27 Eylül 2024 Cuma

'Sabiha Gökçen'de yeni seferlere neden izin verilmiyor?'

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, talep olmasına rağmen Sabiha Gökçen Havalimanı'Nda yeni hat seferlerinin açılmamasını Melis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni hat seferlerine izin verilmemesiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yeni hat başvurularının kabul edilmeyeceğini açıkladığını hatırlatan Kerestecioğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı Hava Ulaşım Daire Başkanlığı'ndan yapılan duyuruda da, karara "halen devam etmekte olan bakım faaliyetleri ve yaşanan trafik yoğunluğu" gerekçe gösterildiğini belirtti. 

Atatürk Havalimanının kapatılmasının ardından, özellikle iç hatlarda yeni açılan İstanbul Havalimanı yerine Sabiha Gökçen Havalimanının tercih edildiğine işaret eden Kerestecioğlu, yolcuların başta ulaşım olmak üzere bir çok zorluktan dolayı İstanbul Havalimanı'nı tercih etmediğini söyledi. 

Bu nedenlerle, Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlarına talep artarken, Havalimanı 2019'da yüzde 78'lik pist, yüzde 80'lik terminal kapasitesiyle çalışmakta, tam kapasitesini doldurmadığı için; havayolu firmalarının yoğun yolcu talebini de göz önünde bulundurarak yeni hat başvuruları yaptığını kaydetti. 

Kerestecioğlu, Bakan Turhan'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-Sabiha Gökçen Havalimanında uçuş kapasitesinin yalnızca %80'i kullanılmasına rağmen Hava Ulaşım Daire Başkanlığı neden havayolu firmalarının yeni hat başvurularını almayacağını açıklamıştır?

-Kapasite sorunu olmamasına rağmen alınan bu kararın gerekçesi, yolcuları ve havayolu şirketlerini, Sabiha Gökçen yerine İstanbul Havalimanı'na yönlendirmek midir?

-Ekonomik kriz ve uçak bilet fiyatlarındaki artış nedeniyle iç hat uçuşlarına olan talebin genel olarak düştüğü görülmektedir. Bu düşüşe rağmen hangi gerekçelerle, yolcuların tercih ve talepleri göz önünde bulundurulmadan uçuşlar İstanbul Havalimanına kaydırılmaya çalışılmaktadır? Müteahhitlere verilen yolcu ve gelir garantisi, bu yöntemle mi kapatılmaya çalışılmaktadır?

-Sabiha Gökçen Havalimanına yeni hat başvuruları kabul edilmeyeceği için yaşanacak kapasite sorunları ve bilet fiyatlarındaki olası artış karşısında yurttaşlara söz konusu politikanızı nasıl açıklamayı düşünüyorsunuz?

-Sabiha Gökçen Havalimanında yeni pist inşaatı neden 4 yıldır bitirilememektedir?"