27 Eylül 2024 Cuma

Rojava'da Dünya Anadil Günü kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye'ye bağlı şehirlerde öğrenci, öğretmen ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla Dünya Anadili Günü dolayısıyla eylemler yapıldı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle eylem düzenlendi.

AMÛDÊ
Amûdê de Okullar Yönetimi'nin düzenlediği yürüyüşe yüzlerce öğretmen, öğrenci ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Şehit Cihad Meydanı'nda başlayan yürüyüş Özgür Kadın Meydanı'nda son buldu. Meydan da yapılan açıklamayı Sîpan Îsa ve Lorîn Remo adlı öğrenciler okudu.

Açıklamada Rojava Devrimi'nin demokratik eğitim sistemini beraberinde getirdiği ve bölgedeki tüm halkların kendi anadiliyle eğitim aldığına dikkat çekildi. Açıklamada asimilasyon politikalarına rağmen halkların kimliğini ve dilini koruduğu belirtildi.

QAMIŞLO
Rojava Üniversitesi'nde "Engelleme ve gelecek planları arasında Kürtçenin durumu" başlıklı seminer düzenlendi. Seminere Rojhilat, Başûr ve Bakûr'dan Kürt dil uzmanları online katıldı.

İlk oturumda söz alan Rojava Üniversitesi Kürt Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Newaf Mela Beşîr ve Kürt Dil Kurumu (SZK) üyesi Gulê Hesen Rojava Devrimi'nde Kürtçe eğitim üzerine konuştu.

İkinci oturumda ise dört parça Kürdistan'da Kürtçe dilinin durumu ele alındı. Bu bölümde ise Rojhilat'dan Dr. Haşim Ehmedzade, Bakûr'dan, Remedan Bertef ve Başûr'dan ise Dr. Ebdulwehab Xalidî konuşmalar yaptı.

Üçüncü oturumda ise Rojava ve Kobanê üniversitelerinde ki Kürtçe eğitimin ihtiyaçları tartışıldı.

TIL HEMÎS
Til Hemîs'te de onlarca öğrenci İlçe Meclisi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Omer Ebdurehman adlı öğrenci, dilin toplumsal kimliği oluşturduğunu vurguladı. Omer Ebdurehman, "Sömürgeci güçler dili ve kimliği yok etmek istiyor. Açgözlü devletler toplumsal iletişimi kesmek ve insanları kökünden uzaklaştırmak için dillere karşı savaş açıyor" dedi.

Açıklamanın sonunda halkların ısrarı ve anadiline bağlılığının tüm devrimin karşısında yer alan devletlerin planlarını boşa çıkaracağı belirtildi.

Çilaxa, Til Birak ve Tirbespiyê kentlerinde de Okullar Yönetiminin merkezi açıklaması okunarak Dünya Anadili Günü kutlandı. Açıklamalarda, "Dil kimliktir, geçmişi, bugünü ve geleceği birbirine bağlayan köprüdür" denildi. İşgalci Türk devletinin okullara dönük saldırısına dikkat çekildi.

Özerk Yönetim sisteminin halkların anadillerini korumadaki rolüne vurgu yapıldı.