27 Eylül 2024 Cuma

Paylan: Sanasaryan Han Ermeni toplumuna geri verilecek mi?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Ermeni cemaatinden gasp edilen Sanasaryan Han'ın restorasyon karşılığında 35 yıllığına kiraya verilmesini Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ermeni cemaatince yaptırılmasına rağmen devlet tarafından gasp edilen Sanasaryan Han'ı meclis gündemine taşıdı ve konuya ilişkin  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Garo Paylan, soru önergesine gerekçe olarak, Sanasaryan Han'ın 1895 yılında yoksul Ermeni çocuklarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yaptırıldığını hatırlattı ve "Mülkiyeti İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne bırakılan Sanasaryan Han'a, 100 yıl kadar önce, devlet tarafından el konulmuştur" dedi.

Paylan, geçtiğimiz günlerde Sanasaryan Han'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon karşılığında 35 yıllığına kiraya verileceği bilgisinin kamuoyuna yansıdığını belirtti.

Paylan, 2014 yılında ise Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından mülkiyet haklarına dair hukuki süreç başlatıldığını aktardı ve ekledi: "Hukuki süreç Anayasa Mahkemesi'nde devam etmektedir. Hal böyleyken, Sanasaryan Han'ın 35 yıllığına kiraya verilmesi hem kamu vicdanını yaralamakta ve hem de dava sürecini yok saymaktadır."

Paylan, konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a şunları sordu: 

-Sanasaryan Han'ın mülkiyetine dair yargı süreci sonuçlanmamışken, hanın ihale ile 35 yıllığına kiralanması hakkında ne düşünmektesiniz?

-Yoksul Ermeni öğrencilerin eğitim ihtiyaçları için yaptırılan ve Ermeni cemaatine ait bir vakıf olarak tescil edilen, buna rağmen mülkiyet hakları devlet tarafından gasp edilen Sanasaryan Han'ın, devletçe kiraya verilmesi toplum vicdanını yaralamayacak mıdır?

-Önemli bir kültür varlığı olan Sanasaryan Han'ın restorasyonunun devlet tarafından gerçekleştirilmemesinin gerekçesi nedir?

-Sanasaryan Han'ın mülkiyeti yapılış amacına uygun olarak Ermeni toplumuna geri verilecek midir?