29 Eylül 2024 Pazar

Şenyaşar katliamı soruşturmasında iddianame 4 yıl sonra hazırlandı

Urfa'da AKP'li milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından gerçekleştirilen Şenyaşarlar katliamında soruşturma 4 yıl 4 ay sonra davaya dönüştü, iddianame hazırlandı. İddianamede Yıldız'ın abisi Celal Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi için ikişer kez müebbet hapis cezası istendi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde seçim çalışmaları kapsamında AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız, koruma ve yakınları Şenyaşarların işyerini ziyaret etti. Şenyaşar ailesinin Yıldız'a oy vermeyi reddetmesi üzerine Yıldız'ın koruma ve yakınları aileye saldırdı. Saldırı, ağır yaralanan Şenyaşarların kaldırıldığı hastanede de devam etti. Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar katledildi. Ferit ve Fadıl Şenyaşar ise katliamdan ölü taklidi yaparak ve hastaneden kaçırılarak yaralı kurtuldu.

Katliamın tüm sorumluluğu üzerine yüklenmek istenen Fadıl Şenyaşar yıllardır hapishanede. Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar ise bu adaletsizliğe karşı 588 gündür Urfa Adliyesi önünde nöbet tutuyor.

14 KİŞİYE İKİŞER KEZ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTENDİ
Katliama ilişkin soruşturma "işyeri" ve "hastane" olarak iki ayrı dosyaya ayrılırken, işyeriyle ilgili davada, katliamdan yaralı kurtulan Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay hapis cezası verilirken, katliamın sorumlularından vekilin abisi Enver Yıldız'a 18 yıl hapis cezası verildi. Katliamın gerçekleştiği hastane dosyasında soruşturma 4 yıl 4 ay sonra bitirilerek, katliama dair iddianame hazırlandı. İddianamede Hacı Esvet Şenyaşar ve Adil Şenyaşar'ı öldürmekten, İbrahim Halil Yıldız'ın abisi Celal Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 14 kişiye ikişer kez müebbet hapis ve Ferit ile Mehmet Şenyaşar'ı öldürmeye teşebbüs suçundan 336 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede 5 kişi için ise hastanenin kamera kayıtlarını çaldıkları iddiasıyla toplam 125 yıla kadar hapis cezası istendi.

Öte yandan iddianamede katliam esnasında hastanede olan AKP'li milletvekili İbrahim Halil Yıldız'a herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Yıldız'ın soruşturma kapsamında ifadesinin alınıp alınmadığı, hakkında herhangi bir fezlekenin hazırlanıp hazırlanmadığı bilinmiyor.

ENMEK: DOSYA AÇILDIĞINI ANADOLU AJANSINDAN ÖĞRENDİK
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Şenyaşar ailesinin avukatı Hidayet Enmek, hastane dosyasına ilişkin gizlilik kararının uzun süre devam ettiğine dikkat çekti ve sonrasında gizlilik kararı kalkmış olmasına rağmen iddianamenin hazırlandığını, dosyanın açıldığını Anadolu Ajansı'ndan öğrendiklerini dile getirdi.

"Biz gelişmeleri medyadan takip ediyoruz. Adil yargılama hakkı ihlali hala devam ediyor. Dosyada bizim erişmememiz için getirilen kısıtlılık hala devam etmekte. Dosyanın mağdurları ve biz onların avukatları bugüne kadar herhangi bir belge, bilgiye ulaşamadık" ifadelerini kullanan Enmek, iddianamede AKP'li Yıldız'ın sanık olarak değerlendirilmemesine tepki gösterdi.

AKP'Lİ MİLLETVEKİLİ YILDIZ İDDİANAMEDE YER ALMALI
"Yıldız'ın danışmanı Mustafa Amaç, şüpheli olarak verdiği ifadede olayın başından sonuna kadar beraber olduklarını belirtmiştir. Yıldız'ın danışmanı için savcı 'kasten öldürme' suçlaması ile iki kez müebbet talep ederken, vekil hakkında herhangi bir işlem yapılmaması düşündürücüdür" diyen Enmek, iddianamede de hastanedeki kamera kayıt serverlerinin çalındığı bilgisine yer verildiğini dile getirdi.

Ancak kamera kayıt serverlerinin sökülmesinin saatler alan teknik bir işlem olduğunu söyleyen Enmek, sanıkların bu konuda bir destek aldığının ortada olduğunu ifade etti ve kayıtların çalınmasına yardımcı olanların da tespit edilip gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

SORUŞTURMA KEYFİ OLARAK UZATILDI
Soruşturmanın keyfi olarak uzatıldığını ve objektiflikten yoksun olduğunu kaydeden Enmek, şöyle devam etti: "Çok kısa bir sürede tamamlanması gereken bir dosyanın bu denli uzun, gizli soruşturulması, adil ve etkin bir yargılama yapılmadığını gösteriyor. Dosyanın 4 yıl 4 ay sonra davaya dönüşmesinde, anne Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar'ın Urfa Adliyesi önünde tuttukları Adalet Nöbeti'nin büyük bir katkısı oldu. Anne ve Ferit engellemelere rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyerek, seslerini bütün kamuoyuna duyurdu. Savcılar bu mücadele karşısında iddianame hazırlamak zorunda kaldılar."

Enmek son olarak tüm kamuoyunu Şenyaşar ailesine destek olmaya çağırdı.