27 Eylül 2024 Cuma

Polis yapı denetim belgelerini almak zorunda kaldı

Antakya'da binaların yapım süreçlerine ilişkin belgelerin yok edilmek istenmesini engelleyen avukatların baskısı sonucu enkazın polis evrakları teslim almak zorunda kaldı. Belgelerin yok edilmesi, depremde yıkılan yapılarda sorumluluğu olan müteahhit, mimar, mühendis ve yapılara izin verenleri aklama anlamına geliyor.

Depremde yıkılan yapılara ait belgelerin yok edilmesini avukatlar engelledi. Antakya'da, valilik kararıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yerleşkesinde yıkılan binadan çıkan belgelerin tamamının toplanmasına karar verildi. Avukat Ömer Meşe'nin çalınmaması ve kaybedilmemesi için başında nöbet tuttuğu belgelerin bir bölümü daha polis tarafından teslim alınmak zorunda kalındı.

Enkaz başına gelen polisler, moloz yığını arasında kalan diğer belgelerin toplanacağı konusunda savcılığın talimat verdiğine yönelik tutanak düzenledi.

Antakya'daki binaların yapım süreçlerine ilişkin belgelerin yer aldığı bina, valilik kararıyla yıkılmıştı. Avukat Ömer Meşe, bina tam olarak yıkılmadan önce 100'ü aşkın klasör ve hard diski kurtarmış ve savcılığa bunları teslim alması çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının sonunda savcılık, belge ve hard diskleri teslim almak zorunda kalmıştı.

Ancak iki savcı bu aşamadan sonra izne ayrıldı. Belgeleri toplamaya devam eden Meşe, görevlendirilen yeni savcı belgeleri teslim alana kadar enkazdan ayrılmayacağını açıkladı. Savcılık bunun üzerine kalan belgeleri de aldı.

Halen enkazda çok sayıda belge kaldığına dikkat çeken Meşe, belgeleri toplamaya devam ederken bir yandan savcılığa çağrısını sürdürdü. Bunun üzerine bugün savcılığın talimatıyla enkaz başına gelen polis, tutanak karşılığında belgeleri teslim aldı. Tutanakta, kalan belgelerin de toplanacağı belirtildi.