27 Eylül 2024 Cuma

Şam hükümetinin ambargosu Şehba’da yaşamı zorlaştırıyor

Şam hükümetinin Şehba kantonuna uyguladığı ekonomik ambargo nedeniyle halkın yaşamı zorlaşıyor. Ambargo nedeniyle 5 ayı aşkındır kantona mutfak tüpü girmiyor.

Şam hükümeti Şehba kantonuna aylardır ekonomik ambargo uyguluyor. Rejim uyguladığı politikayı depremin ardından da değiştirmedi. Şehba, Gaz Depoları Müdürlüğü’ne göre 29 Eylül 2022’den itibaren kantona tüp geçişine izin verilmiyor.

Kantonda aylık olarak 25 bin mutfak tüpüne ihtiyaç duyulurken, önceki aylarda da sadece 7 bin mutfak tüpünün girişine izin veriliyordu. Halk tüp ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kamplarda plastik vb. atıkları kullanarak ateş yakıyor, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Bu da çevre kirliliğiyle birlikte can güvenliği sorunları açığa çıkartıyor.

Maraş merkezli yaşanan iki deprem Kuzey Kürdistan, Türkiye’de olduğu gibi Suriye kentlerinde de büyük yıkıma neden oldu. Halep depremde büyük zarar gören kentlerden biri. Halkın barınma sorunları çözülmediği için Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallerinden Şehba kantonuna 3 bin 66 aile geçti. 

Ekonomik ambargo uygulanan kantonda, halk dayanışma içinde yaşama tutunmaya çalışıyor.