26 Eylül 2024 Perşembe

PADÊ kongresinde Şengal için mücadele tartışıldı

Şengal’de yapılan PADÊ kongresinde, KDP’ye tepki gösterildi, Türk devletinin bombardımanına son verilmesi gerektiği belirtildi.

Êzidîlerin Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), "Fermanları sona erdirme ruhu ile örgütlülüğümüzü güçlendireceğiz" sloganıyla 3’üncü kongresini topladı.

Digur İlçesinde yapılan kongreye, 150 delege katıldı. Şengalli delegeler, Hewler ve Bağdat hükümetleri arasında özerk yönetime karşı yapılan anlaşmaya karşı mücadeleyi tartıştı. Êzidîler, ABD ve Türkiye'nin de onayıyla yapılan anlaşmaya karşı direneceklerini söyledi.

İradelerini yok sayan hiçbir anlaşmanın kabul edilmeyeceği vurgulanan konuşmalarda, Şengal'i DAİŞ katliamı esnasında yalnız bırakan KDP'nin korumasına ihtiyaç olmadığı belirtildi.

ANLAŞMAYA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI
Kongre sonrasında talep ve mücadele programına ilişkin açıklama yapan PADE yönetimi şunları dile getirdi:

■ Şengal'e dönmek isteyen göçmenlere kolaylık sağlanmalı ve ihtiyaçları karşılanmalıdır.

■ İşgalci Türk devletinin bombardımanı nedeniyle göçmenler topraklarına dönemiyor, bombardıman durdurulmalıdır.

■ Şengal merkezi olmayan bir vilayet olarak kabul edilmelidir. 140'ıncı madde uygulanmalı ve Êzidî hakları korunmalıdır.

■ Başta 3 Ağustos 2014 katliamı olmak üzere Êzidîlere dönük tüm katliamlar, soykırım olarak tanınmalı ve Êzidî halkına tazminat ödenmelidir.

■ Şengal'e dönük anlaşma feshedilmelidir. Çünkü Êzidîler hiçbir şekilde anlaşmaya dahil edilmemiş ve Êzidîlere fikirleri sorulmamıştır. Şengal'i koruyanların hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Bölge asayişinin, partilere bağlı polislerin eline düşmesi kabul edilemez.

■ DAİŞ'in Şengal'i abluka altına almasına neden olanlar, özel mahkemelerde yargılanmalıdır. DAİŞ tarafından esir alınan Êzidîlerin özgürlüğü için daha çok çalışma yapılmalı, özel sağlık ihtiyaçları karşılanmalıdır.

■ Şehit aileleri ve DAİŞ'in esareti altında bulunanların ailelerinin hakları korunmalıdır.

■ Bölgenin yeniden inşa edilmesi için Şengallilerden oluşan bir heyet kurulmalıdır.