27 Eylül 2024 Cuma

Ölüm orucundaki Gökçek'e müebbet hapis istemi

219 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hakkında müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, DGM ve TMŞ kayıtları ile gözaltında yapılan açlık grevi "örgüt tavrı" olarak tanımlanıyor ve "kanıt" olarak gösteriliyor.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in de aralarında bulunduğu yedi kişi hakkında hazırlanan iddiname İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Gökçek, 26 Şubat 2019'da İdil Kültür Merkezi'ne yapılan baskında gözaltına alınarak, tutuklanmıştı.

TMŞ KAYITLARI VE AÇLIK GREVİ 'SUÇ KANITI'
Bianet'in haberine göre İbrahim Gökçe hakkında hazırlanan iddianamede, 2005 yılından beri tutulmuş olan Terörle Mücadele Şubesi (TMŞ) kayıtları, dokuz ayrı tanık ifadesi ve Gökçek'in gözaltında tutulduğu süre boyunca açlık grevi yapması "örgütsel tavır", kanıt olarak gösteriliyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin kayıtları, 2004-2005 yıllarından, fişleme kayıtları ise 2005 yılından başlıyor. Kayıtlarda, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin (DGM) 2003 yılında verdiği bir karar da bulunuyor.

Kayıtların hiçbirinde Gökçek hakkında bir suçlama yer almazken, UYAP kayıtlarında ise İçişleri Bakanlığı'nın "Terör Arananlar Listesi"nde "GRİ kategoride" yer aldığının belirtilmesi dikkat çekiyor. Bunun nedenine ilişkin ise her hangi bir açıklama yok.

'TEK ÜYE OLDUĞUM GRUP, GRUP YORUM'DUR'
Gökçek, gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede ifadesinde şunları söylemişti:

"Tek üye olduğum grup, Grup Yorum'dur. Tek işim Grup Yorum'da müzik yapmaktır. Onun dışında bir yere üye değilim, yönetici değilim. İdil Kültür Merkezi'nde çalışırım. Yakalandığım yer de stüdyodur. Biz adaletten kaçtığımız yoktur. Adalet bizden kaçmaktadır.

"O kadar çok kapılarımız kırıldı, bilgisayarlarımız götürüldü ki, yaptığımız kayıtların hepsi gitti. Bunları nasıl koruyacağız, nerede saklayacağız? Orası Türkiye tarihinde adaletsizliğin simgesi haline gelecektir."

DİRENİŞ İÇERDE VE DIŞARDA SÜRÜYOR
Grup Yorum üyeleri, İbrahim Gökçek 219, Helin Bölek ise 217 gündür direnişte. Gökçek ve Bölek, açlık grevi direnişini bir süre sonra ölüm orucuna çevirmişti. 

Bahar Kurt ise açlık grevi direnişinin 226. gününde. 

Bölek ve Kurt, direnişlerini dışardı sürdürüyor.

GRUP YORUM'UN TALEPLERİ
Grup Yorum üyelerinin talepleri şöyle:

Grubun çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi basılmasın,
Grup Yorum üyeleri "arananlar” listelerinden çıkarılsın.
Konser yasakları kaldırılsın.
Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
Tutuklu müzisyenler serbest bırakılsın."