27 Eylül 2024 Cuma

Polis ve AFAD Defne Sevgi Parkındaki dayanışma merkezini boşaltmak istiyor

Depremzedelerle dayanışma için siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin Antakya'nın Defne ilçesinde kurduğu dayanışma merkezleri polis ve AFAD ekipleri tarafından boşaltılmak isteniyor.

Maraş merkezli depremlerden dolayı en çok yıkıma uğrayan kentlerden biri olan Antakya'nın Defne ilçesinde bulunan Sevgi Parkı'nda Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkevleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Halkın Gücü Komiteleri'nin de aralarında bulunduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin dayanışma merkezleri polis ve AFAD tarafından boşaltılmak isteniyor.

Depremin ardından halkın yardımına gitmeyen devlet, üç hafta sonra polis ve AFAD gücüyle bölgede oluşturulan dayanışmayı engelleme çabası içinde. Sevgi Parkındaki dayanışma merkezlerini tek tek dolaşan polis ve AFAD ekipleri, parka Kızılay'ın yerleşeceğini, dayanışma çadırlarının "uygun görülen" başka bir bölgeye taşınması gerektiğini tebliğ etti. Polisler devrimcilere ve gönüllülere herhangi bir yer göstermedi. Öte yandan polislerin halka parkın boşaltılması için akşam 18.00'e kadar süre verildiğini söyledikleri öğrenildi.

Parkta kalan depremzedelerin ise AFAD tarafından kurulan çadır kentlere yerleştirileceği kaydedildi. Polis, buna gerekçe olarak parkın çevresindeki evlerin yıkılacağını ve bunun da depremzedelere zarar verebileceğini öne sürdü. Polisin gönüllülere Kızılay'ın bölgeye yerleşeceğini söylerken halka "yıkımlar nedeniyle zarar görebilecekleri" gerekçesini sunması da dikkat çekti.

TTB, resmi tebligat istemesine rağmen verilmezken, Atatürk Parkı ve diğer parkların da boşaltılacağı öğrenildi. TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı, boşaltma kararına tepki göstererek, "TTB kadın sağlığı ve diğer sağlık birimleri, TPD psikososyal destek birimi, İBB veterinerlik hizmetleri sürüyor, 3 haftadır olmayan Kızılay yemek dağıtacak başka yer mi bulamadı?" ifadelerini kullandı.