27 Eylül 2024 Cuma

Polen Ekoloji: Devlet yok, örgütlenin

Polen Ekoloji Kolektifi, "devlet nerede" sorusunu soranlara verdiği örneklerle "devlet yok" dedi; örgütlenme ve örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

İktidarın neoliberal ve sermaye odaklı politikalarına dikkat çeken Polen Ekoloji Kolektifi, örgütlenme çağrısı yaptı. Yaşanan doğa olaylarının felakete dönüşmesinin iktidarın politikaları olduğunun altını çizen Polen Ekoloji, sokak sokak, kent kent toplumun öz örgütlenmesinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Polen Ekoloji'nin örgütlenme çağrısı şöyle: "Bugünümüzü büyük oranda şekillendiren neoliberal kapitalizmin siyasi sözcülerinden bir olan İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, 1987'de 'Toplum diye bir şey yoktur!' demişti. 'Sadece tek tek kadınlarla erkekler ve aileler vardır, Ve tek tek kadınlar, erkekler ve aileler yaşadıkları sorunlar karşısında birer bağımsız girişimci olarak kendi gemilerini yürütmelidirler.'

'YOKSULLAR İNTİHAR ETTİ DEVLET GELMEDİ'
Nitekim o günden beri 'devlet nerede' diye sorulan her felakette kimse olumlu bir cevap alamadı. Covid-19 pandemisinde milyonlarca insan öldü, kurtarmaya devlet gelmedi. Avusturalya'da ve Brezilya'da, Türkiye'de günlerce, haftalarca ormanlar yandı, söndürmeye devlet gelmedi. 'Kemer sıkma', açlık ve sefalet içinde yoksullar intihar etti, devlet gelmedi.

'200 BİN CANLI ENKAZ ALTINDA KALDI DEPREM GELMEDİ'
Deprem oldu, en az 200 bin canlı enkaz altında kaldı, devlet gelmedi.

'DEVLET TOPLADIĞI VERGİLERİ İNŞAAT ŞİRKETLERİNE AKTARDI'
'Devlet nerede' feryatları karşısında can koruyan değil mal koruyan bir devlet karşımıza çıktı. Can kurtarmaya gelmeyen devlet, toplumun özneleşme olasılığını gördüğü dayanışma faaliyetlerini engellemek için OHAL olarak çıkageldi. Devlet, soğukkanlı bir şekilde, 'yol, su, elektrik olarak size geri dönecektir' diye topladığı vergileri kamu-özel İşbirliği mekanizması sayesinde aktardığı inşaat şirketlerine hafriyat kamyonlarını alana sürme kararı aldı.

'ÇÜNKÜ ÖRGÜTLÜYSEN GÜÇLÜSÜN'
Artık tartışmamız gereken bizzat kendimizin halk olarak özneleşme kanallarını nasıl açacağımızdır. Örgütlenmektir. Bizi enkazın altından çıkaracak, soğukta sarmalayacak olan örgütlenmektir. Dayanışmayı sokak sokak, mahalle mahalle, kent kent örgütleyerek toplumun özörgütlenmesini güçlendirmektir. Çünkü 'kurtuluş yok tek başına', çünkü 'örgütlüysen güçlüsün.' Örgütlenin!"