26 Eylül 2024 Perşembe

Sezgin Dağ'ın ölümünün aydınlatılması için Bern'de eylem

İsviçre'de ihmal sonucu yaşamını yitiren Suruç gazisi Sezgin Dağ'a ilişkin İsviçre'nin başkenti Bern'de bulunan İltica Başvuru Merkezi önünde eylem yapıldı, Dağ'ın ölümünün aydınlatılması istendi.

İsviçre'nin başkenti Bern'de 13 Kasım günü hayatını kaybeden Suruç gazisi Sezgin Dağ'ın ölümüne ilişkin İltica Başvuru Merkezi (SEM) önünde eylem yapıldı.

İGİF, SKB, FEDA, CDK-S, SYKP, İTİF, ROTA, Migrantis Selbtorganisation, İHDD, Linke PoC / Migrantifa, PangeaKolektif, Migrant Solidarity Network, Devrimci Cephe, Mor Kızıl Kolektif, ATİK, KKP, Kutüsch'ün gerçekleştirdiği eylemde, "Bir mültecinin hayatı bir ambulanstan daha ucuz", "Sezgin Dağ'ı IŞİD'in bombaları öldüremedi ama sizin ihmalkarlığınız öldürdü" yazılı dövizler taşındı.

Kurumlar adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu, "Türkiye'de ESP üyesi olan Sezgin Dağ, İsviçre'de İGİF üyesiydi. Dağ sağlık sorunlarının yanısıra Türkiye'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle İsviçre'ye yerleşmiş ve burada yaşamı ve sağlığı için uygun bir muamele talebinde bulunmuştu" dedi.

Dağ'ın ölümünde ciddi ihmaller olduğunu söyleyen Erzurumluoğlu "Rahatsızlanan Dağ'ın ambulans yerine taksi çağrılarak hastaneye götürülmesi buna örnek teşkil etmektedir" diye belirtti.

Erzurumluoğlu, Sezgin Dağ'ın ölümünün aydınlatılması ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesi çağrısı yaptı.

Açıklamanın ardından Dağ'ın ölümüne ilişkin hazırlanan dosya bir heyet tarafından SEM yetkililerine teslim edildi.

SEM yetkilisi tarafından olayın takipçisi olduklarını ve ihmale yönelik bir soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Yapılan görüşmenin ardından eylem "Suruç için adalet, Sezgin için adalet" ve "Sezgin yoldaş ölümsüzdür" sloganlarıyla sonlandırıldı.