27 Eylül 2024 Cuma

Rojava Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü projelerini tanıttı

Rojava Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri 27-28 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen teknoloji fuarında projelerini sergiledi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına rağmen Rojava devrimi büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Gelişmelerin bir bölümü de teknoloji alanında gerçekleşmekte. 27-28 Şubat tarihlerinde Qamişlo’daki Zana Salonu’nda teknoloji fuarı düzenlendi. Kuzey ve Doğu Suriye Özer Yönetimi’ne bağlı kurumlar tarafından desteklenen fuarda, birçok firma yer aldı. Ürün tanıtımı için stant açan firmaların yanı sıra Rojava Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri kendi üretimleri olan projelerini sergiledi. 4 farklı grubun oluşturduğu projeler hayatı kolaylaştırmayı hedefliyor. Projeyi oluşturan üniversite öğrencileri çalışmalarını ve özelliklerini ETHA’ya değerlendirdi.

UZAKTAN ÇALIŞAN ROBOT EL
Öğrencilerin geliştirdiği projelerden biri Uzaktan Çalışan Robot El projesi. İbrahim Hembeşo ve Elî Hesen’in oluşturduğu bu robot el, üzerine sensörlerin bağlı olduğu bir eldiven aracılığıyla çalışıyor. Robot el, takılan eldivenle yapılan hareketleri taklit ediyor. Uzaktan Çalışan Robot El projesinin geliştiricilerinden olan İbrahim Hembeşo, fuarı halkın projelerini görebilmeleri için bir fırsat olarak değerlendirdi. Projeyi birçok zorluk ve imkansızlık içinde yaptıklarına değinen Hembeşo, "Özellikle hassas elektronik parça ve devreleri bulmakta ve yapmakta çok zorlandık. Ama ideallerimiz zorlanmalardan daha güçlüydü" dedi.

Projelerin üretimi için gerekli materyalleri Rojava Üniversitesi’nin imkanları sayesinde elde ettiklerini kaydeden Hembeşo, elektronik devrelerin şemalarını hazırlamada, yapımında, projenin geliştirilmesinde bir arkadaşıyla birlikte çalıştıklarını kaydetti. Bu projeyle ihtiyaç sahibi insanlara kolaylık sağlamayı hedeflediklerini belirten Hembeşo, "Projelerle ilgilenenlerin, imkan sahiplerinin maddi anlamda bizlere, Rojava Üniversitesi öğrencilerine daha fazla yardımcı olmalı" dedi. Hembeşo, imkanlarını sunduğunu ve önlerini açtığı için Rojava Üniversitesi’ne teşekkür etti.

AKILLI TOHUM İNKÜBATÖRÜ
Öğrencilerin geliştirdiği diğer bir proje ise Akıllı Tohum İnkübatörü. İnkübatörün içerisinde bulunan ısı, nem ve ışık sensörleri ortam koşullarına dair veriler topluyor. Bu veriler cihazlar tarafından analiz edildikten sonra inkübatör, iç ortam koşulunu tohumların gelişmesi için en uygun olan değerlere göre ayarlıyor. Böylelikle dışarıdan herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın bitkiler yetiştirilebiliyor.

Akıllı Tohum İnkübatörü projesinin geliştiricilerinden olan Diyar Mihemed Elî, projelerinin yapay zekalı bitki köklerini koruma ve sera projesi olduğunu kaydetti. Bu proje sayesinde emek gücüne en az ihtiyaç olacak şekilde elektronik sistemin ihtiyaç duyulan şeyleri yaptığını belirten Elî şu ifadeleri
kullandı: "Bizim projemizde bitkilerin nem oranları otomatik olarak ayarlanıyor. Bu sistemi toprağın nem oranını her zaman 400’ün üzerinde tutması üzerine ayarladık. Sistem aldığı komut üzerine kuruyan toprağı hızlıca nemlendirebiliyor."

Bitkilerin ideal yetişme koşullarını öğrenmek için ziraat mühendislerine danıştıklarını belirten Elî, "Ekinler için 16 ila 26 santigrat derecenin uygun olduğunu öğrendik. Biz de buna göre sistemimizi programladık. Ortamın sıcaklığı 26 derecenin üzerine çıktığında sistem, soğutma fanlarına komut veriyor ve sıcaklığı düşürüyor. Bunların hepsi program üzerinden ayarlanabiliyor" dedi.

Sistemde ışıklandırma özelliğinin de olduğunu kaydeden Elî, "Bu özellik güneş ışını yerine geçiyor. Bazı bitkilerin büyümesi için 24 saat güneş ışığından faydalanması gerekebiliyor. Bizim yaptığımız yapay ışınlar, bu ihtiyacı karşılıyor" diye ifade etti. İnkübatörün üzerinde tüm değerlerin takip edilebileceği bir ekranın da olduğunu ifade eden Elî, "Bazı ekinler bizim topraklarımızda yetişmiyor. Bu projeyle doğal ortamda yetiştiremediğimiz bitkileri de artık yetiştirebileceğiz. Mesela salatalık normalde yaz aylarında yetişiyor. Bu projeyle salatalık kış
aylarında da ekilebiliyor" dedi.

SPİDER ROBOT
Diğer bir proje olan Spider Robot küçük hacmiyle uzaktan kumanda edilerek insanların giremeyeceği yerlere girip o bölgeden görüntü alabiliyor. Böylelikle ulaşılamayan ya da tehlikeli olan bölgelerden veri elde edilebiliyor. Spider Robot’un geliştiricilerinden olan Canda Mele Xelil, robotun işlevinden bahsetti. Spider Robot’un iki farklı çalışma biçiminin olduğunu ifade eden Canda Mele Xelil, "Şu anda yaptığımız programlama sayesinde karada otomatik olarak hareket edebiliyor. Aynı zamanda uzaktan kumanda üzerinden de kontrol sağlayabiliyoruz" dedi.

İTFAİYE ROBOTU
Diğer bir proje ise İtfaiye Robotu. Bu robot uzaktan kumanda edilerek hareket edebiliyor. İtfaiye Robotu’nun da geliştiricilerinden olan Canda Mele Xelil, robotun yangınlara müdahale ederek söndürebildiğini belirtti. Yangın yerlerine ve tehlikeli yerlere bu robot sayesinde ulaşılabildiğini kaydeden Canda Mele Xelil, robotun üzerinde servo motor ve su tankerinin bulunduğunu kaydetti. Canda Mele Xelil, robotun sahip olduğu canlı görüntü sisteminin yangına müdahaleyi olanaklı kıldığını ifade etti.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN SU SEBİLİ
Öne çıkan başka bir proje ise güneş enerjisiyle çalışan su sebili. Projenin geliştiricilerinden olan Ednan Hesen, sebilin sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı bölüme sahip olduğunu belirtti. Sebilin üzerinde sıcaklık ve nem sensörlerinin bulunduğunu ifade eden Hesen, "Bu sensör, sıcaklık ve nem değerlerini sebilin üzerinde bulunan ekrana yansıtıyor" dedi.

Göçebe çiftçilerin bu sebil sayesinde güneş ışınlarından yararlanarak sıcak ve soğuk suya erişebileceklerini kaydeden Hesen, "Bu sebil hafif, taşınabilir ve düşük masraflıdır. İnsanlar seyyar olarak yanlarında taşıyabilir" dedi. Sebilin üzerinde bir batarya ve şarj aletinin de mevcut olduğunu belirten Hesen, istenildiği takdirde batarya gücüyle de çalışabildiğini söyledi. Hesen, aynı zamanda sebilin üzerindeki bir cihaz sayesinde küçük elektronik aletlerin de şarj edilebileceğini ifade etti.