29 Eylül 2024 Pazar

Polis kaçırdığı Gökçek'in cenazesini Tuzla'da ailesine verdi

Yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için Gazi Cemevinde yapılmak istenen törene izin vermeyip müdahale eden polisler Gökçek'in cenazesini kaçırıp onlarca kişiyi gözaltına aldı. Saldırı sonrası Alevi örgütleri Gazi Cemevi'nde basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı. Polis kaçırdığı Gökçek'in cenazesini Tuzla'da ailesine verdi. Cenaze Kayseri'ye götürülüyor.

İbrahim Gökçek'i memleketine uğurlamak için Gazi Cemevi'nde toplanan kitle, tencere ve tavalarla ses çıkarma eylemi yaptı.

Polis, engellemeyi protesto eden kitleye biber gazı ile saldırdı. Cemevine giren kitle, kapıları kapatarak barikatlar kurdu.

Kitle, gaz bombalarından korunmak için cemevi yemekhanesine, toplantı salonuna girdi. Yemekhane içerisinde haberi takip eden ajansımızın editörü Serdal Işık ile Mezopotamya Ajansı muhabirleri Erdoğan Alayamut, İdris Sayılğan ve Özgür Gelecek muhabiri Metin Özken'in yanı sıra 50 kişi mahsur kaldı.

 

Polis yemekhanenin kapılarını kırdı, ancak kurulan barikatı aşamayarak içeri giremedi. Kitle sık sık "İbrahim Gökçek ölümsüzdür" sloganları atarak Grup Yorum türküleri söyledi.

Cemevi'ne giren polis İbrahim Gökçek'in babası ve avukatlarının da aralarında olduğu 10 kişiyi gözaltına aldı. Ardında da Gökçek'in cenazesini kaçırdı.

Cenazenin kaçırılmasının ardından polis, cemevinin etrafındaki ablukayı kaldırdı. Yemekhanede bulunanlar dışarı çıktı.

Atılan gaz bombalarından dolayı fenalaşanlar, polisin çekilmesinin ardından hastanelere kaldırıldı.

Gökçek'in cenazesinin Tuzla ilçesinde bulunan Mehmetçik Vakfı'na götürüldüğü, burada aile ve Grup Yorum üyelerinden oluşan yaklaşık 10 kişilik bir gruba teslim edilip, Kayseri'ye doğru yola çıkarılacağı öğrenildi.

Saldırının ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra Alevi örgütleri Gazi Cemevine gelerek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından Cemevi önünde basın açıklaması yapıldı.

PSAKD Gazi Şehitleri Cem Evi Başkanı Göksel Fidan, "Halkın taleplerinden korktular. Kutsalımıza, maneviyatımıza saldırdılar. 2 yıl önce Sarıyer'de yapılan saldırının aynısı burada gerçekleştirildi" diye belirtti.

Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, Gökçek'in tek isteğinin türkülerini söylemeye devam etmek olduğunu ifade etti. Karataş, "Bugün cenazeye engel oldunuz ama bizim yüreklerimizdeki sevdaya engel olamayacaksınız. Siz bu zulümleri yarattınız, cem evinin kapılarını kırdınız, ama inanıyorum ki bir gün size de adalet lazım olacak" diye konuştu.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı İmam Balsever, "Türküler bir halkın taşıyıcılarıdırlar. Onun için türküler söyleyen sanatçılarımızdan kirli ellerinizi çekin. Bu insanlar sadece demokrasi ve özgürlük için bedenlerini açlığa yatırdılar. Ve bugün Alevilerde meyman oldular. Bugün burada yaşanan vahşeti, zulmü ne biz unutacağız ne de torunlarımız unutacak. Türkülerimizde kirli ellerinizi çekin" diye belirtti.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği eski Başkanı Aydın Deniz, "İbrahim'in son yolcuğunda vasiyeti yerine getirilemedi. Nedeni ne olursa olsun bir idabethanenin camları kırılamaz" diye tepki gösterdi.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise "Bugün gördüğümüz tablo iktidarın geldiği noktayı çok iyi gösteriyor. Gerilla cenazelerine mezarlarına saldırılıyor. Bugünkü yaşananlar iktidarın kendinden olmayanları nasıl düşman olduğunu gösteriyor. Mahkemeleri halk üzerinde baskı aracı olarak gören bir iktidar ile karşı karşıyayız. Ya omuz omuza gelip iktidarın saldırılarını durduracagız, ya da bu saldırıları yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Halkın Hukuk Bürosu avukatı Ayşegül Çağatay da "Eski çağlarda bile insanlara son isteği sorulurdu ama bugün bu istek yerine getirilmedi. Helikopter, TOMA, çevik kuvvet ile burayı ablukaya aldılar. Onlar bizim türkülerimizden korkuyorlar. Helin, İbrahim, Mustafa bizim dilimizde türkü oldu bunlar onlardan korkuyor. İbrahim bize birleşmeyi öğretti" diye kaydetti.

Grup Yorum üyesi Sercan Toptancu ise "Biz adalet istiyoruz. Herkesin ortak talebidir. Taleplerimiz çok basit bunların karşılanmasını istiyoruz. Biz bu mücadeleyi elbet bir gün kazanacağız.Türkülerimizi özgürce söyleyeceğiz. Onlara söz verdik" dedi.

GÖKÇEK'İN CENAZESİ TUZLA'DA AİLEYE TESLİM EDİLDİ
Gökçek'in cenazesi Tuzla'da bulunan Mehmetçik Vakfı Tesislerinde aile fertleri, Grup Yorum üyeleri ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından oluşan 10 kişilik bir gruba teslim edildi. Cenaze daha sonra buradan defnedilmek üzere Kayseri'ye doğru yola çıkarıldı.

GÖZALTINA ALINAN 27 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
İbrahim Gökçek'in uğurlaması sırasında gözaltına alınan 27 kişi fiziki mesafe kuralına uymadıkları gerekçesiyle 1000 TL para cezası verilerek serbest bırakıldı.