27 Eylül 2024 Cuma

Suriye halklarını savaş ve yoksulluktan sonra deprem vurdu

Maraş merkezli yaşanan deprem Suriye’de büyük yıkımlara neden oldu. Depremin 3.gününde yapılan açıklamalara göre en az 2 bin 500 kişi yaşamını yitirdi. 

Maraş merkezli yaşanan deprem Suriye kentlerinde de büyük yıkımlara yol açtı. 12 yıllık yaşanan iç savaş ve işgalin yarattığı sosyal ve ekonomik yıkımlar depremle birlikte daha da arttı. 

Suriye kentlerinden depremden en çok etkilenen işgal altındaki İdlib ve Efrîn ile rejimin denetimindeki Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus kentlerinde arama kurtarma çalışmaları büyük oranda halkın kendi çabasıyla sürüyor. 

SANA ajansında yer alan habere göre depremde rejim kontrolü altına olan Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus bölgelerinde bin 250 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 45 kişi yaralandı. 

Halep’te devam eden kurtarma çalışmaları sırasında hamile bir kadın enkaz altında doğum yaptı. Anne yaşamını yitirirken bebek yardım ekipleri tarafından enkazdan çıkartıldı. 

Hava koşullarının olumsuzluğu ve enkaz altında kaldığı saatler nedeniyle sağlık sorunları gelişen bebek hastahane de bakıma alındı. 

İŞGAL BÖLGELERİNDE HALKIN İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYOR
Suriye İnsan Hakları Ağı’nın derlediği bilgilere göre; Türk devletinin ve çetelerinin işgali altındaki  İdlib ve Efrîn ile diğer bölgelerde ise bin 280’den fazla kişi hayatını kaybetti, 2 bin 600’den fazla kişi  yaralandı. 

İşgal altında bulunan bölgelere Türk devleti tarafından herhangi bir iş makinesi gönderilmezken halk kendi çabasıyla ölü ve yaralılarını enkaz altından çıkarıyor. Bölgedeki hava koşulları ve yardımların gelmemesi nedeniyle can kaybının artması bekleniyor. İşgal altındaki bölgede arama-kurtarma çalışmalarına yardım edilmediği için halkın tepkileri sosyal medyaya yansıyan görüntülerde görülüyor. Enkazların başında çaresizce çabalayan halk kendilerine yardım yapılması çağrılarını yineliyor. 

Suriye kentlerinde halkların yaşadığı yoksulluk, açlık sorunlarına depremin de neden olduğu sonuçlar eklenince yaşam yoksullar için daha fazla çekilmez hale geliyor.

ÖZERK YÖNETİM BÖLGELERİNDE DURUM
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetim bölgelerinde depremde 6 kişi hayatını kaybetti, 57 kişi yaralandı. Bununla birlikte Suriye kentlerinde çeşitli nedenlerle bulunan Kuzey ve Doğu Suriye vatandaşlarından hayatını kaybedenlerin cenazesi Özerk Yönetim topraklarına getiriliyor. 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Sağlık Kurulu Eş Başkanı Ciwan Mistefa’nın açıklamasına göre, depremde yaşamını yitirenlerin cenazeleri Cerablus ve Minbic arasındaki Ewn Dadat kapısından alındı.

Şu ana kadar Fırat Bölgesi’ne 18, Rakka’ya 7 ve Sirîn’e ise 2 cenaze ulaştırıldı.

Ciwan Mistefa, cenazelerin Ewn Dadat Sınır Kapısı’ndan bölgeye gelmeye devam ettiğini ve bu nedenle yaşamını yitirenlerin sayısının artabileceğini kaydetti.