29 Eylül 2024 Pazar

Sansür yasası Meclis'ten geçti

AKP-MHP iktidarının tüm toplumu ve özellikle interneti denetim altına almayı hedefleyen sansür yasası Meclis'ten geçti. AKP'li ve MHP'liler, yasanın geçmesi sonrası Meclis'te hatıra fotoğrafı çektirdi.

AKP-MHP iktidarının "Dezenformasyonla mücadele" adı altında hazırlayıp Meclis'e sunduğu sansür yasası, kamuoyundan yükselen tüm tepkilere rağmen Meclis'ten geçti.

Resmi adı "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olan sansür yasasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri görüşmeler boyunca itiraz ederken, yasa AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, ağzı bantlı bir şekilde ve "Hakikatler karartılamaz" döviziyle kürsüye çıkarak yasaya tepki gösterdi. Görüşmeler süresince de pek çok milletvekili kürsüye çıkarak yasaya itiraz etti.

Sansür yasası, "Gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayma" iddiasıyla gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yasa ayrıca internet haber siteleri ve sosyal medya sağlayıcılarını da iktidarın kontrolü altına alacak bir dizi düzenlemeyi içeriyor.