruşturmayı yürüten savcılık ve gerekli işlemleri yerine getirmeyen mahkeme heyetinin sorumlu olacağını bir kez daha hatırlatıyoruz."