27 Eylül 2024 Cuma

Sosyalistler Soyer'e seçim vaadini hatırlattı: Yüzde 15'lik su zammını geri çek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ucuz ve içilebilir su vaaddettiğini hatırlana ESP ve SKM üyeleri, sözünü yiyen Soyer'in 1 Ocak'tan itibaren suya yapılan yüzden 15'lik zammı derhal geri çekmesini istedi. Sosyalistler, suyun insani kullanım miktarının ücretsiz olması gerektiğini vurguladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı açıklamayla su zamlarının derhal geri çekilmesini istedi.

"Temiz, içilebilir, ucuz su istiyoruz! Su zamları geri çekilsin! Krizin faturasını ödemeyeceğiz!" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini ESP İzmir İl Yöneticisi Gülcan Taşkıran okudu. İzmir'in zengin su kaynaklarına sahip olmasına karşın, bu zenginliğin İzmir halkı için yoksulluk kaynağı haline getirildiğini söyleyen Taşkıran, temel tüketim mallarına yapılan zamların ağırlılkı kalemini vergi kesintilerinin oluşturduğunu belirtti. Taşkıran, "Kriz arttıkça temel tüketim mallarına yapılan zamlar da artıyor. Krizin bedelini biz emekçilere ödetiyorlar" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in seçimlerden önce ucuz ve içilebilir su vaaddettiğini hatırlatan Taşkıran, buna rağmen Soyer'in ilk icratının da suya zam yapmak olduğuna dikkat çekti. Taşkıran, şöyle devam etti: "1 Ocak'tan itibaren suyu yüzde 15 daha pahalı içiyoruz. Kademeli olarak tüketilen su miktarına göre değişen oranda yapılan zamlarla sadece içme suyu değil tarımsal sulamada kullanılan suya da zam yapıldı. Yeni tarifeye göre konutlarda kullanılan 0-13 metreküp arası suyun birim fiyatı 4,33 TL'den 4,98 TL'ye, 4,69 TL olan 14-20 metreküp arasındaki tüketimlerde 5,39 TL'ye, 21 metreküp ve üzerindeki tüketimlerde ise 9,65 TL'den 11,10 TL'ye yükseldi. Su faturalarına eklenen vergiler ve atık su bedelleri ile birlikte su fiyatları el yakıyor. Örneğin bir metreküp su kullanan biri 4,98 TL veriyorsa bu değişik kalemlerle en az 36 TL'ye kadar çıkmaktadır."

'İZMİR HALKININ YÜZDE 96,8'İ TEMİZ, İÇİLEBİLİR VE UCUZ SU KULLANMAK İSTİYOR'
"Tüketim bedeli dışındaki kalemlerle tam bir soygun halini almaktadır. Üstelik suya zam yapıldığı halde su havzalarının kirlenmesi, kimyasal atıkların suya karışması tehlikesine karşı da korunaksızdır" diyen Taşkıran, İzmir'in sebeke suyunun içilmez olduğunun kanıtlandığı raporlara işaret etti. Taşkıran, "İzmir'de yaptığımız araştırma anketine göre İzmir halkının yüzde 83,3'lük bir kesimi şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmıyor aynı şekilde yüzde 49,2'lik bir kesimde yemeklerinde dahi kullanmadığını söylüyor. Yüzde 58,3'lük bir kesim ise şebeke suyu dışında içmek ve yemeklerde kullanmak için su satın alıyor. Satın aldığı bu suyun bir emekçinin aylık ev ekonomisine maliyeti ise 100 ila 150 TL arasında değişiyor. Halkın yüzde 91,7'si su faturalarının pahalılığından şikayetçidir. Yine ciddi bir kesim ise ne İzmir'de suya yapılan zamlardan haberdar ne de su faturalarına yansıyan vergi kalemlerini biliyor. Bu durum tarımsal sulamada kullanılan su dan alınan ücretler bakımından da aynıdır. Yüzde 67,5'lik bir kesim tarımsal sulamadan ücret alındığını dahi bilmiyor. Ve şehrimizde yaşayan halkın yüzde 95,8'lik büyük bir kesimi temiz, içilebilir, ucuz su kullanmak istiyor" dedi.

'SOYER'DEN SEÇİMDEN ÖNCEKİ VAADİNİ YERİNE GETİRMESİNİ İSTİYORUZ'
Ucuz, temiz ve içilebilir suyun sadece İzmirliler için değil tüm dünya halkları için insanı bir hak olduğunun altını çizen Taşkıran, insani kullanım miktarının ücretsiz olması gerektiğini vurguladı. Taşkıran, suyun ticarileşmesinin kapitalizmin insan ve doğayla kurduğu talancı anlaşıyın ürünü olduğunu söyledi ve devam etti: "Bunu kabul etmiyoruz. Bizler İzmir'de suya yapılan zammın geri alınmasını, temiz ve içilebilir su sağlanmasını talep ediyoruz. Yapılan zamlarla krizin bedelini İzmir halkının sırtına yüklenmesine son verilmelidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den seçimden önce su fiyatlarını indirme vaadini yerine getirmesini istiyoruz."

Sosyalistler basın açıklamasının ardından, İzmir halkıyla yapılan su faturalarına zamma yönelik anket sonuçlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etti.