29 Eylül 2024 Pazar

'Onların bıraktığı bayrağı ileriye taşıyacağız'

10 Ekim Katliamı'nda ölümsüzleşen Serdar Ben ve Fatma Esen, Gazi Mezarlığı'ndaki mezarları başında anıldı. Yoldaşları ve ailesi, katliamı lanetleyerek emek, özgürlük ve demokrasi mücadelesini büyütme, katillerden hesap sorma sözü verdi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nda ölümsüzleşen Serdar Ben ve Fatma Esen Gazi Mezarlığı'nda bulunan mezarları başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Dilşat Cambaz Kaya, İnşaat-İş Sendikası, DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş ve Limter-İş sendikaları, Umut Sen, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP), 10 Ekim Platformu ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Anma, mezarlığa yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüş boyunca, "Katil devlet hesap verecek", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Şehid namirin", "Barış güvercinleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.

Serdar Ben'in mezarı başında yapılan anma, 10 Ekim'de ölümsüzleşenler başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

ÖZGÜR: EN BAŞTA İHTİLALCİ BİR KOMÜNİSTTİ
İlk sözü alan İnşaat-İş Sendikası Genel Sekreteri Yunus Özgür, Ankara Gar katliamında İnşaat-İş sendikasının 6 kurucu üyesini kaybettiklerini, Serdar Ben'in de bu yoldaşlarından biri olduğunu söyledi. Ben'in hayatını anlatan Özgür, Ben ve ailesinin Kürdistan'daki zorla köy boşaltma politikaları nedeniyle İstanbul'a göç etmek zorunda kaldığını ve Ben'in 13 yaşında tekstil işçisi olarak işçi sınıfına katıldığını kaydetti.

2000'li yılların başında örgütlü mücadeleye atılan Ben'in sınıf mücadelesine kendini adadığını vurgulayan Özgür, "Serdar yoldaş en başta ihtilalci bir komünistti. Bu çalışmalarda, İnşaat-İş Sendikası'nı kurarken esas buradan güç alarak mücadele etti" diyen Özgür, Ben başta olmak üzere 6 kurucu üyelerinin anısını, onların mücadelesini sürdürerek yaşattıklarını dile getirdi.

KARABULUT: İNŞAAT İŞÇİLERİ OLARAK ÖZGÜRLÜK VE BARIŞI DA İNŞA EDECEĞİZ
Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, "Onların mücadelesine layık olmak, onların bize bıraktığı bayrağı daha da ileriye taşımak bizim boynumuzun borcu. Bu sorumlulukla, bu görevle mücadelemizi yürütüyoruz" dedi. 10 Ekim'de düzenlenmek istenen mitingin halkların özgürlük mücadelesiyle emeğin özgürlük mücadelesini birleştirme amacı taşıdığını anlatan Karabulut, Serdar Ben'in bu birleşik mücadele hattının en iyi neferlerinden birisi olduğunun altını çizdi.

Katillerden hesabı mücadele ederek soracaklarını vurgulayan Karabulut, "Biz inşaat işçileri olarak o koca koca binaları inşa ediyoruz; yolları, otobanları inşa ediyoruz ve bu topraklarda emeğin özgürlüğünü, barışı da inşa edeceğiz, onun sözünü veriyoruz" dedi.

SAYGILI: SINIF MÜCADELESİNİN NASIL OLACAĞINI GÖSTERDİLER
Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın bizzat devlet eliyle yapıldığını söyledi. "İnşaat-İş Sendikası'nın kurucusu, 10 Ekim'de şehit olan arkadaşlarımız sadece işçilerin ekonomik mücadelesini vermiyorlardı, bir taraftan da özgürlük ve adalet mücadelesi veriyorlardı" ifadelerini kuran Saygılı, Serdar Ben ve arkadaşlarının gerçek bir sendikal mücadelenin, sınıf mücadelesinin nasıl olacağını herkese gösterdiklerini kaydetti.

KAYA: KATİLLER DEĞİL YOLDAŞLARIMIZ YARGILANIYOR
HDP milletvekili Dilşat Cambaz Kaya, 10 Ekim Katliamı'na ilişkin davada verilen mahkeme kararlarına dikkat çekerek, "Bugün hem ölümün hem de cezasızlığın yıldönümü" dedi. Katliam davasında gerçek sorumluların değil ailelerin adalet mücadelesinin ve katledilen yoldaşlarının yargılandığını vurgulayan Kaya, saldırının sorumluluğunun tek başına DAİŞ'te olmadığının altını çizdi.

"Dünün başbakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı'nın eliyle o katiller gönderildi" ifadelerini kullanan Kaya, esas sorumlular yargılanana kadar adalet, barış ve özgürlük mücadelesinden tek bir geri adım atmayacaklarının altını çizdi.

OKAY: İKTİDAR BİRLEŞİK MÜCADELEMİZİ ENGELLEMEK İSTEDİ
BMG adına söz alan Toğay Okay, siyasal iktidarın emek, demokrasi ve özgürlük isteyenleri hedef alarak bu katliamı gerçekleştirdiğini dile getirdi. "Katliamın neden gerçekleştirildiğini de çok iyi biliyoruz. Orada Kürt halkı vardı, sosyalistler vardı, devrimciler vardı, onların birleşik mücadelesi vardı" diyen Okay, iktidarın DAİŞ işbirliğiyle bu birleşik mücadeleyi, özgürlük yürüyüşünü engellemeye çalıştığını ifade etti. O günden bu güne çok fazla şehit verdiklerini dile getiren Okay, her şeye rağmen mücadelenin devam ettiğini vurguladı ve Serdar Ben şahsında tüm devrim şehitlerinin anısını yaşatma sözü verdi.

FATMA ESEN'İN MEZARI ZİYARET EDİLDİ
Serdar Ben'in mezarı başındaki anma sloganlarla son bulurken, Fatma Esen'in mezarı başına yürüyen kitle, Esen'i de mezarı başında ziyaret ederek DAİŞ ve devletin işbirliğiyle yapılan katliamı bir kez daha lanetledi.