29 Eylül 2024 Pazar

Şenyaşar ailesinin katilleri tek tek aklanıyor

Şenyaşar ailesinden 3 kişinin katledildiği hastane dosyası ile ilgili Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin işyerlerine giden AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile koruma ve yakınları, kimi eleştiriler ile karşı karşıya kalınca aile fertlerine saldırıda bulunmuştu. Kalabalık bir grup tarafından ateşli silah ve sert cisimler ile saldırıya maruz kalan Şenyaşar ailesinden 6 kişiye yönelik saldırı, kaldırıldıkları hastanede de devam etmişti. Devlet erkanının bulunduğu Suruç Devlet Hastanesi'ne ağır yaralı çocuklarını görmek için giden baba Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Celal ve Adil Şenyaşar, Emine Şenyaşar'ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişlerdi.

Katliamdan yaralı kurtulan Mehmet Şenyaşar, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nda verdiği ifadede katliam saldırısında yer alan 34 kişiyi tespit etmişti. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı katliamdan 4 yıl 4 ay sonra Mehmet Şenyaşar'ın tespit ettiği isimlerden 19'u hakkında takipsizlik kararı verdi. Celal Yıldız, Erdal Yıldız, Cemal Yıldız, İbrahim Halil Şimşek ve AKP'li vekil İbrahim Halil Yıldız'ın yeğeni Osman Şah Yıldız'ın HTS incelemesinde olay saat aralığında Suruç ilçesi ve Suruç Devlet Hastanesi'nden baz vermediği iddia edildi.

Hastanede katledilen baba Esvet Şenyaşar'ın öldürülmesinde kullanılan oksijen tüpünde 19 kişinin DNA profiline rastlanmadığını belirten savcılık, bu kişilerin kamera görüntülerinde olmadığı öne sürülerek somut delil bulunduğu kaydedildi. Savcılık 19 kişi hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

Hakkında takipsizlik kararı verilenler şu şekilde: Ali Yıldız, Atilla Arca, Bülent Yıldız, Celal Yıldız, Cemal Yıldız, Çetin Yıldız, Doğan Yıldız, Erdal Yıldız, Faik Yıldız, Fethi Yıldız, Fırat Yıldız, Hikmet Yıldız, İbrahim Halil Şimşek, İbrahim Halil Yıldız, Mahmut Yıldız, Mehmet Yıldız, Mustafa Yıldız, Osman Şimşek ve Osman Şah Yıldız."

ŞİMŞEK GEÇEN HAFTA TAHLİYE EDİLMİŞTİ
Savcılığın hakkında takipsizlik kararı verdiği İbrahim Halil Şimşek 22 Nisan 2022 tarihinde aralarında AKP'li Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız'ın da olduğu 4 kişi ile birlikte tutuklanmıştı. "Suç delillerini karartma, gizleme, yok etme", "Muhafaza altına alınmış eşyaları çalma" nedeni ile tutuklanan İbrahim Halil Şimşek, aynı iddia ile tutuklanan Müslüm Yıldız ile birlikte geçtiğimiz hafta tahliye edildi.

NE OLMUŞTU?
İşyeri ve hastanede yaşanan katliamla ilgili soruşturma aynı gün yaşanmasına rağmen iki ayrı dosya olarak ele alındı. İşyeri dosyasıyla ilgili açılan davada, Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl ile hapis cezası verildi. Hastanede yaşanan katliama dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı yaklaşık 4 yıldır devam ediyor.

Gizliliğin korunduğu dosyada, 22 Nisan 2021'de AKP'li Yıldız'ın babası Osman Yıldız, ağabeyi Celal Yıldız, yeğenleri Osman Şah, Hüseyin Yıldız ve danışmanı Mustafa Amaç'ın aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı. AKP'li Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız ve Mikail Şimşek, "kasten öldürme", "kasten yaralama", İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız ise "suç delillerini karartma, gizleme, yok etme", "muhafaza altına alınmış eşyaları çalma" nedeniyle tutuklandı. İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız'ın geçtiğimiz hafta tahliye edildiği öğrenilmişti. 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame dosyanın avukatlarından önce Anadolu Ajansı'na (AA) tebliğ edilmişti.