29 Eylül 2024 Pazar

Rojava halkları: Türk devleti insanlık suçu işliyor

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin kimyasal silah kullanarak işlediği insanlık suçuna karşı çok sayıda kentte protesto eylemleri gerçekleştirdi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik işgal saldırısı esnasında kimyasal silah kullanmasına karşı sokaklara çıktı, protestolar gerçekleştirdi.

Hesekê Kantonu'na bağlı Dirbêsiyê, Til Temir, Hol ve Şedadê ilçelerinde çok sayıda kişi Türk devletinin işlediği savaş suçunu lanetledi. Hesekê'de Tiwêna kasabası girişindeki kontrol noktası yakınında toplanan binlerce kişi, "Sessizliğinizle katledilmemize ortak oluyorsunuz" yazılı pankart açtı.

Sloganlarla Uluslararası Koalisyon üssü önüne yürüyen kitle burada açıklama yaptı. Hesekê Kantonu Eşbaşkanı Semir Ebdullah, "Bölgelerimize yönelik saldırılar, açık bir insan hakları ihlali. Bu aynı zamanda insanlığa ve tüm uluslararası yasalara yönelik bir saldırıdır. İşgalci Türk devleti topraklarımızda katliam, talan ve göçertme politikaları yürütüyor. Uluslararası Koalisyon, insanlar, çocuklar ve kadınların öldürüldüğünde neredeydi?" ifadelerini kullandı.

Türk devletinin işlediği suçlara karşı sessizlik politikası uygulandığını belirten Semer, "Sessizlik çocuklarımızı öldürüyor" dedi.

QAMIŞLO
Kimyasal silah kullanımına karşı Qamişlo'da bir Qesir Nubala sokağında bir araya gelen kitle Sonî Kavşağı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Eyleme TEV-DEM bağlı kitle örgütlerinin yanı sıra PYD, Kongra Star, Şehit Aileleri Meclisi üyeleri de katıldı. Eylemde "Kimyasal silah kullanılması insanlık dışı bir suçtur" yazılı pankart açıldı.

Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği Üyesi Mihemed Emîn Niêmî yaptığı açıklamada, "Faşist Türk devletinin insanlara ve doğaya karşı kimyasal silah kullandığı açıktır. Uluslararası yasaları ve insani hakları sözleşmelerini ihlal ediyor" dedi.

Gerillaların Kürdistan topraklarını savunduğunu dile getiren Niêmî "Gerilla güçlerine destek cephesi olmaktan gurur duyuyoruz. Gerilla halktır, halk gerilladır" dedi.

TİRBESPİYÊ
Tirbespiyê'de Genç Kadınlar Birliği üyeleri, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda kimyasal silah kullanmasını protesto etti. Şehir merkezinde bir araya gelen genç kadınlar, "Gerilla onurumuzdur" ve "Uluslararası sessizliğe hayır" yazılı pankartlar açtı.

Eylemde konuşan Zeyneb Yûsif, Türk devletinin kimyasal silah kullanarak 17 gerillayı katlettiğini hatırlattı. Zeyneb Yûsif, Türk devletinin Kürt halkıın yok etme saldırısına karşı tüm gençlere mücadele çağrısında bulundu. Zeyneb Yûsif, faşizme ve işgalciliğe karşı direnişi büyüteceklerini dile getirdi.

KOBANÊ
Fırat Bölgesi Genç Kadınlar Birliği üyeleri, "Kimyasala karşı intikam seferberliğine gelin" şiarıyla çadır eylemi başlattı. Pêndir köyünde kurulan çadırı çok sayıda kurum ve kişi ziyaret etti.

Genç Kadınlar Birliği Sözcüsü Firyal Temê yaptığı açıklamada, "Türk devleti, gerilla direnişi karşısındaki başarısızlıkları nedeniyle dağları kimyasal silahlarla bombaladı" dedi. Firyal Temê, işgale karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti, "İşgalcileri, topraklarımızın her karışından çıkaracağız" dedi.