29 Eylül 2024 Pazar

Serêkaniyê ve Gire Spî'nin işgali 3. yılında protesto edildi

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin işgal edilişinin 3. yıldönümünde eylemler gerçekleştirdi.

Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin işgalinin üçüncü yılında Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösterildi.

Girê Spî Göçmen Kampında onlarca göçmenin katılımıyla açıklama yapıldı. Açıklama kampın yöneticilerinden Eli El Ebo tarafından okundu.

Türk devletinin 9 Ekim 2019'da Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırısıyla Girê Spî ve Serêkaniyê'de halkın yerinden edildiği vurgulanan açıklamada, halkın Türk devletinin Efrîn, Girê Spî ve Serekaniyê'ye yönelik işgaline direndiği kaydedildi. İşgalle birlikte demografik yapının değiştiği belirtilen açıklamada, Birleşmiş Milletler ve BM Güvenlik Konseyi'ne, Türk devletinin işgaline karşı durma çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "İşgal kaldırıldıktan sonra köylerimize ve kasabalarımıza güvenli bir şekilde geri dönüşü sağlamak istiyoruz" denildi.

Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü de işgalci Türk devleti ve çetelerinin Serêkaniyê ve Girê Spî'ye yönelik saldırı ve işgalinin üçüncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Qamişlo'nun Siyahî Mahallesi'ndeki Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği binası önünde gerçekleştirilen açıklamayı Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü Eşbaşkanı Evîn Cuma okudu.

Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgal ederek aynı zamanda demografik yapıyı değiştirdiğini söyleyen Evîn Cuma, Birleşmiş Milletlere, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını durdurması, Türk devletine bağlı çetelerin Suriye topraklarından çekilmesi, Türk devleti ve bağlı çeteler tarafından kaçırılan, tutuklanan ve akıbeti belli olmayan kişilerin serbest bırakılması, Türkiye kaçırılan tüm Suriyeli sivil ve askerlerin iade edilmesi, Türk devletinin işlediği suçların ortaya çıkarılması için BM gözetiminde uluslararası ve bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulması, sorumluların uluslararası ceza mahkemesinde yargılanması için girişimde bulunması çağrısı yaptı.