27 Eylül 2024 Cuma

Şahintepe halkı: Mahallenin sahibiyiz

Soğuk havaya rağmen bir kez daha rantsal dönüşüme karşı eylemde olan Şahintepe halkı, "Evlerimizi, mahallemizi yağmalatmayacağız" dedi.

Şahintepe halkı, Şahintepe Halk Dayanışması'nın çağrısıyla Başakşehir Belediyesi ve Başkanı Yasin Kartoğlu'nun mahalle üzerindeki rantsal dönüşüm baskısına karşı bir kez daha bir araya geldi. "Evlerimizi mahallemizi yağmalatmayacağız" diyen mahalleli eylemde, "Rantsal dönüşümü kabul etmiyoruz. Şahintepe halkındır halkın kalacak", "Müşteri değil Şahintepeliyiz. Mahallenin sahibiyiz" pankartları ile rantsal dönüşüme karşı olduklarına ilişkin dövizler taşıdı.

Soğuk havaya rağmen mahalleli haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Şahintepe halkı adına açıklamayı Sabite Yüce okudu. Yüce, "Yıllarca yok sayılan, 'kaçak' olarak nitelendirilen, elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlardan dahi yoksun bırakılan Şahintepe halkı olarak bir kez daha bir aradayız. Şahintepe halkı olarak bir araya gelen bizler, ne yaşadığımızı en iyi biz biliriz diyoruz. Çünkü bizler buraya geldiğimizde rantçılar, yağmacılar burada değildi. Bizler buraya geldiğimizde karşımızda gördüğümüz gökdelenler burada değildi. Bizler buraya geldiğimizde, lüks araçların geçtiği yollar yoktu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden göç ederek geldiğimiz bu mahallede, işimize gidebilmek için çamurlu yollardan yürüdük. Günlerce elektriksiz, susuz kaldık. Yolunu gözlediğimiz su tankerlerinin peşinde sıralara girdik. Birçok dert çektik ve biliyoruz ki bu dertlerin çetelesini tutsak, açıklamamızda yer kalmaz. Yine de söylüyoruz çünkü bunları bizler yaşadık, bu yaşadıklarımızı unutmadık. Bütün zorluklarla mücadele eden, bu mahalleyi güzelleştiren, yaşanabilir hale getiren ve unutulmayacak komşuluklar kuranlar da bizleriz. Ve bizler bir kez daha rantsal dönüşüm karşısında çaresiz bırakılmak istenmekteyiz" dedi.

Mahallenin müteahhitler tarafından yağmalanmak istendiğine dikkat çeken Yüce, "Yağmacılığın başını ise Başakşehir Belediyesi çekmektedir. Tepeden inme şekilde oluşturulan rant sistemini, sırasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başakşehir Belediyesi ve ona bağlı müteahhit firma Başakkent AŞ. oluşturmaktadır. Önümüzdeki günlerde bu rant sistemine yeni müteahhitlerin dahil olacağının ise çığırtkanlığı yapılmaktadır.Bakanlık tarafından rezerv alan ilan edilen mahallemizde, rantsal dönüşüm bütünüyle bakanlığa bağlandı. Böylelikle 6306 Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında müteahhitliğe soyunacaklar bakanlık tarafından seçilecek ve birçok yetkiyle donatılacak. Hali hazırda ise zaten bir tanesi yani Başakkent AŞ., birçok yetkiyle donatıldı. Öyle ki belediyeye bağlı bu firma, tepeden inme şekilde kentsel dönüşüm adaları seçmekte ve bu adalarda yaşayan komşularımıza ise bizimle anlaş yoksa yerini ihale usulü satarız demektedir. Bizler hangi kanunda yer alırsa alsın hiçbir insani yönü olmayan, haklarımızı kabul etmeyen bu uygulamayı kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahallede 2020 Aralık ayı imar uygulamasıyla birlikte rantsal dönüşüm hız kazandığını aktaran Yüce, "2022 yılının haziran ayında 7 adada ilan edilen kentsel dönüşüm saldırısına 8 Aralık'ta 16 ada daha eklendi. Bunlar sırasıyla; 1552, 1553, 1565, 1572, 1604, 1605, 1616, 1655, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1756, 1796 ve 1821 adalarıdır. Böylelikle mahallemizin Aşık Veysel bölgesinde başlayan rantsal dönüşüm saldırısı mahallemizin tepe kısmına yönelmiş oldu. Rızamız alınmadan, yaşam alanlarımıza saldırı niteliği taşıyan, Başakşehir Belediyesi İlçe Meclisinde alınan bu kararı kabul etmedik, etmiyoruz. İmar uygulamasına yönelik iptal kararları olmasına rağmen Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen dönüşüm hukuka aykırıdır. Çevre Şehircilik Bakanlığına verdiğimiz onlarca dilekçede bu aykırılığın durdurulmasını istesek de taleplerimiz yanıtsız bırakılmıştır. Mücadelemizde bize omuz veren Avukatımız Gül Altay ile birlikte, 16 ada hakkında alınan karara ve 2020 Aralık ayı imar uygulamasına davalarımızı açtık, açmaya devam ediyoruz" dedi.

Yüce sözlerine şöyle devam etti: "Bizler Şahintepe halkı olarak, 6306 sayılı kanuna dayandırılarak yapılacak hiçbir dönüşümü kabul etmiyoruz. Bu yasaya dayandırılarak yapılmak istenen dönüşümün adı olsa olsa rantsal dönüşüm olur diyoruz. Bizler, 2020 Aralık ayı imar uygulaması iptal edilsin diyoruz, çünkü bu uygulama ile rantın önü açılmaktadır. Bizler, 16 ada hakkında alınan kentsel dönüşüm kararı kaldırılsın diyoruz çünkü bu kararla elektrik, su, doğalgaz kesiminin, yıkımın ve zorbalığın önü açılmaktadır. Bizler Şahintepe halkı olarak hiçbir rantsal dönüşüm uygulamasını kabul etmiyoruz. Zorbalıkla üzerimize gelinen her durumda fiili meşru mücadelemizi göstermekten ise geri durmayacağız. Etrafımızı saran rantçı müteahhitlere karşı bütün yasal haklarımızı kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Rantçıların hukuku tanımadığı yerde ise tek bir kişi bile yerini vermek istemiyorsa onun yanında mücadele edeceğiz. Ve birimiz hepimiz; hepimiz birimiz için diyeceğiz."