27 Eylül 2024 Cuma

'Oturmayacağımız evler için borç ödeyeceğiz'

Depremden önce evinin değeri 2 milyon lira olan İsmail Altındaş'ın depremde ağır hasar alan evine DASK 200 bin lira civarında ödeme yapıyor. Yaşadığı mağduriyeti ETHA'ya aktaran Altındaş, "Hayatımızdan 15 sene çalınacak. Boşa çalışmış olacağız. Devletin bize yardım elini uzatmasını istiyorum. Dün akşam o kadar bağış Piyasa değerine yakın bir meblağ ödenmeli bize" dedi.

Art arda meydana gelen depremlerde onbinlerce insan hayatını kaybetti. Depremlerden sağ kurtulanlar ise milyonlarca lira borcun altına girdi. Evleri yıkılan çok sayıda kişiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bir yıl içinde evlerin inşa edileceği ve teslim edileceği "müjdesini" verirken Van ve Elazığ depremlerinde olduğu gibi depremzedeler bu evleri satın almaya mecbur kalacak, taksitleri ödeyebilmek için borçlanacak.

Malatya'da yaşayan ve evi yıkılan İsmail Altındaş da mağdur olan isimlerden. Depremde ağır hasan alan evinin değeri depremden önce 2 milyon lirayken, DASK şu an 200 bin lira veriyor. Kredi borcuna girerek ev alan Altındaş'ın bankaya olan borcu 450 bin lira. Sağ kalan Altındaş, yaşamayacağı evi için şu an borçlu.

'YÜKLÜ MİKTARDA BORÇ ÖDEYECEĞİM'
ETHA'ya konuşan Altındaş, "Herkes gibi DASK yaptırdık, sonra da krediyle ev aldım. Evin değeri 2 milyondu, poliçede teminat bedeli 250 bin lira görünüyor. Bir miktar kesintiyle birlikte ödeme yapılacak. Benim evim ağır hasarlı. Eşyalarımı da alamadım. Bankaya 400 binin üzerinde borcum var, DASK 200 bin lira verse bile yüklü miktarda borç ödeyeceğim" dedi.

'HAYATIMIZDAN 15 SENE ÇALINACAK'
Depremden üç saat sonra kimi sigorta şirketlerinin depremzedelere mesaj yollayarak mağduriyet yaşanmaması için primlerin güncellemesini istediğini aktaran Altındaş, "Bize böyle bir bilgi gelmedi. DASK bilgi verse yükseltirdim. Zaten manen çöktük, şimdi hayatımızdan 15 sene çalınacak. Boşa çalışmış olacağız. Devletin bize yardım elini uzatmasını istiyorum. Dün akşam o kadar bağış Piyasa değerine yakın bir meblağ ödenmeli bize. Kalacak yerimiz yok, fabrikada, çadırda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

'TOKİ'NİN DE VERDİĞİ EVİ SATIN ALACAĞIZ'
Erdoğan'ın bir yıl içinde evlerin teslim edileceği konuşmasını da hatırlatan Altındaş, şöyle devam etti: "Bir yıl içinde teslim edilecek deniyor ama biz bu bir yıl ne yapacağız. Bir yılda ev teslim edilse iki sene sonra cüzi miktarda kredi ödeyip, TOKİ'nin de verdiği evi satın alacağız. Van, Elazığ depremlerinde de böyle oldu. Ev konusunda çok mağduruz, devletimiz bir bilirkişi atasa, piyasa raiş bedeline yakın para verseler. Borçluyum, evim, eşyalarım gitti. Ve benim gibi binlerce insan var."