29 Eylül 2024 Pazar

Polis saldırısı halkları engelleyemedi, 9 Ekim birçok kentte protesto edildi

9 Ekim komplosu birçok kentte polis saldırısına ve engelleme girişimine rağmen protesto edildi. Sokağa akan binlerce kişi İmralı başta olmak üzere tecridin sona ermesini kaydetti. Kürt sorunun çözümünün PKK Lideri Abdullah Öcalan'da olduğuna dikkat çeken binler, tecridi de faşizmi de kıracaklarının altını çizdi. 

Türkiye ve Kürdistan'ın birçok yerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1988'de Suriye'den çıkmasıyla başlayan uluslararası komplo protesto edildi. Birçok kentte yürüyüşe yönelik polis saldırısına boyun eğmeyenler, komployu protesto etti, özgürlük çağrısını yineledi. 

İSTANBUL
İstanbul'un üç ilçesinde "Özgürlüğe Yürüyoruz" şiarıyla yürüyüşler başladı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Kürt Araştırmaları Derneği (Enstîtûya Kurdî) öncülüğünde yapılan yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.

ÖCALAN: PKK LİDERİ TECRİT KOŞULLARI ALTINDA TUTULUYOR
Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesinde bir araya gelen yüzlerce kişi, sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı. İstiklal Caddesi'nde başlayan yürüyüşte, komplo "Komploya hayır", "Kahrolsun 9 Ekim komplosu" sloganları ve alkışlarla protesto edildi. Yürüyüşte konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 24 yıldır PKK Lideri Öcalan'ın ağır tecrit koşulları altında tutulduğuna dikkat çekerek, fiziki özgürlüğünün sağlanmasını vurguladı.

İstiklal Caddesi'nde milletvekillerinin de aralarında olduğu kitle polis tarafından ablukaya alındı. Kitleye yönelik polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis saldırılarına "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla tepki gösteren kitle, protestolarını alkışlarla sürdürdü. Çevredeki yurttaşlar ise kitleye alkış ve zılgıtlarla destek verdi.

Ablukaya ve gözaltılara tepki gösteren HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, "Halkımız faşizmi görmelidir. Milletvekillerine bu yöntem uygulanıyor. Katili, tecavüzcüsü, mafyası İçişleri Bakanı ile fotoğraf çekiyor. Burada halkın seçilmişlerine işkence yapıyorlar, faşizm uyguluyorlar. Halkımız bu işkenceyi görmelidir. Komplo devam ediyor. Her yerde tecrit var. Her yerde işkence var" dedi.

Öcalan'ın konuşmasını sürdürdüğü sırada ırkçı bir grup, provokasyon girişiminde bulundu. Polislerin ırkçı gruba müdahale etmemesi üzerine HDP milletvekilleri tepki gösterdi.

CANBAZ: TECRİT 24 YILDIR SÜRÜYOR
HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz ise PKK Lideri Öcalan'a uygulanan tecridin 24 yıldır devam ettiğini belirterek, "İmralı'da 24 yıldır uygulanan tecrit, bugün Beyoğlu'nda bizi ve halkımızı çembere alan tecridin ta kendisidir. Kadın katillerinin, hırsızların elini kolunu sallayarak gezdikleri bir ülkede, bizlerin sesini kısmaya çalışıyorsunuz. Bu tecrit kalkacak, bu faşizm yenilecek" dedi.

Kitleye saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Bu arada kitlenin bir kısmı ara sokaklara dağıldı. Balo Sokağa giren bir grup, "Selam, selam, İmralı'ya bin selam" sloganı attı. Kitle burada alkış ve zılgıtlarla yürüdü. Burada HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir'inde aralarında olduğu 4 kişi darp edilerek gözaltına alındı

Eylem ara sokaklarda devam etti.

KADIKÖY'DE KİTLE HALİTAĞA CADDESİNDE BULUŞTU
Kadıköy'de ise Halitağa Caddesi üzerinde bulunan HDP İlçe Örgütü önünde bir araya gelen kitleye, milletvekilleri Musa Piroğlu, Zeynel Özen, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, HDP PM üyesi Cengiz Topbaşlı ile ÖHD'li avukatlar eşlik etti. Yürüyüşe geçmek isteyen kitlenin önü, polislerce kapatıldı. Burada bir süre ablukada duran kitle, daha sonra HDP İlçe Örgütü binasına gireceği sırada polis saldırısına uğradı. Bu sırada HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, ÖHD İstanbul İl Eşbaşkanı Gürkan İstekli, ÖHD'li avukatlar Emrah Baran Korkmaz ve Bülent Aşa ile Elvan Polat darp edilerek gözaltına alındı.

PİROĞLU: RAHATSIZ OLANLARA SESLENİYORUM; VARDIK, VAR OLACAĞIZ
Polis saldırısına tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, 9 Ekim'in uluslararası bir komplo olduğunu hatırlatarak, "24 yılın sonunda bu ülke cehenneme döndü. Ortadoğu cehenneme döndü. DAİŞ çıktı, ÖSO çıktı, kan içen cellatlar çıktı. Tecride hayır demek, bu ablukaya hayır demektir. Tecrit bu ülkeye, bu halka biçilen bir omurga. Sesimiz çıkmasın, susalım diye. Sesimizin çıkmasından rahatsız olanlara sesleniyorum: Vardık, varız, var olacağız" dedi.

DİYARBAKIR
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Diyarbakır 78'liler Girişimi ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) öncülüğünde Diyarbakır'da "Özgürlüğe Yürüyoruz" şiarıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Diyarbakır E Tipi Hapishanesi önünde bir araya gelen kitle, Emek Caddesi'ne yürüdü.

Emek Caddesine ulaşan grup, burada polis ablukasına alındı. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, milletvekilleri Erdal Aydemir ve İmam Taşçıer ile HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz'ün de aralarında bulunduğu kitle, polis ablukasında komployu alkış ve zılgıtlarla protesto etti.

Polis engeli üzerine gençler, Sakarya Caddesine doğru yürüyüşe geçti. Gençler, yürüyüşte, "Bijî Serok Apo", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı. Bağlar sokaklarında yürüyüş devam ederken, polisin ise ablukası sürüyor.

Emek Caddesinde yüzlerce polisle süren ablukada, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayretin Altun'un da aralarında olduğu en az 10 kişi gözaltına alındı.

BEŞTAŞ: ACİZLİK İÇİNDELER
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ablukaya tepki göstererek, "Asıl suç işleyenler, kanunsuz emirleri yerine getirenlerdir. Ülkede anayasa kalmadı, bu ülkede kanun içinde eylem ve etkinlik yapılamıyor. AKP-MHP iktidarı yasadışı ve illegal yöntemlerle insanlarımızı baskı altına almaya çalışıyorlar. Mafya ülkede cirit atıyorken, doğa talan ediliyorken, cezaevleri kan ağlıyorken, uluslararası komployu protesto etmek yasak. Hakikaten acizlik içindeler. Onlar bu korkuyla iktidarlarını devam ettiremeyecekler. En kısa zamanda onlar da tarihin çöp sepetine gidecekler. İçişleri Bakanı, 'suç işleri bakanı' olmuş, kolluk teşkilatını da kendi suç işlerine bulaştırıyor" dedi.

AYDENİZ: ÇÖZÜMÜN YOLU İMRALI'DAN GEÇER
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, uluslararası komployu kınayarak, "Bu abluka Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun özetidir. Uluslararası komploda parmağı olan herkesi şiddetle kınıyoruz. Komplo bugün tecritle, krizlerle devam ettiğini görüyoruz. Tecritle, işkenceyle bu halka da zulüm ediliyor. Sayın Abdullah Öcalan krizlere tek çözümdür. Kürt sorununun çözümü de demokrasi ve barışın inşasının yolu da İmralı'dan geçiyor. Sayın Abdullah Öcalan bu krizlere büyük bir şanstır. Bu sürdükçe krizler derinleşecektir" dedi.

'ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
İmralı tecridinin yansımalarına değinen Aydeniz, "Eğer İmralı'da tecrit devam ediyorsa, bugünkü sessizliktir. Demokrasi, özgürlük, birlikte yaşam isteniliyorsa, tecride karşı ses büyütülmelidir. Ne kadar abluka ve baskı olursa olsun, Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem, alkışlarla sona erdi.

MARDİN
Mardin'in Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa ve Til Koçer bölgelerinde binlerce kişi yürüyüş gerçekleştirdi. Kentlerdeki tüm esnaflar kepenk kapattı. Derik'te Azadi Meydanı'nda yapılan yürüyüşte "Bijî berxwedana Rêbertî", "Bimire faşîst Erdogan" ve "Kahrolsun uluslararası komplo" sloganları atıldı. Yürüyüşte, ayrıca Öcalan'ın posterleri taşındı.

Yürüyüş sonrası konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Cizre Bölgesi Meclis üyesi Seîd Sîpan, Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar mücadele edeceklerini belirtti. Sîpan, "Komployu şiddetle kınıyoruz. Demokratik ulusun aydın ve filozofu Abdullah Öcalan'ın şahsında gerçekleştirilen bu komplo tüm bölge halkına yöneliktir" dedi.

Kızıltepe ilçesinde DBP, TJA, HDP, MED-TUHADFED ve MEBYADER tarafından düzenlenen yürüyüş için Özmen Parkı'nda bir araya gelindi. Yürüyüş öncesi kentin birçok noktası zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Parkta toplanan kitle polisler tarafından dağıtılmak istendi. Ancak kitle, "Bijî Serok Apo" sloganı ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüşe başlamasıyla birlikte polisler sokaklarda barikatlar kurdu. Aralarında HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın da olduğu grup ile polisler arasında tartışma yaşandı. Bu sırada farklı bir sokaktan başka bir grup yürüyüşe devam etti.

GÜNAY'DAN ÖZGÜRLÜK VURGUSU
Yürüyüşte sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, tecrit politikalarına karşı özgürlük taleplerinden geri adım atmadıklarını vurguladı. Günay, "Sayın Öcalan Ortadoğu'da barışın teminatıdır. Türkiye'nin demokrasinin teminatıdır" dedi. Sözleri sık sık "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla kesilen Günay, özgürlük taleplerinin engellenemeyeceğinin altını çizdi. Günay, "Özgürlük için bedel ödeyen, gönlünü özgürlüğe yatırmış milyonların önünde kimse duramaz. Nasıl ki 24 yıldır İmralı'da bütün politikalarınıza rağmen, tecrit politikalarınıza rağmen sonuç alamadınız ise, bugün de ne bariyerlerinizle ne polis şiddetinizle, ne baskılarınızla, ne gözaltılarınızla, ne tutuklamalarınızla, ne de zindanlarla Kürt halkını korkutamayacaksınız. Bizler mutlaka ve mutlaka bu topraklara demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz. Çünkü şimdi herkes 'Jin, jiyan, azadî' diyor. Çünkü herkes şimdi özgürlük için özgürlüğe yürüyor. Ya özgürlük ya özgürlük" dedi.

DÜNDAR: KOMPLO BOŞA ÇIKARILDI
HDP'li Pero Dündar da uluslararası güçlerin kendileri için 9 Ekim komplosunu final olarak gördüklerini belirten Dündar, Öcalan'ın duruşu ve mücadelesiyle komployu boşa çıkardığını belirtti. Dündar, "Bugün bu komplo Jina Aminî direnişi ile boşa çıkarılmıştır. Günlerdir Nagihan Akarsel için ayakta olan Kürt halkı, dünya gençleri tarafından boşa çıkarılmıştır" dedi. Dündar, Öcalan'ın sağlığı, güvenliği ve özgürlüğü sağlanana kadar Kürtlerin direneceklerini vurguladı. 

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

AĞRI
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK), TJA, DBP, HDP ve Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde İsmail Beşikçi Caddesi'nde bir araya gelen kitle, burada gerçekleştirdiği açıklamanın ardından HDP İlçe Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. "Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı Özgürlüğe yürüyoruz" pankartının taşındığı protesto eylemine, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile çok sayıda yurttaş katıldı.

'DEMOKRASİNİN YOLU İMRALI'DAN GEÇER'
Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Federe Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde 4 Ekim'de gerçekleştirilen silahlı saldırıda katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel'i anarak konuşmasına başladı. Devamında Öztürk, uluslararası komployu anımsatarak, "24 yıl önce uluslararası bir komplo ile Kürt halk önderi Abdullah Öcalan Türkiye'ye teslim edildi. 24 yıldır tecrit devam ediyor. Komployu planlayanlar Sayın Öcalan'ın fikirlerinin yayılmasının önüne geçmeye çalıştılar ama İmralı Adası'ndaki direniş bu anlayışı kırdı. Barışın, demokrasinin ve özgürlüğün yolu İmralı'dan geçer. Tecridi kınıyoruz. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.

İlçede etkili olan sağanak yağışa rağmen gerçekleştirilen açıklamanın ardından polisin engellemelerine rağmen "Bimre tecrit bijî aşitî", "Bijî Serok Apo" ve "Jin jiyan azadi" sloganları, alkış, zılgıtlarla HDP Doğubayazıt İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından kitle HDP binasına geçti.

URFA
DBP ve HDP Urfa il örgütleri, 9 Ekim komplosunu Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda kınadı. HDP milletvekilleri ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerin de aralarında olduğu kitle, alanda bulunan yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Engellemeye rağmen meydanda yüzlerce kişi toplandı. Protesto eyleminde, "Tecrit kalksın kapılar açılsın barış konuşulsun" ve "Tecrîdê rakin deriyê Îmralîyê vekin aştiyê ava bikin" pankartı açıldı. Polisler, Kürtçe pankartta "İmralı" kelimesi geçtiği için el koymak istedi. Kitle, pankartı polislere vermeyerek açıklama yaptı.

TAŞ: ÖCALAN KONUŞSUN
HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, komploya tepki göstererek, "Bu komplonun amacı tasfiye etmekti. O dönem Türkiye'ye gardiyanlık görevi verildi. Sayın Öcalan kaosun derinleşmemesi için çözüm için komployu boşa çıkardı. Komplo bugün tecrit ile devam ediyor. Sayın Öcalan konuştuğu zaman Türkiye ye Ortadoğu'ya huzur geldi. Bundan sonra tecridi derinleştirdiler. 7 yıldır kaos var. Huzur, barış istemeyenler bunu yaptı. Ekonomik krizin nedeni de bu. Bu politikalardan vazgeçin. İmralı tecridi bir an önce kalksın. Sayın Öcalan konuşsun. Kürt sorunu demokratik yollar ile çözülsün. İnkar ve savaş ile bu sorun çözülmez. AKP bu halka çözüm sunmuyor. İmralı kapıları açılırsa çözüm olur. Başka yol yok. Bütün yolları denediniz bir çözüme kavuşmadınız. Türkiye hakları bunu görsün. AKP kendi saltanatı dışında bir şey düşünmüyor" dedi.

Açıklama, "Bijî berxwedana Îmrali" ve "Siyasi tutuklular irademizdir" sloganları ile son buldu. Açıklama sonrası kitle, "özgürlük yürüyüşü"ne geçti. Polisler kitlenin önünü meydan çıkışında kesti. Polisin ablukasını yaran kitle, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî berxwedana Îmrali" sloganı atıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe polis saldırdı. Saldırı sonucu Hatice Göktepe ve Ömer Kıstak darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltı sayısının daha fazla olabileceği belirtildi. Kitle saldırıya karşı "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde DBP, HDP, TJA ve MED TUHAD-FED öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Aralarında HDP Milletvekili Nuran İmir'in de bulunduğu kitle, tüm engellemelere rağmen Nur Mahallesi'ndeki Özkan Caddesinden, "Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı özgürlüğe yürüyoruz" pankartıyla HDP ilçe binasına kadar, "Bijî Serok Apo", "Tecride hayır, hemen şimdi özgürlük", "Bijî berxwedana Serok", "Kahrolsun komplo", "Kes nikare roja me tarî bike" ve "Bê Serok jîyan nabe" sloganları ile yürüdü. Kurami Caddesinde başka bir grup yürüyüşe dahil olurken, kitle daha sonra HDP ilçe binası önünde bir araya geldi.

İMİR: KOMPLONUN ANLAMINI DAHA İYİ BİLİYORSUNUZ
Yürüyüşü engellemeye çalışan polis ile tartışan HDP milletvekili Nuran İmir, "Bugün komplo günüdür. Siz komplonun anlamını daha iyi biliyorsunuz. Uluslararası kirli politikalara ve komploya karşı cevap olmak ne zamandan beri anayasal suç olmuştur? Bu ülkenin geleceği için İmralı'ya sahip çıkıyoruz. Bir arada yürümenin yolunun adresi İmralı olduğuna inandığımız için yürüyoruz" dedi.

'KOMPLOYLA KÜRT HALKININ GELECEĞİNİ KARARTMAK İSTEDİLER'
Ardından HDP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan İmir, uluslararası komplonun PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına yönelik gerçekleştiğini belirterek, "Komplo ile Kürt halkının geleceğini karartmak istediler. Fakat Sayın Öcalan'ın demokratik bir ülke ve özgür bir yaşam duruşuyla bu planı boşa çıkarttı. NATO eliyle kurulan gladyo ittifakı resmi kontrgerilla gücüdür. Bunların eliyle Sayın Öcalan'ı Türkiye'ye teslim ettiler. O günden beri Kürt ve Türk halkının geleceğini karartmak istiyorlar. Ortadoğu'da hesapları var. O hesapları halklara karşıdır" dedi.

'TECRİT KOMPLONUN DEVAMIDIR'
İmir, 2011'den bu yana PKK Lideri Öcalan şahsında ağır bir tecrit yürütüldüğüne dikkat çekerek, "Bugün tecritte ısrar ve devam ettirme komplonun devamıdır. 'Biz de varız ve Kürdüz' diyerek bu topraklarda yaşamını bedeli Kürt halkı için ölüm oldu. Bu bizim kaderimiz değildir. Bu karanlık gün dolayısıyla, 'Kimse güneşimizi karartamaz' diyerek komployu boşa çıkaranları saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

Açıklamadan sonra kitle oturma eylemi gerçekleştirdi.

ADANA
Adana'da DBP, TJA, HDK, HDP tarafından uluslararası komplo protesto edildi. Polis açıklama öncesi Heykel Parkı ve HDP Adana il binasını ablukaya alarak, giriş ve çıkışlara izin vermedi. HDP il binasında toplanan grubun dışarı çıkması engellenirken, bina çıkışındaki gruba ise polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. Kitlenin direnişi sonrası bina önünde açıklama yapıldı. Polisin saldırısına tepki gösteren HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, polisin yaptığının suç olduğunu belirterek, "Siyasi parti olarak ifade özgürlüğümüzü kullanma, basın açıklaması yapma hakkımız var. Parti binamızın önünü kapatarak anayasal suç işliyorsunuz" dedi.

'MUHATAP ÖCALAN'DIR'
Komplonun politik ve toplumsal sonuçlarının bugün bütün yakıcılığı ile devam ettiğini ifade eden Karakış, "Ortadoğu'da yaşayan bütün halklara umut olabilecek bir fikriyatın mimarı olan sayın Öcalan'a karşı geliştirilen komplo, aynı zamanda büyük bir toplumsal dönüşüme ve yeni bir yaşam fikriyatına karşı uluslararası güçlerin müdahalesidir. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın hedef alınmasıdır. Komplo bir taraftan Kürt halkının özgürlük mücadelesini tamamıyla tasfiye etmeyi amaçlarken öbür taraftan halkları karşı karşıya getirerek bir iç savaşın zeminini yaratmak istemiştir. Fakat sayın Öcalan'ın İmralı'da ortaya koymuş olduğu demokratik çözüm iradesi ve bütün Ortadoğu'yu kapsayacak yeni bir yaşam paradigmasının bu topraklarda hayat bulması, bu komplocu girişimi boşa çıkarmıştır. Bütün ağırlaştırılmış mutlak tecride rağmen Kürt sorununun demokratik çözümünün asli muhatabı ve müzakere gücü bugün de Sayın Öcalan'dır" dedi.

Komployu kınayan Karakış, tecridin kırılması için bütün demokratik çevreleri duyarlı olmaya çağırdı.

MERSİN
Mersin'de ise HDP Akdeniz ilçe binası önünde yapılan açıklamada, "Em ber bi azadiye ve dimeşin özgürlüğe yürüyoruz" pankartını açan grup, sık sık  "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. Açıklama yapan Çukurova TUAY-DER yöneticisi Ergin Altuntaş, komplonun Kürt halkının özgürlük mücadelesinin tamamını tasfiye etmeye yönelik oluğunu belirterek, "Tecrit rejimine karşı geri adım atmadan demokrasi ve barış mücadelemizi güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklama oturma eylemiyle sona erdi.

ANTEP
Antep'te Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri ile  Tevgerên Jinên Azad (TJA) aktivistlerinin çağrısıyla Yeşilsu Parkı'nda yapılan açıklamaya, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Antep 78'liler Girişimi yönetici ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, "Komploya tecride ve hasta tutsakların ölüme terk edilmesine karşı direnerek özgürlüğe yürüyoruz" pankartı açıldı.

HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, Türkiye'de yaşanan sorunların temel sebebinin 100 yıldır var olan Kürt sorunu olduğuna işaret ederek, Devletin gözünü ve kulağını kapatmasının sorunu baskı, sindirme ve asimilasyon ile çözme arayışı olduğunu söyledi.

Açıklama, "Tecride karşı omuz omuza", "Biji berxwedana zindana" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları ile sona erdi.

ADIYAMAN
Adıyaman'da ise TJA aktivistleri, HDP İl Örgütü ve Yeşiller Sol Partisi İl Örgütü yönetici ve üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, "Tecrit insanlık suçudur, tecrit kaldırılsın, çözüm yolu açılsın" pankartı açıldı. HDP Adıyaman İl Eş Başkanı Bekir Gürbüz'un konuşması ardından açıklama slogan ve alkışlarla sona erdi.

VAN
Komplonun 24'üncü yıldönümünde Van'da konuşan HDP Milletvekili Sezai Temelli, komploya karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirterek, "Bizi durduramayacak, engel olamayacaksınız. Tecridi de faşizmi de kıracağız" dedi. Komplonun 24'üncü yıldönümünde Van'da konuşan HDP Milletvekili Sezai Temelli, komploya karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirterek, "Bizi durduramayacak, engel olamayacaksınız. Tecridi de faşizmi de kıracağız" dedi.

'YÜRÜYÜŞÜN YAPILACAĞI TÜM SOKAKLAR KAPATILDI'
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun startının verildiği 9 Ekim 1998'in 24'üncü yıldönümünde, Van'da  "Özgürlüğe Yürüyoruz" şiarıyla yürüyüş gerçekleştirilmek istendi. Van Emniyeti'nin abluka altına aldığı kentte, halk 3 ayrı noktada bir araya geldi. Yürüyüşün bir koluna HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve milletvekili Sezai Temelli, diğer kollarına da Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç eşlik etti. Yürüyüşün yapılacağı tüm sokaklar polisler tarafından kapatıldı.

HDP İl Örgütü binasını abluka altına alan Van Emniyeti, halkın parti binasından çıkışını engelledi. Ablukayı yaran HDP milletvekilleri, ardından diğer grubun bulunduğu alana geldi. Engellemelere rağmen yürüyüşün Sanat Sokağında bulunan kolu, Cumhuriyet Caddesine ulaştı. Burada ablukaya alınan HDP milletvekilleri ve halk, oturma eylemi başlattı.

EN AZ 40 KİŞİ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI
"Tecride hayır" ve "Kahrolsun komplo" sloganlarının atıldığı eyleme yönelik polis saldırısında, en az 40 kişi gözaltına alındı.

Oturma eyleminde halka seslenen HDP'li Tayip Temel, "Sayın Öcalan'a yönelik gerçekleşen komployu kınamak için buradaydık ama Van sokakları adeta işgal altına alındı. Sokaklarda terör estirildi. Annelerimiz, yöneticilerimiz ve gençlerimiz gözaltına alındı. Bu açıklamayı mutlaka yapacağız. Bunun için tüm halkımızı il binamızın önüne bekliyoruz" dedi.

TEMEL: TECRİDİ DE FAŞİZMİ DE KIRACAĞIZ
Çağrının ardından yüzlerce kişi HDP İl Örgütü binası önünde toplandı. Burada konuşan HDP Milletvekili Sezai Temelli, "Bugün Van'da 9 Ekim nedeniyle bir basın açıklaması yapma amacındaydık. Kentin sokakları adeta abluka altındaydı. Bu sahne, asıl olarak bizim göstermek istediğimiz komplo ve tecrit tablosuydu. Kendisini yasanın, anayasanın üzerinde gören, seçilmiş milletvekillerinin üzerinde gören bir vali ve onun talimatlı polisleri, bugün adeta Van'da komployu nasıl bir kez daha yaşama geçirdiklerini sergiledi. Kamu hizmeti yapan bir polis teşkilatını göremedik karşımızda, bir partinin paramiliter güçlerini gördük. Bu düşmanlık ve zulüm bir kez daha Van sokaklarında kendisini gösterdi. Onlarca arkadaşımıza şiddet uygulandı, gözaltına alındı. Bu insanlar demokratik haklarını kullanmak istedikleri için gözaltına alındı. Buna tahammül edemeyen faşist zihniyet polis marifetiyle bize şiddet uyguladı" dedi.

Temelli, şunları söyledi: "Çağrımız tüm siyasete ve toplumadır. Şimdi masayı kurma ve demokratik çözümün önüne açma, demokrasi ittifakında buluşma zamanıdır. Bugün tecridi, komployu görmeden, İmralı'yı yok sayarak siyaset yapmaya çalışanların demokrasi olarak masaya getirdikleri aslında bu düzenin devamının dışında bir şey değildir. Biz, bu düzen içerisinde yaşamak istemiyoruz. Hakça, hukukça bir düzeni var etmeye çalışıyoruz. Eşit yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Bunun yolunun da İmralı'dan geçtiğini çok iyi biliyoruz. O nedenle bizim 12 Haziran'da başlattığımız Gemlik yürüyüşü ısrarlı ve kararlı bir şekilde devam ediyor. Bizi durduramayacak, engel olamayacaksınız. Tecridi de faşizmi de kıracağız."