29 Eylül 2024 Pazar

Özgür Gençlik, 'Kapitalizm Felaket, Sosyalizm Çaredir' dosyası ile çıktı!

Özgür Gençlik dergisi, "Kapitalizm Felaket, Sosyalizm Çaredir" dosyasıyla çıktı. Dergi, koronavirüs salgını nedeniyle kapitalist sistemin yarattığı yıkım ve bunun çözümlerini tartışırken, okuyucularına da dijital olarak ulaşıyor.

İki aylık periyotlarla yayınlanan Özgür Gençlik dergisinin 37. sayısı çıktı. Bu sayısını ozgurgenclik.net sitesinde ve elektronik yayıncılık platformu olan issuu'da okurlarıyla buluşturan dergi, kapağına "Yaşam İçin Greve, Çözüm Sosyalizmde" manşetini taşıdı.

Derginin "Kapitalizm Felaket, Sosyalizm Çaredir" dosyasında; "Kar, Talan, Yıkım; Kapitalizm", "Çözüm Sosyalizm", "Sosyalist Sağlık" ve "Hazır Ol Komsomol Kavgaya" başlıklarında dört yazıya yer veriliyor. Dosyanın bütününde kapitalizm teşhirine ve kapitalizmin yarattığı yıkım, kriz, yoksulluktan çıkış olarak sosyalizm alternatifine yer verilirken; koronavirüs koşullarının güncelliğinde, kapitalizmin bir halk sağlığı sorunu oluşu ve "Sosyalizmde Amaç İnsandır: Herkes İçin Sağlık Hakkı ve Halk Sağlığı" vurguları da kendine yer buluyor. Dosyada yer alan 'Hazır Ol Komsomol Kavgaya" başlıklı yazıda ise Özgür Alçay, "Sosyalizmin okulu, gençlik hareketinin devrimci öncüsü; Hazır ol Komsomol Kavgaya" seslenişiyle gençliği sosyalizm kavgasında bir adım ileri çağırıyor.

Covid-19 salgını koşullarında çıkan dergide; Covid-19 salgını, halk sağlığı sorunu olarak içeriklenirken aynı zamanda bu salgın ekonomik, ekolojik, politik ve toplumsal yanlarıyla birlikte kapitalist sistemin yeni krizi olarak ele alınıyor. Ekoloji sayfasında yer alan "Yokoluşun Yeni Gömleği: Covid-19" başlıklı yazı ekolojik boyutlarıyla koronavirüs salgınını ele alıyor.

Arka kapağına SGDF'nin 1 Mayıs çağrısını taşıyan derginin Hafıza sayfasında "Gençlik Barikat Başında; 1 Mayıs'ta Meydanlarda" başlığıyla yer alan yazıda dünden bugüne 1 Mayıslar ve gençliğin mirasına dair bir hafıza yoklaması yapılıyor. Deneyim sayfasında yer alan "Her Yer Taksim Her Yer Direniş" başlıklı yazıda ise 1 Mayıs meydanı olarak Taksim ve meydanını kazanma direnişlerinin panoraması sunulurken yazar şöyle sesleniyor: 

"Faşist şeflik rejimine ve ezilenlerin yaşamına savaş açan kapitalizme karşı; 1 Mayıs ve Taksim iradesini güncel kılmak, tarihsel olduğu kadar siyasal olarak da sosyalist gençliğin omuzlarındadır."

Derginin cuma hutbesinde Diyanet işleri başkanı Ali Erbaş'ın hastalıkları eşcinselliğe bağlayarak nefret söylemi ile hedef gösterdiği LGBTİ+'lara ayrılan sayfasında; Pembe Hayat'tan Doğukan Karahan ile yapılan, kayda değer çoğunluğunu trans kadınların oluşturduğu seks işçilerinin salgın sürecini nasıl yaşadıklarına dair "Seks İşçileri ve Covid-19" başlıklı röportaja yer veriliyor. 

Kadın sayfasında "Erkek Egemenliği, Covid-19, Kadınlar", polemik sayfasında "Devrimci Görev Eve Sığar Mı?", Ortadoğu sayfasında "Egemenler İçin Fırsat, Halklar İçin Direniş" başlıklı yazılara yer verilen derginin Röportaj köşesinde ise Rojava Devriminin bileşeni CKŞ (Ciwanen Komunisten Şoreşger) kendine yer buluyor.