27 Eylül 2024 Cuma

Rojava kadın devrimi bedellerle kazanıldı

Komünist Kadınlar Kobanê'de "jin jiyan azadî bijî berxwedan" şiarıyla seminer düzenledi. Seminer devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Seminerde konuşan Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) sözcüsü Fadya Sido dünya emekçi kadınlarını, şehit yakınlarını, tutsak kadınları, kadın gerillaları ve Rojhilat ve İran başta olmak üzere direnen kadınları selamladı. 8 Mart'ın tarihçesini aktaran Sido Rojava devrimi öncesi kadınların yaşamlarındaki erkek egemen BAAS rejiminin politikalarına dikkat çekti. Rojava devriminde kadınların büyük bedeller ödeyerek daha önce yaşamlarında olmayan kazanımlar elde ettiğine dikkat çekti. Seminerin ikinci bölümünde kadınlar söz alarak tartışmalar yürüttüler.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Kobanê'de "jin, jiyan, azadî, bijî berxwedan" şiarıyla seminer düzenledi. Seminer kadın devriminde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte JKŞ üyesi Bihar Mistefa açılış konuşması yaptı. Mistefa'nın ardından JKŞ sözcüsü Fadya Sido söz aldı.

Fadya Sido İran ve Rojhilat'ta Eylül ayında başlayan ayaklanmaya dikkat çekti. Kadınların bugün olduğu gibi yüzyıl önce de gerici, erkek egemen sistemler tarafından baskı altında olduğunu, emeklerinin sömürüldüğüne dikkat çekti. 8 Martın tarihçesini aktaran Sido, kadın özgürlük mücadelesinde "eşit işe eşit ücret", "ekmek ve gül" mücadelelerini aktardı.

'ROJAVA DEVRİMİ KADIN DEVRİMİDİR'
Rojava devrimi öncesi Suriye'de ve sömürgeleştirilen Rojava topraklarında kadınların yaşamları üzerindeki baskıları aktaran Sido, şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir devletinde kadın hakları yok. En başta da Suriye kadınlarının. Bass rejimi kendi keyfine göre kadınlara görüntüde hak verdi. Gerçeklikte hiçbir şey yoktu. Çok eşlilik, küçük yaşta evlilik vardı. Miras hakkı yoktu. Sadece Şam ve Halep taraflarında diyanete uygun bir şekilde miras vardı. 6 sınıftan sonra genç kadınlar okula gidemezdi."

Devrimle birlikte kadınların kazanımlarına dikkat çeken Sido şöyle konuştu: "Rojava Devrimi zafere ulaştıktan sonra kadınlar kimi hakları ele aldı. Eşbaşkanlık sistemi inşa edildi, bu sistem tüm kurumlarda de inşa edildikten sonra yüzde elli varlık hakkı elde edildi. Toplumsal, iktisadi, askeri, siyasi ve yönetimde yer aldı. Ama kadınlar çalıştıkları kurumdan eve dönünce özel mülkiyet, ataerkil erkek egemen sistem devam ettiriliyor. Hayata geçirilen kanunlar kadın hakları içindi. Erken yaşta evliliğin yasaklanması, çok eşliliğin kaldırılması, kadın katliamları, tecavüz, tacize karşı mücadele, çocuk haklarının savunulması sadece bizde var."

Kapitalist ve bölge gerici devletlerin kadınların elde ettiği kazanımlarını ortadan kaldırmak istediğini söyleyen Sido "Bu kanunlar kadınların emek ve alın terleriyle, kanlarıyla kazanıldı. Bir sürü öncü kadın bu kanunların gerçekleşmesi için şehit oldu" dedi.

'ERKEK EGEMEN SİSTEM KADIN KAZANIMLARINA DÜŞMAN'
Sido, Rojava Kadın devrim kazanımlarının erkek egemen kapitalist devletlerin çıkarlarıyla örtüşmediğine dikkat çekti: "Tüm devletler Rojava kadınlarının iradesine düşmanlar. Çünkü hiçbir devlette bu kanunlar yani kadın haklarını savunan kanunlar yok. Bu iradeyi yenmek için kadınlara saldırıyorlar. Devrimci komünist kadınlar özerk yönetim sisteminin kurulmasında ve kadın kanunların yaşama geçirilmesinde büyük bir emek verdi."

Rojava devrimin inşası ve savunmasında ölümsüzleşen komünist kadınlar Sarya, Raperin, Destan, İvana, Zilan'ı anan Sido, onların mücadelesine sahip çıkacaklarını söyledi. Sido'nun konuşması ardından tartışma bölümüne geçildi.

Tartışma bölümünde söz alan kadınlar; kadın devrimi tanımlamasının sadece Rojava devrimine özgün olduğunu belirtti. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminde kadın kazanımlarının kanunlar ve kadın örgütlülüğü sayesinde garantilendiği belirtildi. Bu nedenle kadınların devrimi ve kazanımlarını sahiplenmesi ve ileriye taşıması, savunmasında yer alması gerektiği dile getirildi. Kadın dayanışmasının önemi vurgulandı. Özgürlüğün örgütlenmekten geçtiği belirtilerek JKŞ'de örgütlenmeye çağrısı yapıldı. Seminer, "jin, jiyan, azadi" sloganıyla sona erdi.