27 Eylül 2024 Cuma

Özgür Gündem davasında savcı 'örgüt üyeliği'nden ceza istedi

Özgür Gündem gazetesi yayın danışma kurulu üyeleri hakkında açılan davada savcı mütalaasını sundu. Savcı Eren Keskin, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı, Zana Kaya ve Aslı Erdoğan hakkında ceza istedi.

OHAL kararnamesi ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyeleri Yazar Aslı Erdoğan, Dilbilimci Necmiye Alpay, gazetenin o dönemki Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın da aralarında bulunduğu dokuz gazetecinin yargılandığı davanın 15. duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Eren Keskin ve Necmiye Alpay ile avukatlarının katıldığı duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Savcı mütalaasında Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın "Örgüt üyeliği"nden; Zana Kaya ve Aslı Erdoğan'ın da "Örgüt propagandası"ndan cezalandırılmasını istedi. Duruşmada söz alan Eren Keskin, "Bu bir düşman hukuku uygulamadır" dedi.

GAZETECİLERE CEZA TALEBİ
Mütalaada iddianamede istenen cezaları tekrar eden savcı, Eren Keskin'in yazdığı 4 yazı ile gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu dönemdeki yazı ve görseller nedeniyle "Örgüt üyeliği" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada İnan Kızılkaya'ya da Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu dönemde yayımlanan yazı ve haberler nedeniyle "Örgüt üyeliği" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Yine mütalaada Kemal Sancılı'nın da gazetenin imtiyaz sahibi olması ve sosyal medya paylaşımları "Örgüt üyeliği" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Zana (Bilir) Kaya gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde gazetede çıkan yazı ve haberler nedeniyle "basın yayın yoluyla zincirleme şekilde örgüt propagandası" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada Aslı Erdoğan'ın da "Örgütü propagandası" iddiasıyla cezalandırılması talep edildi.

ALPAY VE AYKUT'A BERAAT TALEBİ
Savcı mütalaasında Necmiye Alpay ve Bilge Aykut'un tüm iddialar bakımından beraatini talep etti.

Savunması alınmayan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu'nun dosyalarının ayrılmasını talep etti.

KESKİN: BEN İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSUYUM
Mütalaanın ardından söz alan Eren Keskin şunları söyledi: "Ben şu anda bir 'silahlı örgüt üyesi' olarak adlandırılıyor iddia makamı tarafından. Bu Türkiye'nin kendi hukukuna da aykırıdır. Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz. Bunu akıl almaz buluyorum. Süe istiyorum çünkü ben 'örgüt üyesiymişim' ve bu bugüne kadar olmadığım bir şey. Bunu size nasıl anlatacağımı bulmam lazım."

Ardından söz alan avukatlar süre talep etti. Süre talebini kabul eden mahkeme heyeti bir sonraki durışmanın 14 Şubat 2020'de saat 10.00'da görülmesine karar verdi.