29 Eylül 2024 Pazar

'Ordusuz, savaşsız, şiddetsiz bir dünya için vicdani ret'

Vicdani Ret Derneği, Dünya Vicdani Redçiler Günü dolayısıyla yayınladığı videolu açıklamada, "Ordusuz, savaşsız, şiddetsiz bir dünya için vicdani ret. Militarizmle aramıza mesafe koyuyoruz. Gelin bu mesafeyi beraber büyütelim" çağrısında bulundu.

Vicdani Ret Derneği, 15 Mayıs Dünya Vicdani Redçiler Günü dolayısıyla yayınladığı videolu açıklama ile herkesi militarizme karşı ordusuz, savaşsız, şiddetsiz bir dünya için vicdani reddini açıklamaya çağırdı.

Covid-19 salgının gündemde olduğu bugünlerde iktidarların politik gündemleri ve uygulamalarıyla yaşamları baskılamayı sürdürdüğünün belirtildiği açıklamada, "Yaşadığımız coğrafyada, Covid-19 vakasının görüldüğü ilk tarihten itibaren, farklı 'önlemler' alındı. Terhis ve celp sürelerinin ertelenmesi de bu önlemlerdendi. Ancak halihazırda kışlalarda bulunan zorunlu askerlerin durumuna ve karantina sürelerinin işleyip işlemediğine, askeri birliklerde olası bir vaka sonrası yaşanacaklara dair sorular yanıtsız bırakıldı. Kışlalarda Covid-19 vakalarının görüldüğüne dair haberlere de 'asılsız' denildi. Bütün bunlar olurken savaş söylemleri de pratikleri de geçtiğimiz aylar boyunca devam etti" ifadeleri kullanıldı.

Geçen yıldan bu yana Türkiye'nin vicdani ret hakkını yok sayma ısrarını sürdürdüğüne ve vicdani retçilere idari para cezası, ceza davalarına devam edildiğine dikkat çekilen açıklamada, dayatılan hak ihlallerine rağmen çalışmaların sürdüğü vurgulandı. Açıklamada, şunlar belirtildi: "Birçok vicdani retçinin seyahat özgürlüğü kısıtlandı, çalışma ve eğitim hakkı engellendi. Anayasa Mahkemesi etkin bir mekanizma olmaktan giderek uzaklaşarak, vicdani ret başvurularını yok sayma ısrarını sürdürdü. Bu yaşananlara rağmen 1 yıldan bu yana yeni vicdani ret açıklamaları yapıldı. Retçilerin yargılandığı davalarda, vicdani reddin bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Farklı şehirlerden vicdani retçiler bir araya geldi, savaş karşıtlığını, şiddeti konuştu, tartıştı."

Savaşsız bir dünya hayalini paylaşan herkese "mesafeleri" büyütme çağrısında bulunulan açıklamada, "Bugün birbirimizden uzakta olmak durumunda kalsak da vicdanımızın ortak sesiyle, barış için sesleniyoruz herkese. Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı için tedbirlerimizi alıyor, sosyal mesafemizi koruyoruz. Ama sosyal mesafenin yaşamlarımız için yeterli olmadığını da biliyoruz. Bu yüzden, bu videoyu izleyen ve savaşsız bir dünya hayalimizi paylaşan herkesi 'mesafeleri' büyütmeye çağırıyoruz. Zorunlu askerlikle, orduyla, şiddetle ve militarizmle aramıza mesafe koyuyoruz. Gelin bu mesafeyi beraber büyütelim. 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günümüz kutlu olsun! Ordusuz, savaşsız, şiddetsiz bir dünya için vicdani ret!" denildi.