29 Eylül 2024 Pazar

SGDF'den Tuncer: Evlerde kortej kuramazdık, çünkü sosyalizmi anlatma derdimiz var

SGDF MYK üyesi Yaren Tuncer, 1 Mayıs'ta Taksim eylemini değerlendirdi. Tuncer, "İşçi ve emekçiler her gün ya sokakta, işte bulaş tehlikesi ile ya da evde açlık ile burun buruna iken, SGDF'nin bu 1 Mayıs'ı yalnız balkonlarda, sosyal medyada eski 1 Mayıs kortej fotoğrafları paylaşarak yahut oyuncak maketlerle, evde kortej kurup paylaşım yaparak kutlama lüksü yoktu" dedi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, ESP, Devrimci Parti, Dev-Güç ve Mücadele Birliği üyeleriyle birlikte Taksim'de 1 Mayıs kutlaması yapmak için yürüyüş gerçekleştirdi. Devrimciler ve sosyalistler gözaltına alındı.

ETHA'nın sorularını yanıtlayan SGDF MYK üyesi Yaren Tuncer, sadece 1 Mayıs'ta değil salgınla birlikte işçi ve emekçilerin yaşam hakkı için sokaklarda olduklarını söyledi. Tuncer, "Sosyalist gençlik, koronavirüs salgınının başından bu yana işçi ve emekçilerin yaşam hakkı için sokaklarda mücadeleye devam etti" dedi.

'İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN TALEBİ TALEBİMİZDİ'
Okulların kapatılması ve sonrasında üst üste ilan edilen sokağa çıkma yasakları, 'evde kal' çağrılarıyla gençlik örgütlerinde 'bir nevi tatil havası'nın oluştuğu eleştirisi yapan Tuncer, "Salgın kapitalizmin bir sonucuydu. Kapitalizmin kar hırsının sonucuydu. SGDF bu tespitle emekçi semtlerde devrimci ajitasyonu yükseltti. Yaşam grevini örgütleme perspektifi ile salgına rağmen çalışmaya zorlanan işçi ve emekçilerin taleplerini talepleri olarak gördü" dedi. 

Yaren Tuncer, sosyalist gençlerin yürüttüğü çalışmayı "İşçilerin emekçilerin yaşamını savunmak amacıyla, hem kapitalizmi teşhir ettik, hem de alternatifinin sosyalizm olduğunu vurguladık. Birebir çağrılar yaptık. Her gün afişleme, yazılama yaptık. Pankartlar astık. Marketlerde, fabrikalarda, atölyelerdeki emek sömürüsünü ve bu sömürünün arkasında duran faşist diktatörlüğü teşhir etmeye kadar çeşitli biçimler geliştirdik. Ajitasyon konuşmaları yaptık" şeklinde anlattı.

1 Mayıs'a "Asıl virüs kapitalizm, kurtuluş sosyalizm" şiarıyla hazırlandıklarını söyleyen Yaren Tuncer, 1 Mayıs'taki sokaklara çıkma pratiklerini, "Salgın süresince sokakta kalma ve sınıfını bilme iradesini gösteren SGDF 1 Mayıs'ı da tabii balkonlara ve sosyal medyaya daraltamazdı" şeklinde değerlendirdi.

Tuncer şöyle konuştu:
"Beni bu düzen öldürüyor diyen gençliğe yol açma ve o gençliğin arayışlarını sonuçlandırma perspektifi ile bu süreci örgütleyen sosyalist gençler 1 Mayıs'ta 'Asıl virüs kapitalizm kurtuluş sosyalizm' şiarını bayraklaştırdı. Sosyalizmin geniş propagandasını yayınlarında, e-panellerde en çok da sokak aracılığı ile kitlelerle buluşturdu. Salgın süresince sokakta kalma ve sınıfını bilme iradesini gösteren SGDF 1 Mayıs'ı da tabii balkonlara ve sosyal medyaya daraltamazdı. 1 Mayıs haftasına yayılan emek güçlerinin sokak kutlamalarında polis engeline takılmadı ve faşizmle uzlaşmayarak öne çıktı. Gerçeği ve yapılması gerekeni dosta düşmana göstermekten, ne yayınlarında ne de eyleminde geri durmadı."

'EVDE KORTEJ KURMA LÜKSÜMÜZ YOK'
SGDF'lilerin bu yaklaşımla Taksim Meydanı'na yürüdüklerini söyleyen Tuncer, "Evde kortej kurup paylaşım yaparak kutlama lüksü yoktu. Çünkü SGDF halk gençliğini sosyalizmle buluşturma, sosyalizmi anlatma görevini unutmadı" dedi.

Yaren Tuncer'in bugünkü eyleme ilişkin değerlendirmesi şöyle:

"İşçi ve emekçiler her gün ya sokakta, işte bulaş tehlikesi ile ya da evde açlık ile burun buruna iken, ücretsiz ve nitelikli bir sağlık sisteminin esamesi okunmaz iken SGDF'nin bu 1 Mayıs'ı yalnız balkonlarda, sosyal medyada eski 1 Mayıs kortej fotoğrafları paylaşarak yahut oyuncak maketlerle, evde kortej kurup paylaşım yaparak kutlama lüksü yoktu. Çünkü SGDF halk gençliğini devrim ve sosyalizm ile buluşturma görevini unutmadı. SGDF İstanbul'da 1 Mayıs alanı Taksim'e yürürken 'Bugün faşizme diz çöktürme günümüzdür' diye haykırmasını bildi. Kuvvetlerinin olduğu her yerde 1 Mayıs'ta devletin sokağa çıkma yasağını tanımadı. 'Kurtuluş sosyalizm' bayrağının milyonlar ile yasaklı meydanlarda sallandırılacağı günleri bugünden hazırlayan SGDF'nin yol açma pratiğinin öne çıktığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Gençlik kurtuluş için görevlerinin farkındaydı ve bundan sonra da bu görevlerin bilinciyle yürümeye devam edecek. Tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kutlu olsun."