26 Eylül 2024 Perşembe

Sancar: Demokratik dönüşümün güvencesi biziz

Partisinin grup toplantısında konuşan Sancar, yardım kampanyasıyla toplanan 116 milyarın akıbetini sordu, iktidarın rant ve savaş politikalarına dikkat çekti. 8 Mart'ın coşkusunu Newroz, 1 Mayıs ve 14 Mayıs'a taşıyacaklarını söyleyen Sancar, "Yeni bir başlangıcın özgür ve demokratik bir geleceğin büyük barışın yolu HDP'yle açılır, açılacaktır. Demokratik dönüşümün ve büyük barışın güvencesi biziz biz buradayız, hep birlikte başaracağız. Hiç birimizin şüphesi olmasın" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. 14 Tıp Bayramına dikkat çeken Sancar, sağlık emekçilerinin bugünü bayram havasında geçirmeleri için mücadele edeceklerini söyledi.

'NEWROZ 1 MAYIS'A, 14 MAYIS'A AKACAK'
Kadınların yasakları yok sayarak sokağa aktığı 8 Mart'ı hatırlatan Sancar, 8 Mart'ın coşkusuyla Newroz'a gidileceğini kaydetti. Sancar, "Newroz savaş politikalarıyla, tecritle, ret ve inkarla, bu kadar coğrafyanın halklarına acı ve gözyaşından başka bir şey yaşatmayan bu talan düzenini değiştirme, barışı, huzuru, adaleti, demokrasiyi inşa etme mücadelesinin meydanlardaki kararlılığı olacaktır. Bu vesileyle tüm halklarımızı tüm renkleri, inançları, kadınları, gençleri, emekçileri, Newroz meydanlarında buluşmaya, dayanışmaya ve ortak mücadeleyi büyütmeye çağırıyorum. Newroz'da gerçekleşecek büyük buluşma 1 Mayıs'a akacak, 14 Mayıs'ta da en güçlü değişim ruhuna ve umuduna dönüşecektir. Her der Newroz, her dem azadî" dedi.

'YARDIM KAMPANYASIYLA TOPLANAN 116 MİLYAR NE OLDU'
iktidarın deprem bölgesindeki halkları ölüme mahkum ettiğini anımsatan Sancar, başlatılan yardım kampanyasında toplanan 116 milyarın akıbetini sordu. Sancar, "Depremzedelerin kira giderlerini tamamını karşılayacak kaynak hem bütçede var hem de toplanan yardımlar bunun için kullanılabilir. Savaş harcamalarını durdurursanız, o kaynak depremzedelerin yaralarını fazlasıyla sarmaya yeter de artar bile" vurgusu yaptı.

'TEK BİR İNSANIMIZI RANT, TALAN, SAVAŞ İKTİDARINA KURBAN ETMEYECEĞİZ'
Partisinin başlattığı "Aileleri Buluşturuyoruz" kampanyasına işaret eden Sancar, kampanyaya katılmaya ve hep birlikte mücadeleye çağırdı. Sancar, "Tek bir insanımızı dahi bu beton, rant, talan ve savaş iktidarına kurban etmeyeceğiz" dedi.

'HER ADIMIMIZDA ÜLKENİN DEMOKRATİK GELECEĞİNE BİR TUĞLA KOYDUK'
Önümüzdeki seçimlere ilişkin konuşan Sancar, HDP'nin savunduğu ilkelerin ve yeni gelecek iddiasının bugün Türkiye toplumunun da siyasetin de temel gerçeği olduğunun altını çizdi. "HDP, kurulduğu günden bu yana demokrasi ittifakı ve Üçüncü Yol siyaseti üzerinden var oldu. Demokrasi ittifakı çağrımız hem partimizin çok bileşenli yapısı dolayısıyla Emek ve Özgürlük İttifakı'na da evrilmiş hem de bu çabamız toplumsal ve siyasal olarak büyük karşılık görmüştür. Esasen attığımız her adımda ülkenin demokratik geleceğine bir tuğla koyarak ilerledik. Üçüncü Yol çizgimiz, her zaman bizi geleceğe daha iyi bir şekilde taşıdı. Taşımaya da devam edecektir" mesajı verdi.

'SEÇİMLERDEN EN ÇOĞULCU TEMSİLİYETLE ÇIKMAK ZORUNDAYIZ'
14 Mayıs seçimlerine en geniş demokrasi ittifakı ile girmek için her türlü çabayı harcamaya devam ettiklerini dile getiren Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı, Kürt İttifakı ve diğer bütün toplumsal demokrasi güçleriyle kuracakları birlikteliğin değişim gücünün temel kaynağı olduğunu söyledi. Sancar, şöyle devam etti: "Biz sorumluluklarımızın farkındayız ve değişimi, dönüşümü, yeni başlangıcı da ancak kendi öz gücümüzle başarabileceğimizin farkındayız. Politikalarımızı da buna göre inşa ediyoruz, stratejilerimizi de buna göre kuruyoruz. Ülkenin önünü açmak, Newroz meşalesiyle yolumuzu aydınlatmak bizim görevimiz, inşa ise bizim işimizdir. O nedenle bu seçimlerden en güçlü, en çoğulcu temsiliyetle çıkmak zorundayız. Eğer yeni bir ülke, yeni bir yaşam kurmak istiyorsak, parlamentoya ve demokratik siyasete en büyük desteği yaratma mecburiyetindeyiz. Bunu da yapmak için yeterince kaynağımız, yeterince umudumuz, yeterince gücümüz var değerli arkadaşlar.

'HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ'
Demokratik, özgürlükçü, katılımcı, denetlenebilir, hesap veren, yerel yönetimleri güçlendirilmiş bir sistemi inşa etmemiz, ikinci yüzyılında cumhuriyeti, demokrasiyle buluşturabilmemiz için şarttır. İşte biz bu hedefle yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Sorunlarımızın çözümünü kişilere veya liderler edayanan bir yönetim anlayışıyla değil, güven veren, hakları anayasal güvence altına alan, eşit yurttaşlık ilkesine dayanan güçlü bir demokratik sistemin yaratılması gerekiyor. Biz bunun farkındayız. Bu nedenle önümüzdeki seçimler, baştan sona yeni bir düzenin ve sistemin kurulması için büyük bir imkan sunuyor. Yeninin kurulması konusunda demokratik ilkeler etrafında diyalog ve işbirliği, görüşme her defasında ilan ettiğimiz yöntemdir. Aynı tutumuz devam ediyor. Bu ülkenin temel ihtiyacı ortak bir geleceğin demokratik temeller üstüne barış içinde kurulmasıdır. Bu ilkeler etrafında birlikte hareket etmek yeni bir gelecek hedefindeki herkesin halka ve tarihe karşı ortak sorumluluğudur. Bizler sorumluluğumuzun bilincindeyiz, herkesin de her kesimin de aynı sorumlulukla davranmasını bekliyoruz. Yeni bir başlangıcın özgür ve demokratik bir geleceğin büyük barışın yolu HDP'yle açılır, açılacaktır. Demokratik dönüşümün ve büyük barışın güvencesi biziz biz buradayız, hep birlikte başaracağız. Hiç birimizin şüphesi olmasın."