27 Eylül 2024 Cuma

Rojavalı komünistler Kobanê zaferini kutladı

TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri, Kobanê ormanında bir araya gelerek Kobanê zaferinin 8. yılını kutladı. Etkinlikte, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarına değinilerek, halkın geçmişte olduğu gibi bugün de askeri güçleriyle direneceğine işaret edildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) üyeleri, Kobanê ormanında bir araya gelerek direnişin 8'inci yıldönümünü kutladı. "Kobanê zaferi kutlu olsun" pankartının asıldığı alan, bayraklar ve balonlarla süslendi.

Kobanê direnişinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunun ardından söz alan TKŞ temsilcilerinden Mirza Berxo, Kobanê'nin şehitler sayesinde kurulduğunu hatırlattı, "Kobanê'nin her bir sokağında bir arkadaşımız şehit düştü. Bu şehitler sayesinde bugün burada yaşamımızı sürdürüyoruz. Kobanê'yi beraber savunduk, hep birlikte inşa ettik" dedi. 2014'de Kobanê'ye DAİŞ tarafından gerçekleştirilen saldırıyı hatırlatan Berxo, saldırılara Türk burjuva devletinin destek verdiğini söyledi.

Sekiz yıl önce Kobanê direnişinde her yaştan kadın ve erkeğin yer aldığını söyleyen Mirza Berxo, 19 Kasım'da Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik başlatılan hava saldırısına değinerek şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Türk devletinin bir saldırısı daha gerçekleşti. O gün kendiniz de gördünüz savaş uçaklarıyla Kobanê'yi bombaladı. Halkımızın direnişi sayesinde Kobanê'yi işgale girişemedi. Emperyalist devletlerin desteğiyle sadece Kobanê'yi değil tüm Rojava'yı bombaladı" dedi.

'DEVRİM, SOSYALİZME DOĞRU İLERLEMELİ'
DAİŞ'in saldırısında tüm kentin yıkılıp harap olduğunu, halkla birlikte yeniden inşa edildiğini belirten Mirza Berxo, bunun yeterli olmadığını söyledi. "Kobanê'yi hep birlikte yeniden savunmamız gerekiyor. Kobanê'ye sadece silahla karadan, havadan değil her yönden saldırı geliyor. İnanıyorum ki yine halkımızla beraber direneceğiz. Asla geri adım atmayacağız" diye vurguladı.

Rojava devriminin sosyalizme ilerlemesi için mücadele ettiklerini belirten Mirza Berxo, "Beraber devrimimizi sosyalizme ilerletelim. Kobanê'yi birlikte savunalım, sadece Kobanê'yi değil tüm Rojava'yı savunalım ve devrimimizi her zaman ilerletelim" çağrısında bulundu.

'KOBANÊ ŞEHİTLER TOPRAĞIDIR'
JKŞ adına söz alan Bihar Mistefa, 8 yıl önce faşist DAİŞ'in Türk devletinin desteğiyle Kobanê'ye saldırısını hatırlattı.

Kobanê topraklarının şehitler toprağı olduğunu söyleyen Bihar Mistefa, direnişte ölümsüzleşen kadın savaşçılar; Arin, Revan, Sarya ve Zehraları hatırlattı. Faşist Türk devletinin Kobanê'yi düşürmek için çetelerle işbirliği yaptığını vurgulayan Bihar Mistefa, Erdoğan'ın hevesinin kursağında kaldığını söyledi, "Kobanê düşmedi, kazandı. 8 yıldır uğraşmasına rağmen çaresiz kaldı. Her yerden bir parça almaya çalışıyor. Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Kürdistan dağlarına saldırıyor. Yine de çaresiz kalıyor. Biliyoruz ki her zaman Kobanê'ye saldırmaya devam edecek. Rojava'da öncelikli hedefi Kobanê'dir. Halkımızın, komünist yoldaşlarımızın, YPG-YPJ direnişiyle Kobanê direnecek. Türk devleti hiçbir zaman hasretine kavuşamayacak, ömrü boyunca bunu göremeyecek" dedi.

8 yıl önce kadınların, savaşacağına inanılmadığını söyleyen Bihar Mistefa, Kobanê savaşında bu fikrin de yıkıldığına dikkat çekti. "Kobanê savaşında kadınlar, silah kaldırıp savaşabileceklerini dünyaya ilan etti. Erkek kardeşlerinin, babalarının, arkadaşlarının yanında silah kaldırıp savaştılar. Kimse Kobanê'yi tanımıyordu, Ayn el Arab'ı tanıyordu. Kadın yoldaşlarımız ve onların direnişi sayesinde Rojava Devrimi, Kadın Devrimine dönüştü. Kobanê'nin adı her yerde tanındı. Kobanê herkesin hayali oldu, her devletten insanlar Kobanê'yi görmek, tanımak istedi" dedi.

'KADINLARIN ÖNEMLİ KAZANIMLARI OLDU'
Kobanê'nin kurtarıldıktan sonra da inşası için büyük emekler verildiğini, kadınların önemli kazanımları olduğunu söyleyen Bihar Mistefa, "8 yıldır inşa için büyük emekler verildi. Yine bu süreçte kadın kurumlarımız, Sara Kadın Derneği, Kadın Evi, Kongra Star, JKŞ kuruldu" dedi.

Kadına güvensizliğin bugün de sürdüğünü söyleyen Bihar Mistefa, bu fikri değiştirmek için mücadele edeceklerini söyledi. Güvensizliklerin, erkek egemen bakış açısının kadınların ve toplumun gelişiminde engel olduğuna dikkat çekti.

Faşist gerici devletlerin sadece savaşla değil, gerici ideolojilerle devrimi yenilgiye uğratmak istediğine işaret eden Bihar Mistefa, "Halkımız nasıl direndiyse gerici engelleri de kaldıracağını ümit ediyorum. Yoldaşlara destek verin, kadın örgütlerinize güvenin. Kadınlar hep bir olmalı, öncülük yapmalı ve direnmeli. Buraya gelen annelerimiz ve kız kardeşlerim, geçen yıllarda Kobanê'nin kurtuluşunda çocuklarının ismini Arîn koydu. Bugün o çocuklar da büyüdü ve inanıyorum ki onlar da kutlama için buradadır. Bu bizim için bir zaferdir" diye konuştu.

"Sekizinci zafer yılı halklara, Kobanê halkına kutlu olsun" diyen Bihar Mistefa sözlerini şöyle tamamladı: "Türk devleti bir kere daha saldırırsa o ve çeteleri bir kez daha yenilecekler. Diyorum ki Kobanê düşmeyecek, Kobanê düşmeyecek, Kobanê düşmeyecek..."

Konuşmaların ardından, "Yaşasın Kobanê direnişi", "Şehit namirin" sloganları atıldı. Etkinlik halaylarla devam etti.