27 Eylül 2024 Cuma

'Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in faili Levent Ersöz'dür'

HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe yöneticisi Ebubekir Deniz, kaybedilişlerinin 19. yıldönümünde anıldı. Tanış'ın babası Şuayıp Tanış, o dönem kendisini tehdit eden Jandarma Komutanı Levent Ersöz'ün 2 kişinin faili olduğunu söyledi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 25 Ocak 2001 tarihinde çağrıldıkları İlçe Jandarma Komutanlığı'na gittikten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in kaybedilişlerinin 19. yılında unutulmadı. Deniz ve Tanış, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi İlçe binasında yapılan etkinlikte anıldı.

Deniz ve Tanış'ın fotoğraflarının taşındığı anmaye, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, aileler ve çok sayıda partili katıldı.

'ŞIRNAK LABORATUAR OLARAK SEÇİLDİ'
Babası Ebubekir kaybedildiğin henüz 5 yaşında olan Ceylan Deniz, 90'lı yıllarda JİTEM gibi yapılanmaların Kürt halkına uyguladığı zulüm ve baskıya değindi. Bu dönemde Şırnak'ın 'laboratuvar' olarak seçildiğini ve "Şırnak Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığını kaydeden Deniz, "Bu baskı ve zulmün temsilcilerinden olan dönemin Şırnak İl Jandarma Komutanı Levent Ersöz'ün tehditleri ve bizzat emri ile HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve HADEP Silopi İlçe yöneticisi Ebubekir Deniz tarihinde gözaltına alındı. İlk günlerde her zaman yaptıkları gibi gözaltı olayını inkar etmiş daha sonra delillerin ve açığa çıkan demokratik kamuoyu baskısı karşısında gözaltı olayını kabul etmek zorunda kalmışlardır" diye konuştu.

'MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Yargının söz konusu olayı kapatmaya çalıştığına dikkati çeken Deniz, "Bizler olay aydınlanıncaya, failler yargılanıncaya ve arkadaşlarımızın akıbetleri ortaya çıkıncaya kadar olayın takipçisi olacağız. Bütün kamuoyunu insanlığın vicdanı olan gözaltındaki kayıplar ve siyasi cinayetlere karşı daha aktif duruş sergilemeye davet ediyoruz. Sorumlular yargılanana, bir mezarımız olana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

'FAİL LEVENT ERSÖZ'DÜR'
Ardından konuşan Tanış'ın babası Şuayip Tanış ise kayıpların akıbetlerini öğrenmek istediklerini belirtti. Bütün kayıpların faillerinin ortaya çıkarılarak yargılanmasını talep eden baba Tanış, "Bizim faillerimiz dönemin Komutanı Levent Ersöz'dür. Bizi 3 defa ölümle tehdit etti. 2 defa yüz yüze bir defa da telefonla arayarak tehdit etmiştir. Bunları dosyalarda da bildirdik. Bizler, yetkililerden, insanlardan, ve demokratlardan bu olayları çözmelerini istiyoruz. Cezalılar cezalarını ödesin" çağrısında bulundu.

'BAŞARI BARIŞ İSTEYENLERİN OLACAK'
HDP Milletvekili Hasan Özgüneş de HADEP'lilerin kaybedildiği döneme değinerek, o dönemde de her zorluğa rağmen siyasi mücadelelerinden vazgeçmediklerini vurguladı. "Bugün de varız ve yarında var olacağız" diyen Özgüneş, şunları söyledi: "ANAP, DYP, DP nasıl tarihten silindiyse siz de yarın silineceksiniz. Bizler her zaman var olacağız. Başarı barış isteyenlerin, Kürt halkının, demokrasi güçlerinin ve Türkiye halklarınındır."