26 Eylül 2024 Perşembe

Roboskî katliamı 135'inci ayında: Unutmadık, unutturmayacağız

Roboskî katliamının 135'inci ayında açıklama yapan Roboskî için Adalet Girişimi, aradan 11 yıl geçmesine rağmen hala adaletin sağlanamadığını belirterek, "Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî'nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez" dedi.

Roboskî için Adalet Girişimi, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de 19'u çocuk 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilmesinin 135'inci ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat okudu.

Roboskî katliamından bu yana 11 yıl geçtiğini hatırlatan Kanat, 135 aydır bir halkın dinmeyen bir acıyla adalet aradığını söyledi. Katliamdan bu yana hala adaletin sağlanmadığının altını çizen Kanat, adalet için her ay çağrı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Aradan geçen 11 yılda hiçbir sorumlunun yargılanmadığını dile getiren Kanat, ülkenin bugün yeniden bir katliam, afet, insanlık trajedisiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Depremde gerçekleşen katliamın sorumlusunun da devlet, sermayedarlar ve yönetimsizlik olduğunu dile getiren Kanat, yan yana gelerek bu sömürü düzenini yıkabileceklerini ifade etti. "Bütçesini silaha, savaşa, katliama ayıran sistem, yaşadığımız bu büyük acıda da, sosyal devletin gereği olan hiçbir şeyi yapmadı insanları için" diyen Kanat, halkın dayanışmasıyla yaraların sarıldığının altını çizdi.

Yaşam hakkının insanların en temel hakkı olduğunu dile getiren Kanat, şöyle devam etti: "Devlet bu yaşam hakkını korumak bir yana, yaşam hakkını yok eden mekanizmaların içinde olanları yargılamadı, suçluları yargının önüne dahi çıkarmadı. Henüz ne olduğunu dahi anlamadan, o kış ve doğa koşullarına rağmen geçimlerinin peşinde olan insanların üzerlerine yağdırılan bombalar, korkunç bir katliamla yaşamdan kopardı gencecik insanlarımızı ve çocuklarımızı."

Ülkenin pek çok katliama tanıklık ettiğine ve hiçbirinde adaletin sağlanmadığına işaret eden Kanat, yeni insanlık utançlarını engellemenin Roboski katliamının faillerinin ortaya çıkarılmasıyla mümkün olduğunu belirtti. "Adaletin sağlanamadığı yerde katliamların sürekliliği engellenemez" diyen Kanat, tüm çabalara rağmen katliamın sorumlularının halktan saklanamadığına işaret etti.

Kanat, şöyle devam etti: "Biz eşit, özgür, doğanın tahrip edilmediği; dil, din, ırk ve sınıf ayrımlarının yapılmadığı bir yaşam istiyoruz ve her bireyin yaşama hakkını sahip çıkacağız diyoruz. Roboskî 'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboskî 'den geçecektir. Bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboski'nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız."