27 Eylül 2024 Cuma

Sara Kaya yine tahliye edilmedi

3 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Nusaybin Belediyesi eski Eşbaşkanı Sara Kaya, hakkında açılan davanın 15’inci duruşmasında da tahliye edilmedi. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 13 Ocak 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve yerine kayyım atanan Nusaybin Belediyesi eski Eşbaşkanı Sara Kaya'nın yargılandığı davanın 15'inci duruşması görüldü. Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "Devletin Birlik ve Bütünlüğünü Bozma" iddiası yargılanan Kaya tutuklu bulunduğu Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Kaya'nın avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. 

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak iddia makamına söz verildi. İddia makamı, Kaya’nun tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Ardından savunma yapan Kaya'nın avukatı Kamuran Tanhan, müvekkilinin üzerine atılı suçun vasfının değişme ihtimali olduğunu belirtti. Tanhan, şunları belirtti: "Delilerin tamamı toplandı. Tanıkların tamamı dinlendi. Toplanacak delil kalmadı ve kaçma şüphesi de olmadığı ortada. AİHM kararları ve AİHS kapsamında tahliyesini talep ediyoruz. Daha fazla mağduriyete sebep vermemesi ve uzun tutukluluk halinin göz önünde bulundurulmasını istiyoruz.”

KAYA: SUÇLU DEĞİLİM
İddia makamının tutukluluğun devamını istemesine dair konuşan Kaya ise, "Yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunmaktayım. Avukatım gerekli açıklamaları yaptı. Mağdur olduğum ortadadır. Ben kendimi suçlu olarak görmüyorum. Benimle birlikte tutuklanan birçok belediye başkanı aynı suçlamalarla tutulmalarına rağmen serbest bırakıldı. Ancak ben özellikle halen tutuluyorum. Durumumun göz önüne alınarak tahliyeme karar verilmesini istiyorum" diye konuştu. 

Mahkeme, Kaya'nın üzerine atılı suçun mahiyeti ve tutukluluk süresinin makul olduğu iddia ederek, tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi. 

Bir sonraki duruşma 6 Mart tarihine ertelendi.