29 Eylül 2024 Pazar

'Risk grubundaki tutsaklar tahliye edilmeli'

ÇHD, İHD, MED TUHAD-FED ve ÖHD, yaptıkları açıklamayla hastalık ve yaş sebebiyle risk grubunda olan siyasi tutsaklara infaz ertelemesi veya tahliye edilmesini istedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), tutsakların koronavirüs salgınından nasıl etkilendiklerine ilişkin 13 sayfalık rapor yayınladı. Rapırda, Bakanlığın önlemlerinin yetersiz kaldığı ifade edildi ve yapılması gerekenler sıralandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül 28 Nisan'daki açıklamasında, "Dört ayrı cezaevinden 120 tutuklu ve hükümlüye Covid-19 tanısı konuldu, tamamı hastanelerde tedavi altında, sağlık durumları iyi" demiş ancak kaç gardiyanın Covid-19 testinin pozitif çıktığı konusunda herhangi bir bilgi vermemişti.

'TUTUKLAMA İSTİSNADIR, ADLİ KONTROL UYGULANMALIDIR'
Dört hak ve hukuk örgütünün hapishane ziyaretleri, kendilerine ulaşan mektup ve fakslar ile tutsak yakınlarından telefon görüşmesi aracılığıyla edindikleri bilgilere göre, salgına karşı alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

Ağır hasta mahpusların salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle serbest bırakılarak infazları ertelenmeli, tutuklular serbest bırakılmalı.
Virüsün özellikle 60 yaş üstü kişilerde ölümcül etkisi göz önünde bulundurularak 60 yaş üstü mahpuslar tedbiren serbest bırakılmalı.
Hamile ve çocuklu kadınlar ile çocuk mahpusların, çocuğun üstün yararı ilkesi gözetilerek serbest bırakılmaları ve infazlarının ertelenmesi gerekir.
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucu eyleminin 137. gününde bulunan Avukat Ebru Timtik ve 106. gününde bulunan Avukat Aytaç Ünsal'ın salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle tahliye talepleri kabul edilmeli.
Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kullanılarak suçlanan siyasi tutuklular (milletvekileri, belediye eş başkanları, belediye meclis ve il genel meclis üyeleri, avukatlar, gazeteciler, insan hakları savunucuları, aydın ve yazarlar, aktivistler, sendikacılar, öğrenciler gibi) bir an önce serbest bırakılmalı.
Tutuklamanın istisna olduğu gerçeğinden hareketle tüm tutukluların durumları dosya üzerinde incelenerek suç tipine göre değerlendirme yapılıp tahliye veya ev hapsi benzeri adli kontrol tedbirlerine başvurulmalı.

TUTSAKLARIN ÜCRETSİZ TEMİZLİK MALZEMESİ TALEBİ
Ayrıca, hijyenin önemine dikkat çekilerek salgın döneminde özellikle şunların uygulanması talep edildi:
Hapishanelerde mahpusların sağlıklarının korunabilmesi, bulundukları alan ve kendi kişisel temizliklerini sağlayabilmeleri için, temizlik malzemeleri ücretsiz sağlanmalı.
Hapishanelerdeki banyo, tuvalet gibi ortak alanlar her gün dezenfekte edilmeli.
Mahpusların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi sağlanmalı, vitamin takviyesi yapılmalı.
Risk grubunda ve kişisel hijyenlerini sağlamakta yetersiz olan kronik hasta, engelli, yaşlı, çocuklu, hamile mahpuslar, adli kontrol yoluyla cezalarının ertelenmesi sağlanana kadar, kalabalık koğuşlar yerine kapasitesi ve hijyen koşulları uygun ortamlarda tutulmalılar.
Risk grubunda olan çalışanlar başta olmak üzere tüm hapishane çalışanları için çalışma koşullarını da kapsayacak şekilde gerekli önlemler alınmalı.
Cezaevlerinde düzenli ve yeterli sayıda sağlık personeli bulunmalı.