27 Eylül 2024 Cuma

Şahin: Hatay'da arama kurtarma çalışması yapılmıyor

CHP ve HDP bölge milletvekillerinin açıklamalarına göre, Hatay'da arama kurtarma çalışması hala başlamadı, Malatya'da bir grup arama kurtarma ekibi de enkaz altında, AFAD ise sadece helikopterle bölgeye ulaşım sağlayabiliyor.

Maraş ve Antep'te meydana gelen ve 10 kentte büyük yıkıma neden olan deprem sonrası illerde halk büyük ölçüde kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay milletvekili Suzan Şahin, katıldığı bir televizyon programında şehirdeki ağır tabloyu anlattı ve AFAD ekiplerinin gelmemesine tepki gösterdi. Şahin, şu ifadeleri kullandı: "AFAD buraya gelmedi. Bu saatten sonra enkaz altında kalanları kaybettik demektir. İskenderun'da 32 bina çöktü. 8 saati geçti ve henüz bir çalışma yapılmıyor. Hava çok kötü. İnsanlar sokakta. Cenazelerimiz kaldırımlarda kalıyor. Hiçbir şekilde burada koordinasyon sağlayacak ekip gelmedi. Depremden havalimanı da etkilendi ve uçaklar iniş yapamıyor. AFAD buraya gelsin. Yeter artık. İnsanlar ağlıyor. Toplanma merkezlerinde korunaklı yerler yok."

CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba ise, öğlen yaşanan dördüncü depremle birlikte daha önce yıkılmayan pek çok binanın da yıkıldığını açıkladı. Ağbaba, "Şu anda, dün akşamki depremden sonra bu son yaşanan depremle birlikte Malatya'daki facianın, felaketin boyutları çok daha arttı. Maalesef, birçok bina daha yıkılmış durumda. Acil yardım bekliyoruz. Arama kurtarma ekibi de maalesef enkazın altında kaldı. Şiddetini bilmiyorum ama dün akşamkine yakın şiddette bir depremdi. Şu anda Malatya'da durum felaket boyutunda" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Ali Kenanoğlu, AFAD'la yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Kenanoğlu, "Biraz önce AFAD ile görüştüm. Durumu teyit ettiler; ‘Şu an helikopter dışında hiçbir şekilde enkaz bölgelerine ulaşamıyoruz' dediler. Uluslararası yardım çağrısında bulunduk, durum çok kötü denildi" dedi.