27 Eylül 2024 Cuma

Şoreş ve Newal Kobanê'de anıldı

3 Ocak günü işgalci Türk devletinin Hesekê'de gerçekleştirdiği SİHA saldırısında ölümsüzleşen MLKP MK üyesi Ahmet Şoreş (Zeki Gürbüz) ve MLKP komutanlarından Firat Newal (Özgür Namoğlu) Kobanê'de anıldı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) 3 Ocak tarihinde Hesekê'de işgalci Türk devletinin SİHA saldırısında ölümsüzleşen MLKP MK üyesi Ahmet Şoreş (Zeki Gürbüz) ve MLKP komutanlarından Firat Newal'i (Özgür Namoğlu) Kobanê'de andı.

Anmanın gerçekleştirildiği TKŞ binasına Şoreş ve Newal'in fotoğraflarıyla birlikte yakın zamanda suikast saldırısıyla katledilen; Ferhat Erebo ve Metîn Dîcle, Baran Serhat ve çeşitli tarihlerde ölümsüzleşen savaşçıların fotoğrafları asıldı. Anma, Şoreş ve Newal şahsında Rojava ve Kürdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Şoreş ve Newal'in mücadele yaşamından kesitlerin aktarıldığı sinevizyonun gösterimi yapıldı.

Ardından JKŞ üyesi Bihar Mistefa MLKP Merkez Komitesi'nin Şoreş ve Newal'e ilişkin yayınladığı açıklamayı okudu. Ölümsüzleşen MLKP komutanlarının yoldaşları adına yapılan konuşmada Ferhat Erebo ve Metîn Dîcle'ye yönelik gerçekleştirilen saldırıdan kısa bir süre sonra Şoreş ve Newal'in hedef alındığına dikkat çekildi. MLKP'nin Rojava'ya geldiği ilk andan itibaren savaş cephelerinde ve inşa çalışmalarında yer aldığı belirtilen konuşmada, sınıf çelişkilerinin sürdüğü koşullarda komünist hareketin varlığının devrimin sosyalizme doğru ilerlemesinin güvencesi olduğu kaydedildi.

Zengin ve yoksul kesimler arasındaki farkın her gün büyüdüğü ifade edilen konuşmada, komünist harekete ihtiyaç olduğu kaydedildi. TKŞ'nin bugün geldiği düzeyle komünistlerin hem dostlarının hem de düşmanlarının dikkatlerinin üzerine çektiği belirtilen konuşmada şu ifadeler kullanıldı: "Sömürgeci Türk devleti komünist hareketimizi Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki mücadelesinden tanıyor. Şehit yoldaşlarımızı, başta Baran yoldaş olmak üzere, Ahmet, Ferhat, Metin, Firat ve diğer yoldaşlarımızı iyi tanıyor. Onların yetenek ve gücünü, kararlılığını, davaya bağlılığını çok yakından biliyor. Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da ortadan kaldıramadığı komünist hareketin bir de Rojava'da gelişmesi, büyümesi, tabii ki faşist Türk devletini korkutuyor."

Komünist hareketin Rojava'da büyümeye devam edeceğinden emin oldukları belirtilen konuşmada, "Devrimimizi sosyalist devrime ulaştıracak. İşçi ve emekçileri, yoksul halkımızı eşit, özgür ve adil bir düzene kavuşturacak. Bunu kendi başına değil, sizlerin desteği ve katılımı ile başaracak. TKŞ, devrimimizin geleceğinin güvencesidir. TKŞ, eşitlik, özgürlük ve adaletin güvencesidir. TKŞ, sosyalizmin güvencesidir" diye belirtildi.

Anmada komünist kadınlar adına yapılan konuşmada ise komünist hareketin sadece genel anlamda devrimin değil aynı zamanda kadın devriminin de güvencesi olduğu vurgulandı. MLKP'nin aynı zamanda bir kadın partisi olduğuna dikkat çekilen konuşmada "Kadınlar ezilenin ezileni oldukları için öncelikle onlar partilerine sahip çıkmalı, tırnaklarını geçirerek asla bırakmamalı" diye kaydedildi.

Devrimin hala tehdit altında olduğu belirtilen konuşmada "Biz komünist kadınlar olarak en önde duracak ve kadın devrimimize yönelik faşist saldırılara karşı devrimimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da savunacağız" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) adına konuşma yapan Mirza Berxo, komünist hareketin halkın desteğiyle Rojava topraklarına kök saldığını belirtti. Önlerinde Rojava devriminin sosyalizme ilerletilmesi görevi olduğu kaydeden Berxo şu şekilde konuştu: "Biliyorsunuz daha önce Kobanê'de bir komünist parti vardı. Ama bir kere bile halkımız için bir şey söylemediler, yapmadılar. Komünist olmak söz değil, eylemdir. İşçi ve emekçilerin yanında olmak, onların özgürlüğü için savaşmaktır."

TKŞ olarak şehitlerin önünde söz verdiklerini kaydeden Berxo, "Onların bayraklarını kaldıracak, amaçlarını zafere ulaştıracağız" dedi.

Anma yapılan konuşmaların ardından sona erdi.